strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej(...)oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne -> kakaowe -> różowe
charlotte gotujetaki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki(...)Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną
Smaczne Zdrowepowinno dawać najwięcej energii i przyjemności ;D Karobowa owsianka z cukinią i z domowym masłem z nerkowców... pycha ^^ ~ Karobowa owsianka z masłem z nerkowców, pomelo, serkiem twarogowym i makiem ~ Składniki: 50g płatków owsianych 2 łyżeczki karobu lub kakao pół cukinii (~100g) słodzidło 2 łyżeczki masła z nerkowców + 100g serka twarogowego, pomelo, mak Płatki zalewamy wrzątkiem, lekko(...)grubych oczkach cukinię, łyżeczkę masła z nerkowców i karob. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy serek, kawałek obranego pomelo, łyżeczkę masła z nerkowców i mak
Kuchenny Skrawek Niebapolecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem budyniowy 0,5 l mleka(...)masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli
Ala piecze i gotujekopiaste łyżki dobrego majonezu 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru kryształu 1/2 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży Nadzienie: roztopione masło mak biały lub niebieski dostępny na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski(...)godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem. 3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków do końca. 4. Końce ciasta przekładamy pod spód, do środka i przeciągamy
Apetyczna babeczkarozjaśniło mi się w głowie. Owsiankę ugotowałam na mojej ulubionej zielonej herbacie i tak powstała Herbacianka ;D ~ Cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie z siemieniem lnianym, gruszką, cynamonem, makiem, sezamem i tahini ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała cukinia (~200g) zielona herbata (u mnie ta ) słodzidło + gruszka, cynamon, mak, sezam(...)siemieniem i startą na grubych oczkach cukinią. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosładzamy i przelewamy do miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na Herbaciance. Całość polewamy tahini, posypujemy makiem, sezamem i cynamonem
Kuchenny Skrawek NiebaUcierane ciasto z makiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć
Praktyczna plkształcie spirali. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli; Nowy Jork i Montreal /źródło Wikipedia/. W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:) Składniki; 3 szklanki mąki, 2 dkg świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 1 1/2 łyżki(...)soli, mak lub gruba sól do posypania, Wykonanie; Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie
Anioły w kuchniKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke(...)rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Sos : 500 g miesa
Klaudynkowa kuchniaJestem wręcz zakochana w wege-burgerach! Po co zajadać się mięsnymi kotletami (pełnymi tłuszczu), hamburgerami z byle budki czy "maka". W domu można zrobić jeszcze lepsze, smaczniejsze i sprawdzone burgery. Zajmie nam to chwile, fakt.. łatwiej jest wyskoczyć do knajpki niedaleko lub zadzwonić i zamówić cheeseburger'a, ale czy wiemy na pewno co jemy? No właśnie, niestety nie. Zachęcam(...)wykonania tych burgerów, są mega niskokaloryczne, mają kilka razy mniej kalorii niż ich "przyjaciele z mięsa" (zwykły hamburger ma ok. 800 kcal, ten z "maka" bez dodatków: 255 kcal - ale który bardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość ma ok. 350 kcal): 200 g pieczarek 2 jajka
Czarnawisienkamomentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb. Składniki na średni tort. 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag mak 1 laska wanilii 1 aromat cytrynowy 3 łyżki bułki tartej 50g rodzynek Masa kawowa 3 jaja 30 dag cukru pudru 50 dag masła 3 dag kawy ziarnistej zmielonej(...)spirytusu Mak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę. Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut. Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy
Kulinarny karnet Christopherakochające, ojcowskie ramiona, powrócą uśmiech i wiara w lepsze jutro. A tymczasem razowy "piegusek", czyli pyszne śniadanko, które rano czekało na mnie w lodówce :) ~ Razowa kasza manna z makiem, serkiem wiejskim, cukinią i cynamonem ~ Składniki: 30g razowej kaszy manny 150g serka wiejskiego pół małej cukinii 5g maku miód/cukier/stewia łyżeczka cynamonu Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy(...)słodzidło, mak i całość przelewamy do słoiczka/miseczki. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciskamy z soku. Dodajemy do niej cynamon, słodzidło, dokładnie mieszamy i kładziemy na mannę. Na koniec dodajemy serek wiejski i posypujemy cynamonem. Smacznego
Kuchenny Skrawek NiebaWyśmienite ciasto na każdą okazję Składniki: 30 dag maku 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich krojonych 10 dag rodzynek Wykonanie: Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka(...)mak i utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą. źródło „Ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaSkladniki : na masę makową 80 ml mleka 20 dag cukru 10 dag masła 40 dag maku 1 łyzeczka cynamonu 1 jajko 2 łyzeczki śmietany kremówki 5 łyzek brandy, ja miałam zwykłą wódkę kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek -wcześniej namoczonych składniki na ciasto: 13 dag tłustego , białego sera 5 łyżek oleju 25 dag mąki(...)Pozostałą ilość mleka wlac do garnuszka , dołożyć masło, 15 dag cukru ( 5 dag zostawiamy) i chwilę gotować Zdjąć garnek z ognia i wsypać do tego przemyty i dobrze osączony mak, jajko (wystarczy ubić widelcem i wlać ), cynamon, osaczone rodzynki, śmietankę , alkohol, skórkę pomarańczową i zapach- wymieszać i odstawić do wystygnięcia ( tak przygotowaliśmy masę makową, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypać
Proste PotrawySkładniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak 50 dag 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia(...)wszystko doskonale połączyć Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość Przygotowanie masy makowej: Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie Przekładamy go do garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy kilka minut Osączamy ponownie
Proste Potrawy