zdziwienie, że efekt był tak smaczny. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 - 4 łyżki miodu 1 banan 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku sok z czarnego bzu Wykonanie: Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy ( zobacz jak ugotować quinoę ) w mleku kokosowym i wodzie, aż płyn odparuje, a quinoa, będzie lekko rozgotowana (w razie potrzeby(...)pamiętamy o mieszaniu). Odstawiamy i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie blendujemy ją na gładką masę, razem z miodem, bananem sezamem i sokiem z czarnego bzu. Mieszamy z niebieskim makiem i przekładamy do miseczek. Smacznego
Quinoa Raz!łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko do posmarowania ciasta mak do posypania do dekoracji: świeże liście laurowe Sposób przygotowania: Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą(...)podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut
Pyry na GazWspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej(...)ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 3,5 łyżki oliwy z oliwek łyżka maku jajko do posmarowania Wykonanie: W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem trzcinowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie
Zasmakuj Kuchniciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy(...)folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, nasze bochenki mają podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Ja piekłam trochę krócej, więc obserwujcie Wasze chałki ;) Gotowe chlebki przełożyłam
Blondynka GotujeCoś dla miłośników lekkich ciast i przede wszystkim maku... Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Piegusek z białek Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier ciągle mieszać
Smaki Nataliimąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania mak do posypania wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby(...)formuję wałeczki i zawiązuję supełki. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem smaruję bułeczki jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiemąki poznańskiej typ 500 400 ml letniej wody 3 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka drożdży instant połowa łyżeczki miodu połowa łyżki oliwy z oliwy 2 płaskie łyżeczki drobnej soli mak do posypania tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta Wykonanie: W większej misce wymieszaj pół łyżeczki drożdży instant z mlekiem, 150 ml wody oraz miodem, dokładnie wymieszaj, dodaj(...)Ciasto podziel delikatnie na dwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące - ciasto nie będzie się tak przyklejać. Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniMASA MAKOWA : 1 i 1/2 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę
Kulinarne Fantazje Mariolipiekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej(...)miękkiego masła 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym) 1 jajko opakowanie cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku. Wykonanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem
Zasmakuj Kuchnirano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody - ja mam 38 st. i biorę ją po prostu z kranu 1 płaska, może być nawet niepełna łyżeczka suchych drożdży. Wszystko co trzeba(...)już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy 400 g maki, 200 g ciepłej wody, taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano, łyżeczkę soli i wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem ręką wyrabiamy kilka minut aż powstanie elastyczne
I tu będę miała takie teproponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone(...)makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. 2. Masa truskawkowa
Na Ciasteczkowych Papierachapetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem(...)soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. letniej wody Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową letniej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę
Przepisy na domowy ser i chlebmąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem do miski wsypujemy mąki dodajemy cukier i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, wlewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy(...)lodówki na noc przykryte ściereczką. Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce. Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut
Bon appetit mon amiebiałą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy(...)mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy. Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian
kruche babeczkiroztopionego masła 250ml ciepłego mleka 125ml ciepłej wody 14g świeżych drożdży dodatkowo: 2 L wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody 1 jajko 1 łyżka mleka sól morska, mak Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier. Drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, posypać mąką (ok 3 łyżki), przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki(...)końce. Każdą porcję wkładamy do wrzącej wody na 1 minute. Wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę z papierem do pieczenia. Obwarzanki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka anastępnie posypujemy makiem lub solą morską. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na 15-20 minut w zależności jak mocno rumiane lubimy :) Gotowe
Tagebuch po polsku