mak - 12131 przepisów (strona:156/809)

Sernik na biszkopcie makowym z owocami 221

borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą. Składniki: Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maku (cały nie mielony) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny(...)jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z makiem. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łopatką. Blachę o wymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać

Ala piecze i gotuje
Pszenne bułki ze słonecznikiem 144

moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki Składniki: na 18 bułek 1,3 kg pszennej mąki

codojedzenia
Czeskie rogale w czerwcowej piekarni 135

mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko - posmarowania rogali plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto(...)kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)  Piecz w temperaturze 200*C przez 20 min. Wypieki na blogach: Am.art kolor i smak –  klik! Akacjowy blog –  klik

Proste Potrawy
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 167

mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży  1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie(...)kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą.  Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Moje uwagi w przepisie nie podano o jakie drożdże chodzi. Dałam saszetkę drożdży suszonych instant

Stare Gary
Rogaliki - České rohlíky 176

rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadzić mleko do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. Zagnieść mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie(...)kolejne 20 minut. Rozwałkować kawałki ciasta na prostokąty, podzielić na cztery trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki, posypać sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piec w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. České rohlíky na blogach: dziękuję za wspólne pieczenie. Am.art kolor i smak –  klik! Akacjowy blog –  klik

Moje domowe kucharzenie
Szybkie bułki pszenne 165

mąki pszennej 14 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 400 ml letniej wody odrobina mleka mleko do posmarowania bułek + mak do posypania   Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką(...)każdą z nich uformować na kształt bułeczki. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Na koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się

Simply Food
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 274

piekła. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy * 5 dkg drożdży * szczypta soli * do 1 kg mąki - mi wystarczyło 70 dkg ... * jajo lub dwa jajeczka * 1/2 szkl. wody ciepłej * mak  Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody i dodałam ciut cukru, żeby drożdże popracowały. Starłam buraka na jarzynówce, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajeczka, mąkę najpierw ostrożnie, sól i sypnęłam maku(...)szkl - niekoniecznie mak trzeba dodawać jakby co :) W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody. Zagniotłam wszystko porządnie. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze....!!!!! toż ci zagadka :D  Za pierwszym razem jak go robiłam wyszedł mi taki, że koleżanka skwitowała: zjadłam go z pomocą bożą

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Cycki mulatki 386

Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat makowo-kokosowy: 100 g mielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru 6 białek 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią(...)około 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić. Blat makowo-kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować

Kuchcik gotuje
PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 131

świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru  * mak do posypania * 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć(...)dziurki. drugą końcówkę przepleść do dołu. Bułki przełożyć na blachę, przykryć ścierką i odstawić na około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce

Zrób to smacznie
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 191

łyżki mąki ziemniaczanej kawałek skórki z pomarańczy 2 łyżki oleju kokosowego agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę(...)pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika

nietadieta
Placuszki z mąki owsianej 137

delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie. Inspiracja: blog AZgotuj! Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z maki owsianej: 1 szklanka mąki owsianej, 3 łyżki maki orkiszowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, ¾ szklanki mleka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków(...)maki owsianej: Mieszam ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia. Można je podawać same, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, syropem klonowym lub owocami

Gotuj Się Kto Może
Bułki maślane z budyniem... 210

Domowe bułki maślane, z prawdziwym masłem... -- Skład: mąka 1 kg, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka,4 żółtka, szklanka cukru, kostka masła, budyń waniliowy, mak do posypania, białko do smarowania bułek, cukier waniliowy, szczypta soli. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku dołek-tam wkruszamy drożdże i łyżkę cukru, zalewamy mlekiem i przysypujemy po wymieszaniu mąką, zakrywamy(...)zagniatamy i lepimy bułki, które wykładamy na blaszki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, niech bułki podrosną, w tym czasie gotujemy budyń. -- Bułki maślane zwykłe, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C  góra/dół ~20 min Bułki przeznaczone do dodania wystudzonego budyniu nagniatamy pośrodku i  nakładamy łyżeczką budyń, na pewno nic się

chleba naszego
Owsiane placki z makiem i owocami 135

owoców czy rozmaite dodatki, z którymi je podacie. Tak więc każdy znajdzie ulubioną wersję dla siebie. Placki są proste w wykonaniu i zawsze się udają :) PRZEPIS OWSIANE PLACKI Z MAKIEM I OWOCAMI Z podanej porcji wychodzi 7-8 niewielkich placków 3 łyżki płatków owsianych Łyżka pestek dyni Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka maku Jajko Dojrzały banan Kiwi Woda Płatki razem(...)zmielić na mąkę. Można wykorzystać też gotową mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi) Smażyć pod przykryciem

HealthyCreations
Chleb nocny 184

luźne [ nie wiem , czy takie powinno być, czy być może zależy to od mąki ] , więc dodałam ciut więcej mąki niż w przepisie,....no i zapomniałam posmarować żółtkiem i posypać makiem, ale jak widać chlebek wyszedł  pyszny. 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant [10-15 g świeżych] 350 ml letniej wody 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu [ nie smarowałam] 1 łyżeczka maku lub sezamu  [ nie dałam] Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. [Drożdże świeże należy pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczką cukru, zalać odrobiną ciepłej wody i wymieszać , odstawić do wyrośnięcia, a potem połączyć z resztą składników.]  Po kilku

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowy piegus 453

Cytrynowy piegus to ciekawa odmiana klasycznego ciasta piegus – ciasta z dodatkiem maku. Mak który wykorzystujemy w kuchni to mak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Cytrynowy piegus</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania