mak - 12131 przepisów (strona:172/809)

Cebularz 157

pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szkl. mleka 1 jajko eko 3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać(...)mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny. Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać

Codziennik Kuchenny
Makówki 107

Śląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami(...)koniec pokrojone w kostkę bułki. Całość przekładamy do naczynia, dekorujemy migdałami i schładzamy. W przypadku, gdy makówki będą za suche, można dodać jeszcze trochę mleka (bułki i mak wchłoną go bardzo dużo

Kuchnia Bon Appetit
Ciasteczka makowe 152

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka makowe Składniki: Płatki owsiane – ½ szklanki Mak – ½ szklanki + trochę do obtoczenia ciasteczek Orzechy włoskie – 1 szklanka Daktyle – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny(...)czasie miksujemy je na gładki krem. Orzechy włoskie mielimy lub miksujemy i mieszamy z płatkami owsianymi i makiem. Dodajemy do nich zmiksowane daktyle, jajko i jogurt naturalny. Formujemy kulki, które obtaczamy w maku i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Podstawowe bułki śniadaniowe 429

jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej 50g. mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 25g. oleju 250ml. letniej wody mleko do posmarowania mak lub sezam Mąkę przesiewamy i łączymy z solą, dodajemy drożdże i olej. Możemy użyć świeżych drożdży – wtedy 20g. rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Na koniec dodajemy letnią(...)miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka. Zostawiamy na chwilę, aż jeszcze trochę urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i nacinamy wzdłuż lub „na krzyż”. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego

MarcinChef
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 148

stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko 500 g mąki pszennej (typu 550) do posmarowania: 1 żółtko(...)łyżeczka mleka 1-2 łyżki maku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Odstawiamy by wystygło. Drożdże wkruszamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. W mleku z masłem rozkłócamy jajko. Do miski z drożdżami i cukrem wlewamy mleko z masłem i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki z makiem 185

piecu pięknego kształtu, koloru i zapachu. Ale warto, bo nic tak dobrze nie smakuje jak ciepła domowa bułeczka prosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki(...)potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 295

ziemniaczanej) Proporcje na 6 jajek: 120 g cukru 180 g mąki (135 mąki pszennej+45 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 7 jajek: 140 g cukru 210g mąki (158 g maki pszennej+52 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 8 jajek: 160g cukru 240 g mąki (180g mąki pszennej +60 g mąki ziemniaczanej) Proporcje 9 jajek: 180 g cukru 270 g mąki(...)maki pszennej+67 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 10 jajek: 200 g cukru 300 g mąki (225 g mąki pszennej+75 g mąki ziemniaczanej) Wykonanie biszkoptu: jajka ubić z cukrem na puch. Jajka powinny potroić objętość. Ubijanie trwa około 8-10 minut powoli dodać przesiane, wymieszane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką włożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniadaniowe rogale 155

torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 360 g letniej wody 60 g oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko Mak W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem(...)rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół

VioletoweKucharzenie
Świąteczny makowiec 191

posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g(...)minut. Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką. Polukrować. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Wystudzić w garnku z wodą, w której się gotował. Następnie odcedzić na gęstym sicie. Zostawić na sicie przez 15 minut. Zmielić w maszynce 3 razy

Posadzone i zjedzone
Wesołych Świąt! 93

Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt życzę wszystkim moim czytelnikom! Muszę jeszcze przygotować mak do klusek z makiem, zagonić moją bandę do ubierania choinki i wyjeżdżamy na Wigilię :))) Pozdrawiam serdecznie! Kasiac

Posadzone i zjedzone
chlebek na zsiadłym mleku 147

mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania 250 ml zsiadłego mleka 75 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka łyżka maku  Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem(...)Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki.  Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch  i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki maślane 240

mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki oleju 1 jajko 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli 10 gram drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 25 gram masła 1 jajko mak lub sezam Mleko delikatnie podgrzać. Do miseczki włożyć drożdże, cukier i 2 łyżki mleka. Pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozpuścić 30 gram masła. Jedno jajko roztrzepać(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aż wyraźnie urosną. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w 200C przez około 20-30 minut, aż będą mocno rumiane z wierzchu. Ściągnąć z blaszki i ostudzić. marcelina

Czerwony Gupik
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 137

makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki(...)która wypuszcza pieczarki.  W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową. Całość gotujemy

Gotowanie...to proste !
Precle 160

łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży  56 g roztopionego masła do posmarowania precli przed pieczeniem: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody  do posypania: mak lub sól morska Do obgotowania precli: 1,5 litra wody 3,5 łyżki sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy(...)pojedynczo) na wrzącą wodę i gotować około 20 sekund po każdej stronie. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść z powrotem na blasze.  Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem lub solą morską.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około ok. 15 minut do mocno złotego brązu.  Studzić na kratce. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb