mak - 12131 przepisów (strona:136/809)

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki) 148

Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami. Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz(...)dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni! Składniki (na 2 blachy): 2 jajka 50 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki maku 200 g gęstego dżemu 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość przesianą mąkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 146

Święta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta(...)Składniki na ok 10 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka Ok 250g mąki pszennej 3 łyki oleju ½ łyżeczki soli Masa makowa: 250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany ½ szklanki mleka 2 jajka

Kuchnia w czekoladzie
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ I ORZECHAMI 102

świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * puree z dyni – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta + żółtko do posmarowania NADZIENIE: * mielony mak – 200 g * cukier – 50 g * miód – 70 g * orzechy włoskie – ok. 150 g * mleko – 150 ml * cukier wanilinowy – 2 łyżeczki * cynamon – 1 łyżeczka * whisky ( albo inny alkohol(...)NADZIENIE: Orzechy siekamy, wkładamy do garnka. Dodajemy miód , obydwa cukry i cynamon. Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. Odstawiamy do chłodzenia. CIASTO: Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Pozostałą mąkę

Ostra na Słodko
Strucla z makiem 150

Dzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem(...)ładnie się zarumieni. Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę. Smacznego Artykuł Strucla z makiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto 159

Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Danie jest przepyszne . Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach maku i pomarańczy, niech ten właśnie  aromat wypełni cały dom, upieczone słodkości z pewnością będą smakować nie jednej osobie przy wigilijnym stole. Danie to wymaga odpowiedniej oprawy, warto je   podać prosto na stół  w pięknym naczyniu(...)forma   doskonały wybór dla miłośników rustykalnych i romantycznych wnętrz. Składniki na 3 porcje: 30 dag makaronu kokardki 10 dag ulubionej mieszanki   bakaliowej z orzechami 5 dag suchego maku 5 dag miodu prawdziwego 5 dag cukru 5 dag masła 82% 3 żółtka jaj 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Sposób

Wanilia i Kardamon
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 98

lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego(...)Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Cytrynowa babka z makiem 74

dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. […] Artykuł Cytrynowa babka z makiem pochodzi z serwisu

Pink Envelope
Szybki chleb pszenny mieszany z makiem… 165

pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie pozostawiały mi dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Teraz jednak, gdy wakacje już za… Czytaj dalej Szybki chleb pszenny mieszany z makiem

brunetkawkuchni
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 110

tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki na ok. 35 szt. - 350 g maizeny (skrobia kukurydziana) - 200 g mleka skondensowanego słodzonego - 125 g miękkiegov masła - 1 żółtko Dodatkowo: - suchy mak - proszek truskawkowy ( przepis ) - esencja rumowa (może być inna) Do miski dodajemy mleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą(...)skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami

mojewypiekiinietylko
Makowiec tylko z samego maku 186

glutenu, bez jajek, bez masła, bez mleka krowiego, chyba że możecie jeść te składniki to dajcie zwykłe mleko, masło i budynie zwykłe. Zapytacie zatem co w nim jest? dużo maku, rodzynki i żurawina a dalej dużo maku. Polecam bo jest naprawdę pyszny. Upieczcie go sobie na długi weekend, będzie super. Makowiec tylko z samego maku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babeczki makowe z kremem truskawkowym 132

potrzeba do nich sztućców, a że są takie smaczne, to wierzcie mi, że trudno skończyć na jednej ;-) SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody Pozostałe(...)Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić

Passions hobbies life
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 216

mąki orkiszowej jasnej 700 125 ml maślanki 50 g masła 25 g drożdży 2 łyżki cukru/miodu 2 szczypty soli 1 jajko 1 żółtko składniki na masę makową: 200 g maku (gotowy mielony) 200 ml mleka 3 łyżki amaretto 2 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki - opcjonalnie 1 białko Wykonanie: mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini chlebki do koszyczka 157

żytniej około 160-180 ml letniej wody 2 łyżki mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju płaska łyżka miodu sól Dodatkowo: jajko do posmarowania sezam mak siemię lniane gruboziarnista sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną(...)części. Każdą z nich formujemy na mały, podłużny bochenek i układamy je na papierze do pieczenia. Każdy bochenek nacinamy poprzecznie w dwóch miejscach. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem, solą i siemię lnianym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik, wraz z blachą do pieczenia, nagrzewamy do 200°C (termoobieg), a na dole układamy

PatiGotuje
Bułeczki z makiem 112

Przy okazji robienia walentynkowych bułeczek z lubczykiem zrobiłam także z bułeczki w kształcie serduszek z makiem. Jedne i drugie wyszły smaczne i chrupiące. 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego mak do posypania bułek Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier(...)pół godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich serca. Bułeczki,ułożyć na blaszce, każdą posmarować drobiną wody i posypać makiem. Piec 25 minut w temp. 190 stopni

Kolorowa kuchnia Elki