szkoły na drugie śniadanie :) 800g mąki pszennej 100 ml oleju 3 jajka 2 żółtka 14g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400 ml mleka sezam i mak do posypania bułeczek W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 jajka i jedno żółtko (w temp. pokojowej) rozbełtać w miseczce. Do suchych składników dodać olej i ciepłe mleko(...)razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce
Smakołyki AsiSkładniki: * 3 szklanki mąki * 3/4 szklanki letniej wody * 2 dkg drożdży * 1,5 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 2 łyżki masła * 3 łyżki mleka * ziarna sezamu, maku i słonecznika Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże(...)papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 400g mąki pszennej orkiszowej 1op. drożdży instant 250ml ciepłej wody + 2-3 łyżki do posmarowania bułek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Opcjonalnie ziarna, mak, sezam do posypania bułek Przygotowanie : Mąkę, sól i olej włożyć do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść(...)byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik
W garach u GosiPrzepis z bloga Childhood 101 . Składniki: (na 12-15 sztuk) 50g miękkiego masła 1/4 szklanki brazowego cukru 50g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) LUB szklanka maki wymieszana z łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 1/2 szklanki maki (oryginalnie żytniej, u mnie pszenna) 100g posiekanej ciemnej czekolady, lub groszków do pieczenia
Lejdi of the housejajko 1 żółtko 1 białko 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżeczki cukru do ciasta szczypta soli 1 paczka cukru waniliowego 80 g masła 300 g twarogu suchy mak (do posypania kajzerek) Wykonanie: 1. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże wkruszamy do kubeczka, sypiemy dwie łyżeczki cukru, wlewamy odrobinę tego podgrzanego mleka, mieszamy i odstawiamy na moment, aż drożdże zaczną pracować(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. 10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kajzerki smarujemy roztrzepanym białkiem. 11. Posypujemy suchym makiem. 12. Ostrym nożem nacinamy na krzyż. 13. Wkładamy kajzerki do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko i pieczemy przez ok. 25 minut z grzaniem góra-dół. 14. Upieczone kajzerki na złoto
Kawa z mlekiemrozmarynu 5 suszonych ziaren jałowca 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 50 g. sera typu parmezan sól, pieprz Oraz 1 białko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub/i maku Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Wystudź i zmiel w młynku. Na patelnię wlej olej, usmaż drobniutko posiekaną cebulę. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Mieszaj(...)łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce. Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut. Ingredients: (18 pieces) Cake 200 grams of wheat flour 100 grams butter 2 egg yolks 1 tablespoon
Delicious PlaceNasze ulubione muffiny jogurtowe , tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są błyskawiczne. Nawet gdy nie mamy pod ręką jogurtu, można je przygotować na bazie kefiru, wychodzą równie pyszne (przetestowane już kilka razy). U nas ostatnio dosłownie muffinowy zawrót głowy... Takie proste i szybkie muffinki idealnie sprawdzą(...)Składniki: - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 150g drobnego cukru (daję ksylitol) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - szczypta soli - 2 łyżki suchego maku - skórka otarta z niewoskowanej cytryny (można pominąć) - 170g jogurtu naturalnego - 100g roztopionego masła - 3 jajka W jednej misce mieszamy składniki suche, tj. mąkę, mak, ksylitol (cukier), sól, skórkę otartą
Smaczne ZdrowePrzepis z ksiażki 'Feast' Nigelli Lawson Składniki: (na, zależnie od wielkości foremek, około 30 sztuk) 90g miękkiego masła 100g drobnego cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drobnej soli na lukier 150 cukru pudru, przesianego barwnik do jedzenia Utrzyj masło z cukrem na puszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię(...)misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie, ale szybko i pewnie wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejace wsyp odrobinę maki ( u mnie potrzeba było dodatkowo około 1 łyżki ), ale nie za dużo, bo będzie twarde. Uformuj kulę, dociśnij, aby powstał dysk, owiń folia kuchenna i zostaw na godzinę w lodówce
Lejdi of the housePyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto(...)które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa
gotuj ze mnąDodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Składniki na masę makową: 200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco) 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową (dr.Oetkera) 3 łyżki rodzynek(...)łyżki płatków migdałowych 1 łyżka esencji pomarańczowej 1 jabłko 2 łyżki marmolady malinowej lub powideł śliwkowych Wykonanie: Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka
Przepisy Babcimnie to jest priorytet. Dzisiaj chcę wam przedstawić recepturę na domową chałkę z słodkim, mięciutkim wnętrzem i obłędnym waniliowym aromacie. Chałkę zdobi kruszonka z maślanych herbatników oraz szczypta maku. Do wielkanocnego koszyczka sprawdzi się świetnie, U mnie z podanej porcji ciasta wyszły dwie spore sztuki i znikły równie szybko jak się pojawiły. Ciekawi??? to czytajcie przepis, który zamieszczam poniżej(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 5. Wyrośniętą chałkę smarujemy obficie lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy wcześniej rozkruszonymi herbatnikami i makiem. Pieczemy każdą chałkę na złocisty kolor 20-25 minut
vaniliowoczekoladowastanowić posiłek dla małych dzieci ale również osób dorosłych. Ja do przygotowania mojej ryżanki postanowiłam użyć mleka ryżowe, które delikatnie podbiło smak płatków, a dla kontrastu kolorystyczne dodałam ziarna maku. Na wierz wylałam mus mango – tak dla osłody. Efekt? Zobaczcie sami! Składniki: 200g płatków ryżowych 500ml mleka ryżowego – jeśli nie lubicie możecie zastąpić je innym mlekiem roślinnym(...)krowim 2 łyżki maku mango – obrane ze skórki, pokrojone w mniejsze cząstki Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki ryżowe i mieszamy. Musimy uważać aby ryżanka się nie przypaliła, ponieważ płatki dość szybko wchłaniają mleko. W razie potrzeby dolewamy kolejne porcje. Płatki gotujemy przez około 5 minut. Do gotowych płatków dodajemy mak i mieszamy. Do blendera przekładamy cząstki mango
Życie ze smakiemThermomix TM6 Składniki: 50 g mąki żytniej typ 720 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 170 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko mak do posypania Dodatkowo: woda miód Thermomix przepisy. Obwarzanki. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Zaczyn zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy obydwie(...)wrzucałam po 2 szt) i obgotowujemy 1 minutę z każdej strony. Obwarzanki przekładamy na blachę do pieczenia. Wcześniej kładę na nią papier do pieczenia. Obwarzanki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem (można posypać również solą gruboziarnistą, sezamem lub czarnuszką) Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Pieczemy ok 25 minut . Obwarzanki muszą nabrać pięknego złotego koloru. The post Obwarzanki
Themo przepisyrobię go sama. Was również do tego zachęcam. Jeśli znajdziecie czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie(...)sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować wodą. Można posypać makiem. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek
Agusiowe smakołyki