mak - 12131 przepisów (strona:170/809)

KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 174

cukier kryształ 3 łyżki jajko 1 szt. żółtka 2 szt. kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki kakao ekstra ciemne 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku(...)przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę.  Zmielić w maszynce 2 razy.  Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie

Kuchnia Paulettes
bagietka z maki białej orkiszowej 139

Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć(...)zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:)) z tej maki wyszły inne w smaku,skórka chrupiaca i środek miekki ,ale smak ...osobiscie wole z maki zwykłej

w mojej kuchni
Kutia z kaszą jaglaną 95

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kutia z kaszą jaglaną Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mak – 2 szklanki Rodzynki – ½ szklanki Żurawina suszona – ½ szklanki Migdały bez skórki – ½ szklanki Orzechy włoskie – ½ szklanki Miód – 5 łyżek Mleko – 4 szklanki Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać a następnie ugotować do miękkości(...)szklankach mleka. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim mak. Sparzony mak zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą i bakaliami.  Do kutii dodać miód rozpuszczony w 4 łyżkach ciepłej wody. Całość wymieszać i podawać schłodzone

Kuchnia Bon Appetit
Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów 158

Już setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem nieustającej miłości. Mleko od wieków symbolizuje eliksir życia, miłość i dobrobyt. Kawa zbożowa to skarbnica cennych składników odżywczych. W połączeniu te wszystkie składniki tworzą niepowtarzalną świąteczną kawę - z kremem makowym i płatkami migdałowymi. Składniki(...)dwie świąteczne kawy) 4 łyżeczki kawy Inka Magne 400 ml gorącej wody 1 opakowanie serka twarogowego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka mielonego maku 2 łyżki miodu 300 ml mleka 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Serek mieszamy z makiem i miodem na jednolity krem. W dzbanuszku parzymy kawę Inkę Magne . Łasuchy mogą

My Chcemy Jeść
Kutia bezglutenowa 130

się jej minimalizm – była tylko z orzechami włoskimi, bez nadmiaru bakalii. Przestałam kupować gotowce, kiedy odkryłam jak szybko i łatwo można zrobić własną kutię. Jeśli kupimy już zmielony mak, to przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę. Mamy też wtedy większą kontrolę nad składnikami i możemy postarać się o zdrowsze zamienniki. Jeśli zastąpimy pszenicę komosą ryżową, mamy wersję bezglutenową, która jest równie(...)żeby nie musieć robić wszystkiego w dzień wigilijny. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.   Składniki: szklanka białej komosy ryżowej 2 szklanki mleka 200 g maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu 100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych) 50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki łyżka ekstraktu waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Komosę

Ugotowane pozamiatane
Makowiec w cieście półfrancuskim 154

cierpliwości. Mogę Was natomiast zapewnić, że cały ten trud jaki włożycie w przygotowanie z pewnością wróci do Was w postaci uśmiechów najbliższych, Pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto z ciemnym makiem, z migdałami. Jest wyjątkowe. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1/2 szklanka(...)gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru

Mango Papaja
Paluszki ziemniaczane z makiem 131

wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek. • Formować(...)ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie. • Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem. • Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.{jcomments

To co kocham
Sernik z makiem 129

Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka maku z bakaliami 850 g • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 gorzka czekolada Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Tortownicę

To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 115

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się

To co kocham
Galaretka z gruszkami i makiem 94

również sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny – aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek z maku. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach. Składniki na 4 porcje: Warstwa pomarańczowa • 2 szklanki kompotu z suszu(...)galaretka pomarańczowa • 4 gruszki z kompotu Warstwa biała • 1 mały jogurt naturalny • 1 płaska łyżka żelatyny • 1 łyżeczka płaska maku • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Dekoracja • gwiazdki czekoladowe • migdały zblanszowane – posypka Wykonanie: • Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić

To co kocham
Ciastka Leśne grzybki 177

najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem. Mak na końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują(...)kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki

To co kocham
Zakwas Z Mąki Żytniej 163

przegotowanej wody, ale wlewamy ja po troszku gdyż zakwas może już nie potrzebować tak dużej ilości wody. Zakwas powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Czwarty  Dzień - Rano 1/2 szkl maki żytniej i znów uwaga spr. konsystencję, jeśli jest wodnista, rozwarstwia się to dajemy tylko parę łyżek wody, musimy to sprawdzać na bieżąco. Wszystko jak w dniu poprzednim. Piąty Dzień - Rano(...)Następnie wstawiamy go do lodówki na 2-3 dni. Kiedy chcemy upiec chleb z naszego młodego zakwasu , wyjmujemy go rano z lodówki, dokarmiamy 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami maki żytniej, odstawiamy na 3-4 godziny aby zaczął pracować i potem możemy już piec z niego nasz pierwszy domowy chlebek. Po zabraniu odpowiedniej ilości zakwasu, resztę wstawiamy znów do lodówki

Gotowanie...to proste !
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 145

Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie(...)ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo

Food Square
Makowa panienka 747

budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi.    ciasto: 8 białek 4 żółtka  100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem: 500 ml mleka 2  łyżki mąki pszennej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki(...)łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: 50 g płatków migdałowych Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania