mak - 12131 przepisów (strona:156/809)

Chleb maślany 130

mąki 1 szklanka ciepłego mleka 25 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli Do posmarowania: 1 żółtko 1/2 łyżeczki cukru garść maku lub sezamu do posypania 1. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn (wszystko mieszamy) - odstawiamy na 15 minut żeby wyrósł. 2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce(...)minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem.  7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko na "dół" i pieczemy kolejne 20 minut. Łącznie pieczemy 40 minut

kruche babeczki
Tulipan – babka na białkach 156

Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel truskawkowy 1/2 szklanki maku Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Polewa czekoladowa       *** Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści *** *** Mąkę(...)Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy *** *** Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy *** *** Do trzeciej części ciasta dodajemy kisiel *** *** Do ostatniej części dodajemy suchy mak *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą *** *** Do foremki wlewamy po kolei kolorowe ciast – kolejność bez znaczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Bułeczki jogurtowe 100

suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.       *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy(...)wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą

Blog z Apetytem
Chleb na piwie. 180

jednak zrobiłam od razu na dwie keksówki i taki przepis podaje na blogu. Składniki: 150 ml. ciepłej wody 40 g. drożdży 2 płaskie łyżki miodu 4 pełne szklanki maki pszennej ( miałam typ 650) 1,5 maki żytniej razowej 500 ml. piwa 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można(...)odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia

Agusiowe smakołyki
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 198

przekładamy na papier do pieczenia z zachowaniem odstępów – urosną. Dla smaku i urody warto posmarować każdy bajgiel mocno rozkłóconym jajkiem i posypać mieszanką drobnych ziaren używanych do klasycznych bajgli – makiem i sezamem. Jeśli chcecie jeszcze więcej smaku, zróbcie moją mieszankę ziaren i przypraw – podałam jej składniki na liście. Przyda się nie tylko do bajgli, ja korzystam z niej również(...)mieszanka nasion   *W zależności od producenta, płaska 5ml łyżeczka proszku do pieczenia waży od 4-4,5 do 5g. MOJA MIESZANKA NASION i PRZYPRAW DO BAJGLI 4 łyżeczki maku 3 łyżeczki jasnego sezamu 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki nasion chia 2 łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, potłuczonego w moździerzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli

Karo in the Kitchen
Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne 128

porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.  Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania! Biszkopt makowy: 350 ml białek 1 szkl cukru 1 szkl maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1,5 szkl mąki pszennej Galaretka herbaciana: 5 torebek herbaty Teekanne Cherry Berry 1 l wody 4 łyżki żelatyny Krem(...)Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Galaretka: W gorącej wodzie

Smakołyki Asi
Bułeczki maślane z marmoladą. 116

całe jajka 1/2 łyżeczki soli około 700 g mąki około 400 g twardej marmolady szczypta kurkumy (opcjonalnie, zabarwi ładnie nasze ciasto na złoty kolor) 1 jajko do posmarowania mak niebieski lub sezam do posypania Sposób wykonania :   M leko lekko podgrzej ( około 30 C ), wlej do miski, dodaj łyżkę cukru, rozkruszone drożdże, wymieszaj, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Dodaj(...)obracało podczas wyrastania. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Gdy bułeczki ładnie wyrosną pomaluj je rozbitym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Po wyjęciu bułeczki studzimy , ale nie rozrywamy je od siebie, dłużej zachowają świeżość. Bułeczki maślane z marmoladą

Przepisy i porady kulinarne
Keks makowy z bakaliami 153

polecam wzbogaconą wersję ale nie ma też problemu, żeby je pominąć.  Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 1 szkl suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g masła 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego pół szklanki siekanych bakalii- orzechy włoskie , rodzynki, płatki migdałów Przygotowanie: Mąki przesiać(...)dodać mak, proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mikser ustawić na najwolniejsze obroty wsypywać porcjami mieszankę mąk i maku i miksować do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlać rozpuszczone letnie masło dodać aromat i nadal miksować do połączenia się składników. Do gotowej masy wsypać bakalie,  delikatnie i krótko wymieszać. Masę wylać

Ala piecze i gotuje
Tort makowo-orzechowy 134

roku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy.  biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy:   700 ml mleka(...)posiekanych orzechów włoskich  płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym

Kolorowa kuchnia Elki
Malinowa mgiełka 151

Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka wody 1 galaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową(...)osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Masa makowa do makowców ( bardzo dobra ). 146

Składniki : 0,5 kg maku niebieskiego 10 dkg cukru kryształu 4 łyżki miodu sztucznego lub pszczelego 1 łyżka masła lub dobrej jakości margaryny 10 dkg rodzynek ( najlepsze będą jasne ) 5 dkg orzechów włoskich 10 dkg kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropel olejku migdałowego ( najlepszy będzie naturalny ) ubita piana z 2 - 3 białek  Sposób wykonania :   M ak sparz, dokładnie(...)odcedź, najlepiej zostawić go na noc, następnie zmiel 2, a najlepiej 3 razy w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko. Zmielony mak wsyp do miski. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do maku posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie

Przepisy i porady kulinarne
Ciasta świąteczne- serniki, makowce, pierniki, ciasteczka ! dużo przepisów 131

jeszcze kilka dni, więc pora najwyższa rozpocząć świąteczne wypieki. Specjalnie dla Was zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasta i desery! 25 przepisów na świąteczne serniki Odchudzone muffinki świąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik

Tradycyjna Kuchnia
Torcik makowy z migdałami 151

Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą kopułką z chrupiącymi migdałami. TORCIK MAKOWY Składniki: (forma 24 cm) spód: 3 jajka 63 g masła lub margaryny 120 g cukru pudru 120 g maku mielonego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)spód: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Masę makową delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania