mak - 12131 przepisów (strona:146/809)

Tarta z kiełbasą i cebulą czerwoną 113

Tarta z galaretkami Tarta z pokrzywą Tarta z pomidorami Tarta z krewetkami Tarta z sałatka jarzynową Tarta z kurkami PRZEPIS TARTA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ CZERWONĄ Składniki: ciasto: 250g maki pszennej jasnej 2 łyżki suchego maku 120g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3 cebule czerwone 200g kiełbasy wędzonej 50ml wina(...)najlepiej półsłodkiego 5 jaj 100ml śmietany 12 lub 18% sól pieprz sezam oliwa Jak zrobić tartę z kiełbasą i cebulą czerwoną: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę i mak wsypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę i wodę. Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na jednolite ciasto. Następnie wylepiamy formę do tarty ciastem

Dorota Smakuje
Prosta drożdżowa chałka 92

szklanką mleka lub kakao.   Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki   Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka(...)wody (lub pół na pół) 6g drożdży świeżych (lub 2g instant) ciasto: 250g mąki 30g cukru 5g soli 1 duże jajko 60g masła  do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)   Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut. Jajko roztrzepać (1 łyżkę odlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać

Obiad gotowy
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 104

temat solonych migdałów! 😎  Odkryłyśmy, że pasta z prażonych migdałów Nutura z nutą soli to cudeńko deserowe, dlatego szybko zrobiłyśmy z niej krem. Do tego piękny biszkopt z makiem nie przyćmiewa smaku kremu a tylko go podkreśla i daje fantastyczny wizualny efekt 😍  Warto wypróbować przepis 💛        Składniki (18cm): Biszkopt -4 duże jajka (bez dwóch żółtek(...)ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów) -ulubione owoce -migdały i płatki migdałowe Nutura BISZKOPT

Candy Pandas
Tort kawowo makowy z marcepanem 118

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego

wesoła kuchnia
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 125

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 120

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
PYSZNE MAKÓWKI + FILMIK 94

Makówki to danie wigilijne, głównie podawane na śląsku. Są smaczne, słodkie i pełne bakali. Przypominają deser lub ciasto, plecam przepis.  SKŁADNIKI :  400 g dobrze zmielonego maku  3/4 szklanki cukru 3-4 łyżki miodu  1 i 1/2 litra mleka 3/2 %  1 szklanka rodzynek  200 g orzechów włoskich  100 g wiórek kokosowych  1 paczka(...)sucharów słodkich ( 290 g )  PRZYGOTOWANIE :  Mielony mak wsypujemy do garnka, wlewamy całe mleko ( trochę zostawiamy do moczenia sucharów ) , dodajemy miód, rodzynki cukier i zaczynamy podgrzewać, ciągle mieszając aż masa się zagotuje. Wsypujemy drobno pokrojone orzechy, mieszamy.  Następnie masę nakrywamy pokrywą i pozostawiamy na 20 minut aż dobrze się sparzy.  Pozostałe mleko zagotowujemy i dosładzamy miodem. Kiedy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy chleb 7708

łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: naczynie do pieczenia z przykryciem 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki żytniej 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta mak folia spożywcza Domowy chleb Przygotowanie: Do garnka przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Po środku robimy dołek. W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem(...)robiliśmy nacięć. Domowy chleb Pieczenie: Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca. Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut

Kuchnia Na Wypasie
Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 108

Pozostając w świątecznym klimacie coś dla miłośników tary i sernika w jednym 💛 Urocze bałwanka z morelowym nadzieniem na kruchym spodzie z makiem.... Cóż to za połączenie! Jeśli ktoś lubi Olafa śmiało można zaczerpnąć inspiracje 😎       Składniki (25cm): Makowy spód -100g mąki ryżowej -70g mąki kokosowej Nutura -60g maku mielonego suchego -30g mąki migdałowej

Candy Pandas
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 99

grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko lub kilka łyżek mleka mak do posypania Przepis na paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem(...)wynosiła ok. 15 cm, a grubość ok. pół centymetra Na całej długości paska układamy porcję farszu, który zwijamy w rulon, każdy rulon smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po ok. 20 sztuk), odkładamy na około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 95

mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny(...)minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową

Smaczne moje
Makowiec japoński 211

Makowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g) 1,5 szkl. cukru pudru 2,5 szkl. mleka 3,2 % 8 jajek masło (200g) 200g kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach bakalie (dałam garść rodzynek(...)sporą łyżkę skórki pomarańczowej) Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem, zagotować, mieszać żeby się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać

Wasze Przepisy
Tradycyjny makowiec – składany 102

Prosty przepis na mięciutki, wilgotny tradycyjny makowiec – składany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego(...)herbatnikach , ciasto piernikowe z pysznym kremem mlecznym, delikatne ciasto „pijak” bez pieczenia , oraz sernik z białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto 2 łyżki masła 3 jajka 1 duże jabłko 2 łyżki mąki Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli łyżka

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone pierożki z kaszą i pieczarkami 76

jęczmiennej wiejskiej Sonko 2 łyżki oleju Czerwona cebula 0/5 kg pieczarek 40 g startego sera o wyrazistym smaku (użyłam Comte) Pęczek natki pietruszki Dodatkowo: Roztrzepane jajko do posmarowania Łyżka maku niebieskiego Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Dusimy, aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki(...)wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Pieczone pierożki z kaszą i pieczarkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Seromakowiec zebra z żurawiną 96

szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego  2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru   masa makowa: 150 g maku mielonego 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 2 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka(...)żurawinowa: Żurawinę, wodę, cukier przekładam do rondelka i smażę aż żurawina będzie miękka i zgęstnieje. M asa makowa: W garnku zagotowuję mleko z masłem, miodem, skórką pomarańczową, cukrem. Wsypuję mak i mieszam, chwilę podsmażam. Rodzynki i żurawinę zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania