mak - 12131 przepisów (strona:166/809)

Babka makowo-pomarańczowa 133

pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).  1 szklanka suchego maku 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy(...)puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. 2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie

Szefowa kuchni
Chleb paprykowo-pieprzowy 126

Pyszny chleb domowy z papryką i pieprzem. Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki,  cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki(...)foremkach 30x11  Blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zagniatamy chlebki, wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :)  Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min.  Smacznego

chleba naszego
Trufle orzechowe w maku z miodem 149

Miód, kakao, orzechy laskowe ( lub jakie są pod ręką) odrobina maku i mamy cudownie smaczne kuleczki. 150 gram orzechy laskowe ( u mnie prażone na patelni, ale niekoniecznie) 2 łyżki miodu mniszkowskiego 2 łyżki kakao/ karobu 2 łyżki maku Orzechy laskowe upraż na patelni. Wystudź ( można pominąć ten etap, wtedy trufle mamy od ręki). Przełóż orzechy do rozdrabniacza, dodaj pozostałe składniki(...)powstałej masy uformuj kuleczki i otocz w maku. Schłodź w lodówce

AZgotuj!
KRAKOWSKIE OBWARZANKI 158

wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem.  Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa  do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D  Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru(...)laktozy 250 ml ciepłego mleka 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Dodatkowo: 2 litry wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody roztrzepane żółtko z łyżką mleka sezam, mak do posypania PRZYGOTOWANIE: Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto

Marcepanowa kuchnia
delicja żurawinowa 189

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość(...)prezentuje bardzo elegancko. Polecam na różne okazje. składniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku krem: łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru

6niebo
Babka makowo-kokosowa 128

Poniedziałkowe świętowanie zaczynam od kubka gorącej kawy i kawałka tej pysznej i pulchnej babeczki. Babka upieczona jest na białkach, ma piękny jasny kolor a dodatek maku i kokosu jeszcze bardziej podkreśla jej wyjątkowy smak.  Miłego dalszego świętowania i oczywiście mokrego dyngusa ;) 6 białek 2/3 szkl domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego) 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 200 ml oleju rzepakowego 200 ml mleka szczypta soli 2 łyżki suchego maku 2 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania migdałowe jajeczka do dekoracji  Białka ubić z solą na puszystą pianę. Nadal ucierając dodać cukier. Ubijać aż piana będzie śniąca i szklista. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem mleko i olej. Mąkę przesiać

Smakołyki Asi
Babka tulipan 219

szkl mąki pszennej ekologicznej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy b/c 1 kisiel cytrynowy b/c 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku barwnik czerwony i żółty cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości. Wlać esencję waniliową. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wlać olej(...)części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż

Ala piecze i gotuje
Ciasto z delicjami 152

Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje

kulinarne odsłony pati
Zapiekane babeczki z szyneczki, jajka i pieczarek 175

papryka, cukinia, suszone pomidory... Taka wersja wytrawnych babeczek najlepiej smakuje podając na ciepło! 😋 6 szt.: * szynka- 6 dużych, okrągłych plastrów * jajka- 6 szt. * pieczarki- 200 g * cebula- 1 mała * mak- 1 łyżeczka * sól- 1/3 łyżeczki + do doprawienia jajek * pieprz, chili w płatkach- 1/4 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia i wysmarowania foremek * rzeżucha- do posypania Pieczarki oraz cebulę pokroić w piórka(...)pieprzu oraz chili podsmażyć na maśle klarowanym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wyłożyć szynką, kolejno po 1 łyżce podsmażonych pieczarek, wbić jajko i wierzch doprawić szczyptą soli oraz posypać makiem. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piec 15-17 minut. Przed podaniem posypać rzeżuchą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Makowiec zawijany 138

roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków  50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu(...)keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Szarlotka z ksylitolem 135

tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie(...)kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy

Różne smaki w kuchni
Karpatka 160

każdą okazje :)   Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli 1 szklanka maki pszennej  5 jaj Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C(...)minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń. Karpatka: Upieczone blaty przekładamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml śmietanki albo z mlekiem) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka tulipan 145

szklanki mąki pszennej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 250g margaryny do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy 38g 1   niepełna szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu Kilka kropel ulubionego olejku Przygotowanie: Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Następnie   dodać mąkę przesianą(...)rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao - trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika) - czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem. Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku   co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw. Piec około 50 minut, do suchego patyczka

W garach u Gosi
Cebularze 245

różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi  te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą skórkę z cudownie z karmelizowaną cebulką oraz z dodatkiem suchego maku, poezja!!! Postanowiłam odtworzyć ten smak i  zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃  Składniki(...)mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz: cebula 4 szt, mak 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: żółtko do posmarowania cebularzy, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy

kulinarne odsłony pati