pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:). 1 szklanka suchego maku 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy(...)puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. 2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie
Szefowa kuchniPyszny chleb domowy z papryką i pieprzem. Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki, cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki(...)foremkach 30x11 Blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zagniatamy chlebki, wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :) Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min. Smacznego
chleba naszegoMiód, kakao, orzechy laskowe ( lub jakie są pod ręką) odrobina maku i mamy cudownie smaczne kuleczki. 150 gram orzechy laskowe ( u mnie prażone na patelni, ale niekoniecznie) 2 łyżki miodu mniszkowskiego 2 łyżki kakao/ karobu 2 łyżki maku Orzechy laskowe upraż na patelni. Wystudź ( można pominąć ten etap, wtedy trufle mamy od ręki). Przełóż orzechy do rozdrabniacza, dodaj pozostałe składniki(...)powstałej masy uformuj kuleczki i otocz w maku. Schłodź w lodówce
AZgotuj!wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru(...)laktozy 250 ml ciepłego mleka 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Dodatkowo: 2 litry wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody roztrzepane żółtko z łyżką mleka sezam, mak do posypania PRZYGOTOWANIE: Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto
Marcepanowa kuchniaPodobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość(...)prezentuje bardzo elegancko. Polecam na różne okazje. składniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku krem: łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru
6nieboPoniedziałkowe świętowanie zaczynam od kubka gorącej kawy i kawałka tej pysznej i pulchnej babeczki. Babka upieczona jest na białkach, ma piękny jasny kolor a dodatek maku i kokosu jeszcze bardziej podkreśla jej wyjątkowy smak. Miłego dalszego świętowania i oczywiście mokrego dyngusa ;) 6 białek 2/3 szkl domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego) 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 200 ml oleju rzepakowego 200 ml mleka szczypta soli 2 łyżki suchego maku 2 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania migdałowe jajeczka do dekoracji Białka ubić z solą na puszystą pianę. Nadal ucierając dodać cukier. Ubijać aż piana będzie śniąca i szklista. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem mleko i olej. Mąkę przesiać
Smakołyki Asiszkl mąki pszennej ekologicznej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy b/c 1 kisiel cytrynowy b/c 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku barwnik czerwony i żółty cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości. Wlać esencję waniliową. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wlać olej(...)części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż
Ala piecze i gotujeDzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje
kulinarne odsłony patipapryka, cukinia, suszone pomidory... Taka wersja wytrawnych babeczek najlepiej smakuje podając na ciepło! 😋 6 szt.: * szynka- 6 dużych, okrągłych plastrów * jajka- 6 szt. * pieczarki- 200 g * cebula- 1 mała * mak- 1 łyżeczka * sól- 1/3 łyżeczki + do doprawienia jajek * pieprz, chili w płatkach- 1/4 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia i wysmarowania foremek * rzeżucha- do posypania Pieczarki oraz cebulę pokroić w piórka(...)pieprzu oraz chili podsmażyć na maśle klarowanym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wyłożyć szynką, kolejno po 1 łyżce podsmażonych pieczarek, wbić jajko i wierzch doprawić szczyptą soli oraz posypać makiem. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piec 15-17 minut. Przed podaniem posypać rzeżuchą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaroztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu(...)keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Różne smaki w kuchnitego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie(...)kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy
Różne smaki w kuchnikażdą okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli 1 szklanka maki pszennej 5 jaj Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C(...)minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń. Karpatka: Upieczone blaty przekładamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml śmietanki albo z mlekiem) Smacznego
Różne smaki w kuchniszklanki mąki pszennej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 250g margaryny do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy 38g 1 niepełna szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu Kilka kropel ulubionego olejku Przygotowanie: Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą(...)rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao - trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika) - czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem. Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw. Piec około 50 minut, do suchego patyczka
W garach u Gosiróżnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą skórkę z cudownie z karmelizowaną cebulką oraz z dodatkiem suchego maku, poezja!!! Postanowiłam odtworzyć ten smak i zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃 Składniki(...)mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz: cebula 4 szt, mak 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: żółtko do posmarowania cebularzy, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy
kulinarne odsłony pati