szybko znikają z talerza. Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka maku do ciasta i troszkę do posypania 1 mały słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciastek Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę(...)ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypujemy makiem. Jeśli chcecie aby wasze ciastka były grubsze to po prostu wyciśnijcie więcej ciasta, ja lubię cienkie i takie też upiekłam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chilimiód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać
Kuchnia PokoleńMakowiec Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja – 2 sztuki Mąka pszenna – 2 łyżki Szczypta soli Wykonanie(...)masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko
Kuchnia Bon Appetitczęści (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie i część maku się wydostanie, nie przejmujcie się jakoś bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec
BullioBardzo proste, szybkie i smaczne ciasto z dużą ilością maku: na święta jak znalazł :D Jak sama nazwa wskazuje do jego wykonania potrzebne są same białka, a zatem możecie wykorzystać te, które zostały Wam z poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć(...)białek (w temperaturze pokojowej) – ok. 5-6 szt. białek (w zależności od wielkości jajka) 200 g mąki pszennej 250 g masła (lub margaryny) 250 g cukru pudru 200 g maku 15 g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli itp.) skórka otarta z 1 cytryny cukier puder (do oprószenia
MyCookBook.plcukier kryształ 3 łyżki jajko 1 szt. żółtka 2 szt. kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki kakao ekstra ciemne 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku(...)przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę. Zmielić w maszynce 2 razy. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie
Kuchnia PaulettesSkładniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć(...)zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:)) z tej maki wyszły inne w smaku,skórka chrupiaca i środek miekki ,ale smak ...osobiscie wole z maki zwykłej
w mojej kuchniminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kutia z kaszą jaglaną Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mak – 2 szklanki Rodzynki – ½ szklanki Żurawina suszona – ½ szklanki Migdały bez skórki – ½ szklanki Orzechy włoskie – ½ szklanki Miód – 5 łyżek Mleko – 4 szklanki Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać a następnie ugotować do miękkości(...)szklankach mleka. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim mak. Sparzony mak zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą i bakaliami. Do kutii dodać miód rozpuszczony w 4 łyżkach ciepłej wody. Całość wymieszać i podawać schłodzone
Kuchnia Bon AppetitJuż setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem nieustającej miłości. Mleko od wieków symbolizuje eliksir życia, miłość i dobrobyt. Kawa zbożowa to skarbnica cennych składników odżywczych. W połączeniu te wszystkie składniki tworzą niepowtarzalną świąteczną kawę - z kremem makowym i płatkami migdałowymi. Składniki(...)dwie świąteczne kawy) 4 łyżeczki kawy Inka Magne 400 ml gorącej wody 1 opakowanie serka twarogowego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka mielonego maku 2 łyżki miodu 300 ml mleka 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Serek mieszamy z makiem i miodem na jednolity krem. W dzbanuszku parzymy kawę Inkę Magne . Łasuchy mogą
My Chcemy Jeśćsię jej minimalizm – była tylko z orzechami włoskimi, bez nadmiaru bakalii. Przestałam kupować gotowce, kiedy odkryłam jak szybko i łatwo można zrobić własną kutię. Jeśli kupimy już zmielony mak, to przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę. Mamy też wtedy większą kontrolę nad składnikami i możemy postarać się o zdrowsze zamienniki. Jeśli zastąpimy pszenicę komosą ryżową, mamy wersję bezglutenową, która jest równie(...)żeby nie musieć robić wszystkiego w dzień wigilijny. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki na pół godziny przed podaniem. Składniki: szklanka białej komosy ryżowej 2 szklanki mleka 200 g maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu 100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych) 50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki łyżka ekstraktu waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Komosę
Ugotowane pozamiatanecierpliwości. Mogę Was natomiast zapewnić, że cały ten trud jaki włożycie w przygotowanie z pewnością wróci do Was w postaci uśmiechów najbliższych, Pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto z ciemnym makiem, z migdałami. Jest wyjątkowe. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1/2 szklanka(...)gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru
Mango Papajawigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek. • Formować(...)ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie. • Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem. • Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.{jcomments
To co kochamMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka maku z bakaliami 850 g • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 gorzka czekolada Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Tortownicę
To co kochamNowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się
To co kocham