mak - 12131 przepisów (strona:164/809)

Cytrynowa baba z białym makiem 86

Znalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa

AniaGotuje.pl
Cebulaki z białym makiem 128

Wytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem.. moje ulubione :-) Gdy mam ochotę coś(...)przegryźć i nie są to słodkości - myślę sobie o tych właśnie ciasteczkach. Są delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku.. Ilość porcji: 16-18 sztuk o średnicy 10 cm Łączny czas przyrządzania: 20 minut + 35 minut pieczenia

AniaGotuje.pl
Masa makowa do wypieków 88

makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania:  do 30 minut Ilość masy:  500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 4 łyżki miodu • 100 g cukru • łyżka masła

AniaGotuje.pl
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 113

kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi(...)zimnej wody 1 łyżka melasy 1¼ łyżki soli 100 g pestek dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas

codojedzenia
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 300

środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko + białko do smarowania mak do pozypania 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko(...)papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Drożdżowa gwiazda, czyli makowiec inaczej 184

dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie(...)równe części. Wszystkie rozwałkuj na krążki takiej samej wielkości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz czynność z drugim i trzecim plackiem. Ostatnim krążkiem ciasta przykryj wszystko i pokrój jak tort na 16 kawałków, środek pozostawiając nie nacięty. Każdy z kawałków zawiń dwa razy

Arbuziaki
Drożdżowo makowe ze śliwką 114

Drożdżowo makowa baba ze śliwą i kruszonką. Znika jeszcze ciepła.Do tego kubek kawy i wiele do szczęścia nie potrzeba. Dodałam dużo śliwek bo bardzo je lubię. Mak można dodać mielony i cały. 210 g mąki pszennej typ 500 40 g maku 1 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka 1 łyżka(...)konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z cukrem trzcinowym na puch. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około

wesoła kuchnia
Tort makowy z masą kawową 124

masą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: 12 jajek 50 dkg maku 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki bułki tartej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)kawy prawdziwej 25 dkg margaryny Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą

Kuchnia u Bietki
Chałka 136

mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 1 szkl mleka 80 ml wody 50 g cukru 0,5 łyżeczka soli 30 g masła, roztopionego białko do posmarowania mak do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny(...)ciasta formujemy chałkę, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 min uruchamiamy piekarnik nastawiając na  ok 180 st. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy makiem, pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 230

wody mineralnej gazowanej na nadzienie: pół pęczka natki pietruszki 200 g sera feta ewentualnie pieprz do smaku na wierzch: do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko sezam, czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne(...)Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem. Piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z makiem 188

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest najlżejszy, ale zawsze wyrasta w formie i jeszcze dodatkowo w piekarniku, ponad foremkę. Należy tylko zaplanować odpowiedni czas na aktywowanie zakwasu (6-8h), wyrastanie chleb (5-6h), pieczenie (1h), stygnięcie(...)Chleb , przepis na zakwas od  Przepis na chleb Bochenek z foremki 10x30cm. 150 aktywnego zakwasu 150 gram mąki żytniej razowej 380 gram mąki pszennej typ 500 50 gram maku 1 łyżka oliwy 350 ml wody 1,5 łyżeczki soli Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę

Czerwony Gupik
Bułeczki hamburgerowe 181

żółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego  cały zaczyn Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania sezam lub mak do posypania Wykonanie: Zaczyn: Do miski przesiać mąkę. Drożdże dokładnie rozpuścić w mleku, dodać do mąki i dobrze wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka ( przedtem można jeszcze raz każdą lekko spłaszczyć ), posypać sezamem lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 190°C. Wystudzić na kratce. * Przy podzieleniu ciasta na 12 części, uzyskałam bułeczki, które po upieczeniu miały średnicę około 7 cm. Aby otrzymać

Opowieści z piekarnika
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 150

suchych drożdży 1 łyżeczka cukru po 1/2 szkl. ciepłej wody i mleka 1/4 szkl. margaryny 3/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. białego cukru 2 jajka 2 i 3/4 szkl. maki pszennej Drożdże wsypujemy do wody razem z łyżeczką cukru. Podgrzewamy mleko i gorące łączymy z margaryną, solą i cukrem. Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy w misie miksera razem z drożdżami(...)układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca na ok 15 minut. Wyjmujemy je i studzimy na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bajgle 110

coś dla siebie. Bajgle w wersji fast: 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte(...)każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanóż z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bajgle

Pieguskowa Kuchnia