Pyszne ciasto wyczarowane zaledwie z kilku składników. Dodatek maku sprawia, że idealnie pasuje na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Masło ucierać do białości z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jaju i małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)koniec ucierania dodać suchy mak. Ciasto piec w temp.180°C około godziny. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniewięcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami(...)Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony
Kryzysowa Książka Kucharskaakurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj . Składniki Ciasto: 1 szklanka śmietany 18% 250g masła lub margaryny 3 szklanki mąki cukier waniliowy Nadzienie: 200g maku 2 łyżki miodu 2 łyżki masła duża garść daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, aż napęcznieje. Zagnieść ciasto z masła, mąki i śmietany. Wstawić na około(...)pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia
Delusional TrinePyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 300g mąki orkiszowej typ750 (pszennej dałabym ok.270g) - 200g ksylitolu lub cukru - 3 łyżki suchego, niemielonego maku W misie miksera umieścić dokładnie oddzielone białka i ubić na półsztywno. Następnie łyżkami dodajemy ksylitol (lub cukier) i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy białkowej dodajemy po jednym żółtku, po każdym dodaniu ubijamy. Następnie dodajemy łyżkami mąkę
Smaczne Zdrowedziś podzielić się z Wami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować(...)Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku
Simply Foodsuszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz: białko do posmarowania+łyżka mleka sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka(...)rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzenieokresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju 5 dag drożdży świeżych 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli masa makowa 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki(...)mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta
kgwjanczewocukru 3-4 łyżki śmietany 18 % 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru(...)łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył) 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą. 3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy
Gotowanie...to proste !wyliczankę Ciasta: Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem(...)spodu z pomarańczową nutą Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne
Słodkie okruszkiszybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku 4 jajka 100 g cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1/2 szklanki kokosu łyżeczka masła(...)łyżki kajmaku 50 g czekolady gorzkiej łyżeczka sody Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów laskowych wykonanie: Pszenicę przebieramy, myjemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy(...)godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy wodą i gdy napęcznieją odsączamy.Orzechy siekamy. Miód lekko podgrzewamy, mieszamy z makiem, rodzynkami i orzechami. Całość łączymy z pszenicą
Domowy Smak JedzeniaDziś na śniadanie pokusiłam się o przygotowanie zapiekanej owsianki/żytnianki (bo skorzystałam z płatków żytnich) z akcentem nadchodzących świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta kojarzą się z makiem i pysznymi makiełkami oraz makowcem mojej kochanej mamy:) Składniki (całość około 540 kcal): jajko 125g chudego twarogu 10g suchego maku (mielimy) około 15g rodzynek 30g płatków żytnich 100g dojrzałego banana(...)klika kropel olejku migdałowego 10g migdałów (do dekoracji:) opcjonalnie coś do dosłodzenia Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy jajko, ser, olejek, banana, mak, miksujemy na jednolitą masę dodajemy płatki, rodzynki, mieszamy przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch wykładamy migdały pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru(...)proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą cześć ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Tagebuch po polskugrochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem(...)kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach
Tradycyjna KuchniaPyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki(...)suchego maku Sól, pierz Olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko Mąka do podsypania Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie
Bajeczna Kuchnia