mak - 12131 przepisów (strona:149/809)

Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 73

temat solonych migdałów! 😎  Odkryłyśmy, że pasta z prażonych migdałów Nutura z nutą soli to cudeńko deserowe, dlatego szybko zrobiłyśmy z niej krem. Do tego piękny biszkopt z makiem nie przyćmiewa smaku kremu a tylko go podkreśla i daje fantastyczny wizualny efekt 😍  Warto wypróbować przepis 💛        Składniki (18cm): Biszkopt -4 duże jajka (bez dwóch żółtek(...)ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów) -ulubione owoce -migdały i płatki migdałowe Nutura BISZKOPT

Candy Pandas
Bułki tygrysie. Nie kupisz lepszych w sklepie. 89

środku puszyste, pyszne bułeczki tygrysie. Dowiedz się jak uzyskać ta charakterystyczna „tygrysią” skórkę. Bardzo łatwe do zrobienia. Zaskoczycie swoja rodzinę. SKŁADNIKI: Bułki: 4 szklanki / 500 g maki 1 szklanka letniego mleka (szklanka 250 ml ) 1/4 szklanki letniej wody 7 g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Pasta do posmarowania bulek: 1 łyżeczka suchych(...)drożdży / 3 g 1 czubata łyżeczka brązowego cukru około 1/4 szklanki letniej wody 1 lyzka oleju roślinnego 1 lyzka oleju sezamowego 75 g ryzowej maki 1 łyżeczka soli Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski wlać letnie mleko i wodę, wsypać drożdże, łyżkę maki i cukier. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut. Kiedy drożdże się uaktywnią, do miski

Pani M - kuchnia smakowita
Tort kawowo makowy z marcepanem 94

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego

wesoła kuchnia
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 89

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 93

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
PYSZNE MAKÓWKI + FILMIK 74

Makówki to danie wigilijne, głównie podawane na śląsku. Są smaczne, słodkie i pełne bakali. Przypominają deser lub ciasto, plecam przepis.  SKŁADNIKI :  400 g dobrze zmielonego maku  3/4 szklanki cukru 3-4 łyżki miodu  1 i 1/2 litra mleka 3/2 %  1 szklanka rodzynek  200 g orzechów włoskich  100 g wiórek kokosowych  1 paczka(...)sucharów słodkich ( 290 g )  PRZYGOTOWANIE :  Mielony mak wsypujemy do garnka, wlewamy całe mleko ( trochę zostawiamy do moczenia sucharów ) , dodajemy miód, rodzynki cukier i zaczynamy podgrzewać, ciągle mieszając aż masa się zagotuje. Wsypujemy drobno pokrojone orzechy, mieszamy.  Następnie masę nakrywamy pokrywą i pozostawiamy na 20 minut aż dobrze się sparzy.  Pozostałe mleko zagotowujemy i dosładzamy miodem. Kiedy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy chleb 7677

łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: naczynie do pieczenia z przykryciem 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki żytniej 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta mak folia spożywcza Domowy chleb Przygotowanie: Do garnka przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Po środku robimy dołek. W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem(...)robiliśmy nacięć. Domowy chleb Pieczenie: Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca. Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut

Kuchnia Na Wypasie
Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 82

Pozostając w świątecznym klimacie coś dla miłośników tary i sernika w jednym 💛 Urocze bałwanka z morelowym nadzieniem na kruchym spodzie z makiem.... Cóż to za połączenie! Jeśli ktoś lubi Olafa śmiało można zaczerpnąć inspiracje 😎       Składniki (25cm): Makowy spód -100g mąki ryżowej -70g mąki kokosowej Nutura -60g maku mielonego suchego -30g mąki migdałowej

Candy Pandas
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 71

grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko lub kilka łyżek mleka mak do posypania Przepis na paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem(...)wynosiła ok. 15 cm, a grubość ok. pół centymetra Na całej długości paska układamy porcję farszu, który zwijamy w rulon, każdy rulon smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po ok. 20 sztuk), odkładamy na około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 76

mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny(...)minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową

Smaczne moje
Makowiec japoński 188

Makowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g) 1,5 szkl. cukru pudru 2,5 szkl. mleka 3,2 % 8 jajek masło (200g) 200g kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach bakalie (dałam garść rodzynek(...)sporą łyżkę skórki pomarańczowej) Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem, zagotować, mieszać żeby się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać

Wasze Przepisy
Tradycyjny makowiec – składany 80

Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego(...)herbatnikach , ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia , oraz sernik z białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto 2 łyżki masła 3 jajka 1 duże jabłko 2 łyżki mąki Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli łyżka

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone pierożki z kaszą i pieczarkami 57

jęczmiennej wiejskiej Sonko 2 łyżki oleju Czerwona cebula 0/5 kg pieczarek 40 g startego sera o wyrazistym smaku (użyłam Comte) Pęczek natki pietruszki Dodatkowo: Roztrzepane jajko do posmarowania Łyżka maku niebieskiego Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Dusimy, aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki(...)wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Pieczone pierożki z kaszą i pieczarkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Seromakowiec zebra z żurawiną 74

szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego  2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru   masa makowa: 150 g maku mielonego 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 2 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka(...)żurawinowa: Żurawinę, wodę, cukier przekładam do rondelka i smażę aż żurawina będzie miękka i zgęstnieje. M asa makowa: W garnku zagotowuję mleko z masłem, miodem, skórką pomarańczową, cukrem. Wsypuję mak i mieszam, chwilę podsmażam. Rodzynki i żurawinę zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 66

wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker – 1 łyżka * mak mielony – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić. Wykleić spód oraz boki rantu do pieczenia lub tortownicy. MASA: Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon(...)Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody. Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker , mieszamy. Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową. Pieczemy ok. 45 minut w 170C. Studzimy, dekorujemy. Smacznego! . CIEKAWOSTKA! Nie wiem

Ostra na Słodko