wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st. NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera 1/2 szklanki śmietanki 1/2 szklanki cukru garść rodzynek
harrisamaku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy
Ala piecze i gotujemaki żytniej chlebowej Młynomag op drożdży instant (7 g) łyżeczka soli łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka miodu 300 ml ciepłej wody Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy ok 10 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i wygładzamy powierzchnię zwilżonymi dłońmi. Posypujemy makiem. Przykrywamy
Smakołyki AsiSkładniki: -625 g mąki 480 -5 dkg drożdży -4 żółtka i jedno całe jajko -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -łyżka kakao -2 łyżki maku -barwniki spożywcze -szczypta soli -aromat Do kakao dolewamy 3 łyżki mleka i mieszamy. Do maku 3 łyżki mleka i mieszamy. Po łyżeczce mleka dolewamy do barwników. Drożdże, łyżkę cukru(...)wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie. Połowę ciasta pozostawiamy jako bazę a drugą połowę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemy po łyżeczce mąki oraz kolejno mak, kakao i barwniki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z kolorowych ciast formujemy wałeczki. Ciasto bazę rozwałkowujemy na prostokąt i kolejno, według uznania układamy wałeczki, formując rulon. Przekładamy do natłuszczonej formy
Maminek kulinarnyklik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody Na wierzch: Mleko do posmarowania Mak do posypania Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym(...)formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce
VioletoweKucharzeniepostanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej. Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny szczypta soli lukier na wierzch Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać. Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 1 szkl białek 100 g mąki orkiszowej 30 g mąki ziemniaczanej 150 g maku 150 g cukru pudru 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy 1/2 część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną(...)proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem
Domowy Smak Jedzeniaoliwek - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g ziaren słoneczka (można pominąć) Posypka: - żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka lub wody z kroplą oliwy - ulubione ziarna (u mnie sezam, czarnuszka i mak) Drożdże rozkruszyć do miski, wlać wodę i dokładnie zamieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać (tylko do połączenia składników) i odstawić w ciepłe miejsce na 2h do wyrastania(...)piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą bułkę smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (lub wodą) i posypuję ziarnami sezamu, czarnuszki i makiem. Odstawiam na ok.30-40 minut. Po tym czasie wstawiam pierwszą partię do piekarnika nagrzanego do 225*C i piekę ok. 13-15 minut, aż się lekko przyrumienią (na termoobiegu). Następnie
Smaczne Zdroweciast na pewno nie jestem ;-) Piegusek PIEGUSEK 1 margaryna 1 szklanka cukru 7 łyżek wody 3 jaja 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki maku Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo(...)mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki). Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni. Piegusek A jeśli upieczemy to ciasto w foremce na babkę i po wystygnięciu polejemy czekoladą - otrzymamy taką oto pyszną
peggiwkuchnizakwasu żytniego 325 g ciepłej wody 12 g soli trochę maku do posypania Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5 minut. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać ciasto mokrą łyżką i posypać makiem lub innymi nasionami. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Przepisy na domowy ser i chlebstopionego, przestudzonego masła 3/4 szklanki letniego mleka 4 pełne łyżki cukru 1 pełna łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 płaska łyżka ciemnego kakao 1 pełna łyżka suchego maku 1 jajko do posmarowania chałki (pominęłam) Sposób wykonania: 1. 3/4 szklanki mleka wymieszać razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się napuszą(...)lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodać kakao i ugniatać, aż kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę. Do drugiej części dodać suchy mak i znów ugnieść, by mak rozszedł się po cieście. Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagnieść do uzyskania mniej lepiącego ciasta. 4. Wszystkie ciasta włożyć
Kuchnia domowa Anirumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier: 60 g cukru pudru po pół łyżki rumu(...)ciepłej wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki i zagniatamy razem z mlekiem i solą. Dodajemy zaczyn, mieszamy. Dorzucamy cukier, żółtka, masło i skórki oraz resztę maki. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski wówczas jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło na min. godzinę. Gdy podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy(...)Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C. Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem
Kuchnia w czekoladziedżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka z makiem: - 3/4 szklanki płatków jaglanych - dojrzały banan - małe jabłko - łyżka cynamonu - czubata łyżeczka zmielonego maku - czubata łyżeczka siemienia lnianego - 50ml mleka kokosowego - łyżka kremu ciasteczkowego - białko jaja Wykonanie: 1. Usunąć gniazdo(...)nasienne, obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłko. Zalać nie za dużą ilością wody i zagotować z siemieniem lnianym i cynamonem. 2. Dodać pokrojonego banana i mak. 3. Kiedy owoce staną się miękkie, wsypać płatki jaglane i mieszać aż do wsiąknięcia wody. 4. Wlać białko i mieszać, aż całkowicie się nie zetnie. 5. Przełożyć do miseczki i zalać mlekiem kokosowym
Pland based fillerodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych(...)mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia
Mieszam w Garnku