mak - 12131 przepisów (strona:171/809)

Babka makowo-orzechowa z białek 143

szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz

kgwjanczewo
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 193

razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem(...)każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez ok 8-9 minut - na złoty kolor

Mechanik w kuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 208

śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę(...)formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając, że lekko nam urosną podczas pieczenia). Następnie każdy ogonek, grubszą stroną, maczamy w roztrzepanym białku, obtaczamy w maku i kolorowych posypkach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą

Kolorowy Przepisownik
Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo. 147

mleka 3 szklanki mąki pszennej 7 łyżeczek cukru 1 łyżeczka wody 8g drożdży instant 4 łyżki oleju szczypta soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów Instructions Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego(...)długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty). Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein

Słodkie okruszki
Amaretti z ganaszem czekoladowym czyli poWeekendowe Lakocie odc.116 151

moje urodziny i na pewno powtórzę ten wypiek. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Amaretti z ganaszem czekoladowym ciasteczka: 200 g mielonych migdałów 180 g cukru pudru 30 g maki pszennej 10 g maki ziemniaczanej 2 białka krem: po 100 g czekolady deserowej i mlecznej 100ml śmietanki UHT 30% 30 ml amaretto 20 g miękkiego masła Mielone migdały łączymy(...)cukrem pudrem i makami. Dodajemy białka i całośc dokłądnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 st.C. Pieczemy ok 15-18 minut. Studzimy na kratce. Śmietankę gotujemy i rozpuszczamy w niej czekolady, energicznie mieszamy z amaretto a na końcu z masłem. Zostawiamy do wystygnięcia (można

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z ziarnami i nasionami chia 187

łyżka soli 5 łyżek oleju rzepakowego 500g mąki pszennej 100g mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej(...)misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy namoczoną w ciepłej wodzie dłonią i posypujemy makiem. Pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 godzinę po czym pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180st C i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb z makiem ( z automatu ) 140

źle się czuje, nie może wyjść z domu po pieczywo, a chce mieć świeżutkie na drugi dzień. Dodam, że ma chrupiącą i złotą skórkę! Dziś u mnie chleb z makiem. Pyszny! Polecam go! Kolejność dodawania składników jest(...)zachowania! Składniki 300 ml wody 540 g mąki typ 550 u mnie Luksusowa  Młynomag 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli u mnie różowa himalajska 70 g  mielonego maku   1 duża łyżka oleju kokosowego extra virgin  Skworcu szczypta gałki muszkatołowej pół opakowania suchych drożdży Włóż składniki do formy, nastaw program NORMALNE lub PODSTAWOWE. I wyjmij chleb pachnący

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 250

swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do jej pomysłu na sernik w innej odsłonie.  Z racji tego, ze nigdy nie piekłam sero - maku wiedziałam, że to moment kiedy warto się przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika(...)Seromakowiec z jabłkami i gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada makowa z bakaliowym kremem 244

maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego  Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj  Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy

Ala piecze i gotuje
Chleb żytni na drożdżach 180

maki żytniej chlebowej Młynomag op drożdży instant (7 g) łyżeczka soli łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka miodu 300 ml ciepłej wody Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy ok 10 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i wygładzamy powierzchnię zwilżonymi dłońmi. Posypujemy makiem. Przykrywamy

Smakołyki Asi
Babka mozaikowa 145

Składniki: -625 g mąki 480 -5 dkg drożdży -4 żółtka i jedno całe jajko -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -łyżka kakao -2 łyżki maku -barwniki spożywcze -szczypta soli -aromat Do kakao dolewamy 3 łyżki mleka i mieszamy. Do maku 3 łyżki mleka i mieszamy. Po łyżeczce mleka dolewamy do barwników. Drożdże, łyżkę cukru(...)wyrabiamy ciasto,  aż masło się wchłonie. Połowę ciasta pozostawiamy jako bazę a drugą połowę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemy  po łyżeczce mąki oraz kolejno mak, kakao i barwniki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z kolorowych ciast formujemy wałeczki. Ciasto bazę rozwałkowujemy na prostokąt i kolejno, według uznania układamy wałeczki, formując rulon. Przekładamy do natłuszczonej formy

Maminek kulinarny
Proste bułki pszenno – razowe 142

klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody Na wierzch: Mleko do posmarowania Mak do posypania Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy  wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym(...)formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce

VioletoweKucharzenie
babka z makiem 127

postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej. Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny szczypta soli lukier na wierzch  Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać.  Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowy wianuszek z białek 176

składniki: 1 szkl białek 100 g mąki orkiszowej 30 g mąki ziemniaczanej 150 g maku 150 g cukru pudru 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy 1/2 część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną(...)proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem

Domowy Smak Jedzenia
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 230

oliwek - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g ziaren słoneczka (można pominąć) Posypka: - żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka lub wody z kroplą oliwy - ulubione ziarna (u mnie sezam, czarnuszka i mak) Drożdże rozkruszyć do miski, wlać wodę i dokładnie zamieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać (tylko do połączenia składników) i odstawić w ciepłe miejsce na 2h do wyrastania(...)piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą bułkę smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (lub wodą) i posypuję ziarnami sezamu, czarnuszki i makiem. Odstawiam na ok.30-40 minut. Po tym czasie wstawiam pierwszą partię do piekarnika nagrzanego do 225*C i piekę ok. 13-15 minut, aż się lekko przyrumienią (na termoobiegu). Następnie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania