mak - 12131 przepisów (strona:153/809)

Babka cytrynowa z makiem 136

Bardzo prosta i bardzo smaczna babka cytrynowa z dodatkiem maku. Ze składników ogólnodostępnych :). Babka jest mięciutka, puszysta, aromatyczna. Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi(...)Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka 165 g cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka maku sok z 2 - 3 małych cytryn  skórka otarta z 3 małych cytryn, wyszorowanych i sparzonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 130 g cukru pudru 2 - 3 łyżki soku

Opowieści z piekarnika
Cebularz lubelski 61

Cebularz to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego. Pierwszy raz z cebularzem spotkałem się na Mazowszu ponad 20 lat temu w szkole podstawowej była to jedna z niewielu jak na tamte czasy przekąska w sklepiku szkolnym;) Uwielbiana i chętnie kupowana. To nic że śmierdziało z buzi nikt(...)dziś:) Czas przygotowania: 10 godzin Pieczenie: 20 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 4 duże cebule ok 400 g 1 łyżka maku 2 łyżki oleju 1.5 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 60 g masła 220 ml ciepłego mleka 2 jajka

karolgotuje
KATARZYNKA 134

stanie - a wiem,że często takich szukacie. Zapewniam,że smak Was nie zawiedzie. Składniki: ( blacha 20x30) 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki suchego maku 50 dag margaryny - masła 2 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża paczka biszkoptów słoik powideł śliwkowych ok 250-300g Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka(...)sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy razem z pianą z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem, powidła, biszkopty i ciasto kakaowe.  Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z białek makowo-kokosowe 112

Dzień Dobry w niedzielę :) Takie pyszne ciasto upiekłam z białek, które zostały mi po smażeniu pączków. Nie lubię jak się coś w kuchni marnuje. Dodałam do niego mak i rodzynki, w sumie to też miałam ich takie resztki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i zjadali z wielkim apetytem. Szybko je się przygotowuje i szybko piecze, a jeszcze szybciej znika. Bardzo polecam(...)białek pół szklanki cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki sypkiego maku 5 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie pysznego ciasta z białek: 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wlewamy

Izabelawkuchni
Mrowisko z faworków 189

regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo wyjątkowy. Mrowisko wspaniale się prezentuje i pysznie smakuje. PRZEPIS MROWISKO Z FAWORKÓW Składniki(...)jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia Klej na mrowisko: 150g miodu 50ml wody 20g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko z faworków: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie ta mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się

Dorota Smakuje
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 88

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła  olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt

Tajemnice Smaku
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 112

niego upiec bułeczki , długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek lub 1 paluchów. Ja upiekłam po połowie z każdego rodzaju. Paluchy piekę na ogół jako pieczywo do bufetu. Łatwo je chwycić(...)minut. Po tm czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki lub podłużne paluchy. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Nastaw piekarnik na 225ºC i wstaw bułki. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Wyjmij upieczone bułeczki

codojedzenia
Drożdżówki z serem 96

Ostatnie drożdżówki z makiem bardzo mi posmakowały, więc zachęcona tym faktem, postanowiłam zrobić kolejne, tym razem z serem. Ponoć są to tradycyjne krakowskie drożdżówki, przynajmniej tak są nazywane. Najważniejsze, że są smaczne i proste do zrobienia. Drożdżówki z serem posmakowały mi nawet bardziej niż te z makiem, bo są delikatniejsze i bardziej wilgotne. Bułeczki też ładnie wyglądają i szybko się(...)gęsty biały lukier. Bułeczki przechowywałam w pojemniku na ciasto w lodówce, aby były świeże i wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wspomniane drożdżówki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/drozdzowki-z-makiem.html) i na ciasto drożdżowe z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ciasto-drozdzowe-z-marmolada_24.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 120

jest jednak niemożliwe. By uniknąć rozczarowania zawsze sporządzamy listę miejsc, które chcemy odwiedzić i nie inaczej było przed wyprawą do Budapesztu. Kuchnia węgierska należy do naszych ulubionych - papryka, mak, wiśnie czy śliwki są tu wszechobecne. My niestety zawitaliśmy do Budapesztu zimą, ale udało nam się spróbować wielu węgierskich klasyków. Do rzeczy... Budapeszt wegetariański wersja na 3 dni! Dzień(...)może nie kojarzą się zbytnio z Węgrami, ale są dość ważnym elementem lokalnej kuchni. Kombinacji jest tu chyba z 50, ale na szczególna uwagę zasługują: almas-makos (jabłka z makiem), meggyes-makos (wiśnie z makiem) czy almas-dios (jabłka z orzechami) Koszt: 800 ft za 2 szt. Smacznego,  Jó étvágyat

Roślinożerni urlopowicze
Pleciona babka drożdżowa z masą makową 113

wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej masy makowej od podstaw, masa od Helio jest świetnym rozwiązaniem i sporym ułatwieniem. Jak widzicie moja pleciona baba jest pełna maku, ponieważ takie makowce i ciasta z makiem uwielbiam - z dużą ilością maku i mniejszą ilością ciasta. Polecam serdecznie :) Składniki (2 mniejsze lub jedna duża): 3 szklanki mąki

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasteczka z kajmakiem 142

dziwna i może mocno zaskoczyć. Ale takie ciasteczka możecie wykonać na wiele, wiele sposobów tyle, ile podsunie Wam wyobraźnia. Ja swoje kruche - makowe ciasteczka zrobiłam z masy z białego maku i marcepanu. Zostało mi jej robiąc rogaliki, na które oczywiście znajdziecie przepis na blogu, zastanawiałam się długo co z niej zrobić i wpadłam na pomysł, że dodam do niej mąki(...)był to strzał w dziesiątkę! Ciasteczka okazały się przepyszne i ich smak ciężko mi w gruncie rzeczy do czegoś porównać, po prostu pachniały masłem, smakowały marcepanem i białym makiem. Jeśli masz ochotę na takie to oczywiście możesz je zrobić, przepis podaje poniżej, ale jeśli nie chcesz się trudzić w przygotowaniu takiego ciasta, to równie dobrze sprawdzą się kruche ciasteczka, które

SMYKWKUCHNI
Makowa tarta z musem żurawinowym 83

masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru 2 pomarańcze nadzienie makowe: 100 g maku 1 jabłko skórka z pomarańczy 50 g migdałów 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżka olejku migdałowego sok z 1 pomarańczy 1 białko 3 łyżki miodu cukier opcjonalnie(...)garnka, wlewam wyciśnięty sok z pomarańczy, dodaję cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce

wesoła kuchnia
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 150

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc

greenscarf
Kulebiak z kapustą i grzybami 102

dużego kulebiaka): 300g mąki 25g świeżych drożdży 125ml ciepłego mleka łyżeczka cukru 1 małe jajko i 1 żółtko do posmarowania ciasta szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.   Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Wyrośnięty kulebiak przekładamy razem z papierem na blachę do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoto, około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy na chwilę przed krojeniem. Podajemy gorący.   Powrót na górę

Smaczna Strona