mak - 12131 przepisów (strona:141/809)

Ciasto serowo-makowe 224

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem

In my kitchen
Kopciuszek 477

mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru; 1/2 szklanki cukru(...)gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 281

Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)  Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki(...)makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru pudru; 1,5 łyżki miodu; 4 jajka; 200g suchego maku; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać

In my kitchen
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 160

orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie mocniejszy smak, możecie dać więcej. Składniki: Ciasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec

Pełny talerz
Makowe bułki 122

Miękkie, lekko słodkie i bardzo puszyste bułki z makiem. Idealne na niedzielne śniadanie. Bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody 2 łyżki(...)mleka w proszku (niebieskiego) 2 łyżki masła 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki maku jajko 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać, następnie dodać do niej suche drożdże i 1/2 łyżeczki soli. Składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i za pomocą dłoni rozetrzeć je z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypać

Ugotować
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6358

świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny(...)Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami (cały czas ubijając) cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku (po kolei

mojewypiekiinietylko
Kruche zawijaski makowe 375

makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu) 1,5 łyżki (30g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2 łyżki (24g) cukru pudru 1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem(...)białko do posmarowania ciasta Wykonanie: - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce  - mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić) - składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto - ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru

Smakołyki Bereniki
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 238

wywołają uśmiech na twarzy! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) CIASTO: * mąka – 300 g * jajko – 1 szt * masło – 150 g * cukier puder – 50 g NADZIENIE: * mielony mak – 100 g * cukier – 25 g * miód – 30 g * orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g * mleko – 75 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło ziekamy(...)zrumieniania ). NADZIENIE: Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka. Dodajemy miód i cukier. Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. CAŁOŚĆ: Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy. Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
Babeczki choinki 211

stać  się   piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. W arto jednak(...)inspiracją do stworzenia takich małych cudeniek. ;) Babeczki makowo-marcepanowe (12-15 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 200 g marcepanu Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj

Food Square
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 363

już dziś może zagościć w Waszych domach! Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko! Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy. Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Na pewno! A więc(...)MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki

Ostra na Słodko
BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 148

ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły! Polecam! Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI : * mąka(...)szkl * białko – 4 szt * masło – 80 g * mleko – 150 ml * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * kokos – 6 łyżek * mak – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu

Ostra na Słodko
Makowiec świąteczny 233

Makowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki:   ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć

WojnaNaSmaki.pl
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 165

cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei  i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam do pieczenia. Nie pożałujecie! Składniki: 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta(...)cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane) 500 g mąki 1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie) 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowania Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy

Food Square
Drożdzówki z makiem 171

Drożdzówki z makiem... a raczej mak z dodatkiem ciasta drożdzowego ;) Długo się do nich zbierałam, za długo.. są pyszne, piękne i proste w wykonaniu. Przepis oczywiście z  Moich Wypieków ulubionego bloga wielu znanych mi osób. Choć u mnie wyszło 24 małych drożdzówek to w ciągu kilku minut połowy już nie było

Z butelką mleczka w tle
Kolorowa Babka Wielkanocna 202

szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy kisiel wiśniowy/truskawkowy kisiel cytrynowy (opcjonalnie) łyżka kakao 0,5 szklanki maku cukier puder (do posypania) Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku(...)całości bardzo delikatnie mieszając.  Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.  Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania