mak - 12131 przepisów (strona:158/809)

Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami 258

pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z   kaszą manną owsianą pełnoziarnistą . Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci. Forma: 30x30 kwadratowa. Składniki:  mak niebieski  200 g jabłka  2 szt. mielone migdały 6 łyżek skórka pomarańczowa 1 łyżeczka aromat migdałowy   1 szt. jaja 5 szt. masło(...)łyżeczka kasza manna owsiana  4 łyżki cukier puder do oprószenia ciasta i prażone płatki migdałowe  Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie:  Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić z ksylitolem/cukrem na puszystą

AZgotuj!
Makowiec japoński 210

Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek 100 g rodzynek 100 g orzechów(...)włoskich (posiekać drobno) 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g skórki cytrynowej kandyzowanej 100 g śliwek suszonych (posiekać drobno) 1 łyżka proszku do pieczenia Zmielony mak zalać mlekiem i zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić na 1 godzinę. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek

O kuchni z uczuciem
Oszukane rogale marcińskie 260

rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem(...)dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!     Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g

Blog z Apetytem
Chlebek dyniowy z makiem 126

maku do posypania Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem

Smakołyki Asi
Ekspresowy chleb z oliwkami 149

minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać go np. makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki i paluchy z makiem 112

szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju  1 jajko+1 do posmarowania mak do posypania bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie(...)tworząc wianuszek.  Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.  Piec w temp. 180*C przez około 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Muffiny ze świeżymi figami... 151

sekcjach supermarketów, postanowiłam wykorzystać okazję maksymalnie. Bo figowy urodzaj może się nie powtórzyć przez kolejnych kilka lat!   Przepis ze strony Food24 . Składniki: (na 12 sztuk) 1 1/2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1/2 szklanki miałkiego ciemno-brazowego cukru 1 jajko 1 szklanka mleka 3/4 szklanki(...)czubata szklanka) dodatkowo i opcjonalnie: cukier demerara do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj foremkę na muffiny z 12 papilotkami. W sporej misce wymieszaj obie maki i cukier. Wmieszaj posiekane figi.  W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem mleko z jajkiem i olejem.  Wlej do suchej mieszanki i szybko, delikatnie i niezbyt dokładnie wymieszaj. Rozdziel

Lejdi of the house
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 126

życia, bo chwaścisko niemiłosierne J W tradycjach starosłowiańskich ważne miejsce zajmowała dziewanna, poświęcona bogini dziewic – i imieniu Dziewanna zresztą. Symbolizowała władzę ducha nad ciałem. Równie wyjątkowe właściwości miał mieć mak – symbol nocy, ciszy, snu, przypominający zaświaty. Generalnie dziś wiadomo, co się z maku z robi i jakie ma on działanie, więc nie dziwi taka, a nie inna jego symbolika. Tradycje(...)baba, bękart, broda, pępek, przepiórka czy bęks. Wieńce te wije się z czterech najpopularniejszych zbóż: żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, przeplatając kolorowymi kwiatami polnymi takimi jak chabry, nagietki czy maki. Niektóre są tak wielkie, że trzeba transportować wozem. Po procesji z wieńcami i innych kościelnych uroczystościach następowała zabawa, czyli dożynki. Organizował je gospodarz lub sam dziedzic. Spotykano się przy suto

Kate's Kitchen
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 174

mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko L ksylitol/cukier cynamon masełko makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg  tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować(...)mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 123

roślinnego (u mnie kukurydziany) 50 g drożdży świeżych Nadzienie: około 1 kg cebuli łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 ml wody dodatkowo: 2 łyżki maku   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy(...)odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej

greenscarf
Kołaczyki z serem 136

Rozwoju Wsi. Tradycja kołaczyków z serem sięga początków XX wieku i Śląska Cieszyńskiego. Możemy spotkać również z nadzieniem z makiem. Zachęcam do spróbowania. Polecam! Składniki: ciasto 500 g maki pszennej 200 ml mleka 100 g cukru 50 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka farsz 250 g sera półtłustego 20 g miodu 20 g cukru Ciasto

Ciasta z tradycjami
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 247

łyżki cukru 4 ząbki czosnku 1/3 łużeczki pasty z chili Sambal lub dobrza szczypta ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki drobniutko posiekanego świeżego imbiru 50 ml wody 2 łyżeczki maki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej) 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej) 1/2 sporej marchewki (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek(...)dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs". Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki. W miseczce wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 115

życia, bo chwaścisko niemiłosierne J W tradycjach starosłowiańskich ważne miejsce zajmowała dziewanna, poświęcona bogini dziewic – i imieniu Dziewanna zresztą. Symbolizowała władzę ducha nad ciałem. Równie wyjątkowe właściwości miał mieć mak – symbol nocy, ciszy, snu, przypominający zaświaty. Generalnie dziś wiadomo, co się z maku z robi i jakie ma on działanie, więc nie dziwi taka, a nie inna jego symbolika. Tradycje(...)baba, bękart, broda, pępek, przepiórka czy bęks. Wieńce te wije się z czterech najpopularniejszych zbóż: żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, przeplatając kolorowymi kwiatami polnymi takimi jak chabry, nagietki czy maki. Niektóre są tak wielkie, że trzeba transportować wozem. Po procesji z wieńcami i innych kościelnych uroczystościach następowała zabawa, czyli dożynki. Organizował je gospodarz lub sam dziedzic. Spotykano się przy suto

Kate's Kitchen
Gnocchi dyniowe 147

Składniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar  * Puree z dyni: Dynię w większych

Delicious Place
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 183

gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy(...)łyżki maki pszennej -3 żółtka -250g masła lub margaryny DODATKOWO -500g malin -1 galaretka malinowa -pół łyżki żelatyny -1 i 3/4 szklanki wrzątku Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku