mak - 12131 przepisów (strona:171/809)

Tort makowy 141

Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g. masła śmietankowego 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g. powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony

Kubki smaku
Śmietanowiec na mleku skondensowanym 154

ŁYŻKI KAKAO,A DO TRZECIEJ 2 ŁYZKI SUCHEGO MAKU. 3 DUZE SMIETANY 18 % /400 ML/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15min.,180st.- ja piekłam każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ

Kubki smaku
Babka z bitą śmietaną 148

szklanki mąki tortowej oraz jedna łyżka -3/4 szklanki oraz 1/2 szklanki cukru -łyżka kakao -łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -15 dkg maku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy     Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny(...)łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane 3/4 szklanki mąki, wymieszanej z proszkiem

Maminek kulinarny
Kilka pomysłów na... 160

ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica

More food, love and dreams
świąteczna makowa strucla 168

szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki mąki  4 łyżki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka jaj masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa 10 łyżek cukru(...)pół szklanki mąki, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny ( zaczyn musi co najmniej podwoić swoją objętość). Do garnka wsypujemy zmielony mak, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon, dodajemy miód, otartą skórkę z cytryny, oraz masło, całość zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia

Miód i pieprz
Strucla drożdżowa 162

mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki i połową szklanki letniej wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce(...)ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części, następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką, posypać makiem. Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć struclę i piec około ½ godziny

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto makowo-kokosowe 642

jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na święta, a dodatkowo posiadacie nadmiar białek, to przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto(...)pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 125 g masła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowo kokosowa: 2 szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek

MyCookBook.pl
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 169

się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych  - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem(...)minut. Odstawić do wystudzenia  Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych oczkach, trzy razy. W garnuszku rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno

CookYourself
Makowiec na kruchym cieście… 297

Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec

brunetkawkuchni
Makowa Choinka 190

Święta coraz bliżej, a  przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam(...)wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko   Przygotowanie:   Rozwijamy 1 ciasto francuskie  smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka i prostokąt na pień ( mnie udało się z jednego kawałka, ale można dokleić

W kuchennej krainie
Piernik z makiem,kokosem i powidłami 131

Piernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja(...)śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada makowa 164

drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru,   6 łyżek śmietany 30% lub 36%,   Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka, 0,5 l gorącej wody   Wykonanie: Mak zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia(...)mielimy dwukrotnie. Następnie dodajemy cukier, rodzynki, olejek migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia   w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy

Passion of Cooking
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 173

107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam dużo :D  0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność) WYKONANIE: MAK wsypać do miski i zalać wrzątkiem(...)minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne 30 minut. 1. Białka ubić z sodą oczyszczoną 2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku. 3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser

fitolarun.blogspot.com
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 202

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce i tak mi zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga(...)Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 719

miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek(...)szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy i miksujemy blenderem. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę.  Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego i masła

Smakuje zdrowo