mak - 12131 przepisów (strona:175/809)

Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 708

miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek(...)szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy i miksujemy blenderem. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę.  Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego i masła

Smakuje zdrowo
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 185

użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik(...)chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie błonnika i wielu witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o miód, najlepiej użyć prawdziwego, polskiego, a nie tego będącego mieszanką miodów spoza

Powiedz dietom nie
Burgery z fasoli i pieczarek 109

zwracać uwagi na ilość kalorii ;) bułki: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 60 g sera pecorino z chili mleko do posmarowania bułek mak i sezam do posypania burgery (przepis na burgery z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak): puszka czerwonej fasoli 150 g pieczarek pęczek dymki ząbek czosnku(...)ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 4 bułki układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem, posypujemy sezamem i makiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia

Mienta blog
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 178

łyżeczka po łyżeczce. Dziś zapraszam Was właśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie(...)sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy

Słodkie okruszki
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 381

makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji(...)spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...) - 4 łyżki mielonych migdałów - 4 pełne łyżki surowej

Smaczne Zdrowe
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1014

łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem – a właściwie masą z białego maku, fig, daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów. Ciasteczka są kruche, pysznie, zakręcone, pełne bakalii. Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami – właściwie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane rogale śniadaniowe 182

niż sklepowe! :) 8 dużych rogali: * mąka pszenna- 650 g * masło-100 g * mleko- 250 ml * świeże drożdże- 25 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * sól- 1/2 łyżeczki * mak- do posypania Mąkę przesypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym należy przygotować rozczyn z drożdży, 150 ciepłego mleka oraz cukru (wymieszać pokruszone drożdże z cukrem oraz mlekiem), zakryć ściereczką(...)następnie przekroić na 4 części. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala. Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni. Piec 20-25 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe kwiatuszki 187

łyżki cukru  1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo  ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka sezam , mak białko do  posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką(...)zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 340

mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec

Smakołyki Asi
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 258

pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków(...)drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać wodą i ewentualnie posypać makiem lub sezamem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia wodą w sprayu

Moje domowe kucharzenie
Rogale Marcińskie 162

mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier: 100 gram cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: posiekane orzechy archaidowe(...)Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle

Bajeczna Kuchnia
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 170

zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć(...)brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
Sernik z pierniczkami wg Siostry Anastazji 201

Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu(...)śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem

Pychotkaaa
Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 253

Składniki: ciasto 1/2 kg mąki 6 żółtek 25 dag cukru pudru 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić(...)części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania