mak - 12131 przepisów (strona:144/809)

Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 121

żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g cukier puder 200 g aromat migdałowy 2 białka do smarowania 10 białko(...)mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.     Masa makowa. Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko. Masa migdałowa. Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka. Utrzeć starannie. Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części

Smaczne moje
Trójkolorowa babka 143

roku babek, a babek u mnie. Była już marchewkowa, a dziś mam dla Was przepis na kolorową z dodatkiem maku i kakao, a w kolejce czeka jeszcze czekoladowa. Ta dzisiejsza pięknie wygląda po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężka, ani też zbyt sucha także bez wątpienia posmakuje wszystkim .  A gdybyście poszukiwali jakichś fajnych form do babek zajrzyjcie koniecznie(...)Składniki: 6 jaj 250 g masła lub margaryny (o temp. pokojowej) 1 szkl.cukru  2 szkl. mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju 3 łyżki maku  2 łyżki kakao Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka i krótko miksujemy. Następnie wlewamy olej i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kolejny raz miksujemy. Białka

Cynamonowe szczęście
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 215

Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 1/4 szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 100g masła szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka masy makowej roztrzepane białko Kruszonka: 50g cukru(...)KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wegańska babka cytrynowa z makiem 96

Wegańska babka cytrynowa z makiem Upiekłem dla Ciebie, jak i oczywiście dla siebie, pyszne ciasto cytrynowe z makiem , które udekorowałem fenomenalnym lukrem bazyliowym… Wiem, że jest to niecodzienne połączenie, ale naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Zrób dzisiejsze ciasto cytrynowe z lukrem bazyliowym i pozwól miło się zaskoczyć intrygującym i jednocześnie wspaniałym smakiem! Jaka jest wegańska babka cytrynowa? Przede wszystkim(...)przepis na pasztet z soczewicy , sojonez , oraz sos chrzanowy z jogurtem. Z mniej oczywistych pozycji, łososiowa marchewka może okazać się hiciorem na świątecznym stole! Artykuł Wegańska babka cytrynowa z makiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Tarta z kiełbasą i cebulą czerwoną 120

Tarta z galaretkami Tarta z pokrzywą Tarta z pomidorami Tarta z krewetkami Tarta z sałatka jarzynową Tarta z kurkami PRZEPIS TARTA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ CZERWONĄ Składniki: ciasto: 250g maki pszennej jasnej 2 łyżki suchego maku 120g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3 cebule czerwone 200g kiełbasy wędzonej 50ml wina(...)najlepiej półsłodkiego 5 jaj 100ml śmietany 12 lub 18% sól pieprz sezam oliwa Jak zrobić tartę z kiełbasą i cebulą czerwoną: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę i mak wsypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę i wodę. Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na jednolite ciasto. Następnie wylepiamy formę do tarty ciastem

Dorota Smakuje
Prosta drożdżowa chałka 97

szklanką mleka lub kakao.   Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki   Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka(...)wody (lub pół na pół) 6g drożdży świeżych (lub 2g instant) ciasto: 250g mąki 30g cukru 5g soli 1 duże jajko 60g masła  do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)   Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut. Jajko roztrzepać (1 łyżkę odlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać

Obiad gotowy
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 114

temat solonych migdałów! 😎  Odkryłyśmy, że pasta z prażonych migdałów Nutura z nutą soli to cudeńko deserowe, dlatego szybko zrobiłyśmy z niej krem. Do tego piękny biszkopt z makiem nie przyćmiewa smaku kremu a tylko go podkreśla i daje fantastyczny wizualny efekt 😍  Warto wypróbować przepis 💛        Składniki (18cm): Biszkopt -4 duże jajka (bez dwóch żółtek(...)ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów) -ulubione owoce -migdały i płatki migdałowe Nutura BISZKOPT

Candy Pandas
Tort kawowo makowy z marcepanem 127

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego

wesoła kuchnia
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 133

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 129

domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie(...)powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Parówki ułóż na desce z sosem w miseczce, dodaj, oliwki, kabanosy, sery, pomidorki koktajlowej

Niezły Młynek
PYSZNE MAKÓWKI + FILMIK 99

Makówki to danie wigilijne, głównie podawane na śląsku. Są smaczne, słodkie i pełne bakali. Przypominają deser lub ciasto, plecam przepis.  SKŁADNIKI :  400 g dobrze zmielonego maku  3/4 szklanki cukru 3-4 łyżki miodu  1 i 1/2 litra mleka 3/2 %  1 szklanka rodzynek  200 g orzechów włoskich  100 g wiórek kokosowych  1 paczka(...)sucharów słodkich ( 290 g )  PRZYGOTOWANIE :  Mielony mak wsypujemy do garnka, wlewamy całe mleko ( trochę zostawiamy do moczenia sucharów ) , dodajemy miód, rodzynki cukier i zaczynamy podgrzewać, ciągle mieszając aż masa się zagotuje. Wsypujemy drobno pokrojone orzechy, mieszamy.  Następnie masę nakrywamy pokrywą i pozostawiamy na 20 minut aż dobrze się sparzy.  Pozostałe mleko zagotowujemy i dosładzamy miodem. Kiedy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy chleb 7720

łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: naczynie do pieczenia z przykryciem 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki żytniej 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta mak folia spożywcza Domowy chleb Przygotowanie: Do garnka przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Po środku robimy dołek. W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem(...)robiliśmy nacięć. Domowy chleb Pieczenie: Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca. Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut

Kuchnia Na Wypasie
Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 112

Pozostając w świątecznym klimacie coś dla miłośników tary i sernika w jednym 💛 Urocze bałwanka z morelowym nadzieniem na kruchym spodzie z makiem.... Cóż to za połączenie! Jeśli ktoś lubi Olafa śmiało można zaczerpnąć inspiracje 😎       Składniki (25cm): Makowy spód -100g mąki ryżowej -70g mąki kokosowej Nutura -60g maku mielonego suchego -30g mąki migdałowej

Candy Pandas
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 110

grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko lub kilka łyżek mleka mak do posypania Przepis na paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem(...)wynosiła ok. 15 cm, a grubość ok. pół centymetra Na całej długości paska układamy porcję farszu, który zwijamy w rulon, każdy rulon smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po ok. 20 sztuk), odkładamy na około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię