Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe(...)dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymiesza
Anioły w kuchniJako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej(...)wyjmujemy te ciemne fajne kropki: Kropki powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką
sama złodycznazwą z moich notatkach znalazłam kilka przepisów na ciasto ucierane z makiem. Ostatnio tak dobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch(...)obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki
ciastkarnia na kruchym spodziejajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek(...)miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej mak. Masy wykładamy kolejny na ciasto: z budyniem, kisielem, z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni
ciastkarnia na kruchym spodziewłaśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki(...)jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową. Równamy powierzchnię. Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut. Upieczony biszkopt
kolorowotorcikowoZapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam(...)łyżki mąki ziemniac zanej · 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia · 150 g maku (suchego, nie trzeba mielić) · 50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek
Mia Cucina Sofietaidealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 200ml mleka 2-3 łyżki miodu(...)masła 1 białko mak do posypania olej do zwilżenia dłoni Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut
Smakołyki Berenikipieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej olejek migdałowy Przygotowanie I etap - masa makowa(...)Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko
coolinarnastrefa.blogspot.commasy makowej, ale możecie ją zrobić sami od podstaw. Ciasto jest pyszne z kubkiem ciepłego kakao. Jest u was zwyczaj pieczenia takiego wieńca na święta? PRZEPIS ŚWIĄTECZNY WIENIEC Z MAKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego(...)kokosowego szczypta soli duża puszka 600g masy makowej lukier – przepis lub cukier puder Jak zrobić świateczny wieniec z makiem: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie
Dorota Smakujektóry powinien znaleźć się na świątecznym stole. Serdecznie polecam i życzę miłego pieczenia! MAKOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 180 g suchego maku 150 g cukru pudru 4 jajka 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 krople aromatu migdałowego 2 garści rodzynek 4 łyżki kremu czekoladowego(...)Nutella Wykonanie Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Mak mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę za pomocą miksera. Zmniejszamy obroty i powoli wsypujemy mieszankę mąki, maku i pozostałych składników. Ciągle miksując, wlewamy masło oraz olejek migdałowy. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy
Alle Dobre!który powinien znaleźć się na świątecznym stole. Serdecznie polecam i życzę miłego pieczenia! MAKOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 180 g suchego maku 150 g cukru pudru 4 jajka 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 krople aromatu migdałowego 2 garści rodzynek 4 łyżki kremu czekoladowego(...)Nutella Wykonanie Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Mak mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę za pomocą miksera. Zmniejszamy obroty i powoli wsypujemy mieszankę mąki, maku i pozostałych składników. Ciągle miksując, wlewamy masło oraz olejek migdałowy. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy
Alle Dobre!biszkopcie słodkie powidła z dodatkiem cynamonu i masa śmietankowa, intensywnie chałwowa. Całość spójna i wyjątkowa, jak okazja na którą ją przeznaczyłam. Jeśli szukacie przepisu na ciasto świąteczne z makiem, nieco inne, niż te zazwyczaj stawiane na bożonarodzeniowym stole - zapraszam. Składniki: proporcje na blaszkę o wymiarach 21 cm / 23 cm Biszkopt makowy : 5 jajek rozmiar(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 gram maku mielonego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru Masa chałwowa: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 250 gram chałwy waniliowej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - typu crema 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny dodatkowo
Kronika PiekarnikaRolada makowa to bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser, który z pewnością posmakuje każdemu kto lubi przyjemne chrupanie maku i delikatność bitej śmietany. To ciasto będzie się również pięknie prezentować na świątecznym stole, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku chwil, także polecam Wam bardzo. Składniki: 5 jajek 1/3 szkl. cukru 130 g suchego maku 70 g mąki pszennej(...)żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy obie mąki oraz mak i mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę z piekarnika (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast
Cynamonowe szczęścieskładniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 250 g. maku mielonego 500 ml. mleka 120 g. masła 200 g. cukru pudru 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)łyżki płatków migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 4 suszone morele Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: mielone migdały do dekoracji Wykonanie: Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem. Zostawić pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Odcisnąć z nadmiaru mleka. Jabłka obrać i zetrzeć
Agusiowe smakołykibardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego! Różyczki z makiem Przepis tutaj (KLIK) Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku(...)Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Makowiec z bezą i kruchym ciastem Przepis tutaj (KLIK) Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo efektowne cicho, które wcale nie wymaga tak wiele pracy jakby się wydawało. Szybki makowiec zaplatany Przepis
Blog z Apetytem