Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka niemielonego maku 1 szklanka białek (około 7 szt.) 170 g masła 1 laska wanilii 2 płaskie(...)rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru i palcami rozgniatamy z cukrem. Dodajemy białka, ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy suchy mak, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wlewamy ostudzone masło. Delikatnie wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakniczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki. Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek 15 g posiekanych orzechów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem(...)odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki i pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściewymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz tym, którzy wolą lżejsze ciasta, niż pełne bakalii tradycyjne makowce . Makowa panienka Ciasto można przygotować w całości i po wystudzeniu przekroić na dwa blaty lub upiec dwa osobne ciasta(...)będą równe. Jakoś przecinanie różnie mi wychodzi... ;) Sami zadecydujcie jak wolicie. Składniki: inspiracja od Anny z addiopomidory Ciasto: 8 białek szczypta soli 120 g cukru 4 zółtka 150 g maku 100 g wiórków 100 g mielonych migdałów Składniki podzielić na pół. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru jeszcze
Pełny talerzstole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru(...)pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. 2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka
Kuchnia ŁukaszaKruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło(...)mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego Szczypta soli Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać
Wanilia i Kardamonprzepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej(...)jakości masło – 140 g * jajko – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko
Ostra na SłodkoZaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa 100 ml białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 galaretka(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem
Wanilia i Kardamonmusiałam sama się za nie zabrać :). I powiem Wam, że są warte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej(...)tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cynamonowe szczęścieMakowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszopt(...)upiec bardziej okazała roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę! Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu 2 łyżki soku z aronii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500-600g śliwek Wykonanie: - masło i jajko do ciasta powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić
Smakołyki BerenikiMak to moje małe uzależnienie dlatego z wielką chęcią sięgam po ciasta z jego dodatkiem. Zwłaszcza jeżeli są tak mało wymagające jak to! Dodatkowo dodatek skórki pomarańczowej i amaretto przenosi mnie w okolice ciepłych wieczorów domowych z filiżanką ulubionej herbaty i kawałkiem soczystego, aromatycznego ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez(...)ręką! Składniki: * 150 g mąki pszennej * 100 g cukru * 100 g masła * 3 jajka * 2 łyżeczki amaretto (można zastąpić paroma kroplami olejku) * 70 g skórki pomarańczowej * 80 g maku * 50 g suszonych daktyli * 40 g dowolnych orzechów (u mnie pistacje i migdały) * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wierzch: sok z połowy
Mohiellamaku 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, pozbawić pestek - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, kefir i ekstrakt z wanilii, wszystko razem roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 25 minut
Smakołyki BerenikiCiasto, które ze względu na obecność maku nazywane jest „Pieguskiem” lub „Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki(...)warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mak , maliny , żelatyna
https:KKuchniaMniam