opada, masa serowa nie dociąża masy makowej i całość idealnie się dopieka- zero zakalca. Nie muszę opisywać chyba jak pyszna jest ta nibysernikowa pianka;) a w towarzystwie maku i czekolady smakuje iście świątecznie. Wybaczcie brak przekroju, ale akurat ten egzemplarz był pieczony na zamówienie;) Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę makową: 100 g maku 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 50 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (bądź kupionej kandyzowanej) 3/ 4 szklanki cukru 80 g rodzynek 2 łyżki miodu 150 g pokruszonych herbatników
Domowe ciastaDziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi(...)szklanka do herbaty). Przepis znalazłam na blogu u Joanny ( Domowe Wypieki , jak ktoś z Was posiada to także: Poradnik domowy , 11/97). SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku (nie mielimy, nie moczymy, nie płuczemy) 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła lub margaryny, u mnie masło
Zasmakuj Kuchnibędę skromna, jeśli powiem, że to najpyszniejsza i najpiękniejsza świąteczna babka z makiem jaką jadłam, prawda...? 🙊🙉🙈🌲 Tak wiem, ale cóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również(...)roztopionego masła 1,5 łyżeczki esencji waniliowej (albo kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego) 1,25 szklanki mąki 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maku SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko (z umytego i wyparzonego jajka) 250 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO DO DEKORACJI: kandyzowane wiśnie WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepyszne. Gorąco polecam! Składniki: kruche ciasto: 100 g mąki pszennej poł łyżeczki proszku do pieczenia 65 g masła 20 g drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta(...)Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa: Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić. Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie
Pyry na Gazpełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 200g mielonego maku 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki rodzynków 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki żurawiny (u mnie żurawina z sokiem z granatu Bakalland ) 5 moreli (u mnie Bakalland(...)wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka
Obiad gotowyBiszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami. Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz(...)dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni! Składniki (na 2 blachy): 2 jajka 50 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki maku 200 g gęstego dżemu 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość przesianą mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta(...)Składniki na ok 10 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka Ok 250g mąki pszennej 3 łyki oleju ½ łyżeczki soli Masa makowa: 250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany ½ szklanki mleka 2 jajka
Kuchnia w czekoladzieświeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * puree z dyni – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta + żółtko do posmarowania NADZIENIE: * mielony mak – 200 g * cukier – 50 g * miód – 70 g * orzechy włoskie – ok. 150 g * mleko – 150 ml * cukier wanilinowy – 2 łyżeczki * cynamon – 1 łyżeczka * whisky ( albo inny alkohol(...)NADZIENIE: Orzechy siekamy, wkładamy do garnka. Dodajemy miód , obydwa cukry i cynamon. Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. Odstawiamy do chłodzenia. CIASTO: Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Pozostałą mąkę
Ostra na SłodkoDzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem(...)ładnie się zarumieni. Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę. Smacznego Artykuł Strucla z makiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeZapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Danie jest przepyszne . Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach maku i pomarańczy, niech ten właśnie aromat wypełni cały dom, upieczone słodkości z pewnością będą smakować nie jednej osobie przy wigilijnym stole. Danie to wymaga odpowiedniej oprawy, warto je podać prosto na stół w pięknym naczyniu(...)forma doskonały wybór dla miłośników rustykalnych i romantycznych wnętrz. Składniki na 3 porcje: 30 dag makaronu kokardki 10 dag ulubionej mieszanki bakaliowej z orzechami 5 dag suchego maku 5 dag miodu prawdziwego 5 dag cukru 5 dag masła 82% 3 żółtka jaj 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Sposób
Wanilia i Kardamonlubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego(...)Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopedodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. […] Artykuł Cytrynowa babka z makiem pochodzi z serwisu
Pink Envelopepszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie pozostawiały mi dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Teraz jednak, gdy wakacje już za… Czytaj dalej Szybki chleb pszenny mieszany z makiem
brunetkawkuchni