mak - 12131 przepisów (strona:124/809)

Rogale drożdżowe 165

wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi(...)szklanek mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki mleka (może być maślanka) - 21g drożdży suszonych - 30 dag masła - 1 płaska łyżeczka soli - dodatkowo 1 jajko do smarowania - mak lub sezam do posypania   Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku z 1 łyżeczką cukru. Dolać 100ml zimnej wody, wsypać suche drożdże i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką

mojewypiekiinietylko
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 365

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem , wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam(...)dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić. Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Czerwony Kapturek 273

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania!  SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem(...)lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder

Kto ugości moich gości?
Makowa Panienka 381

ciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie(...)Sama się zdziwiła, że jest tak znakomity Składniki na ciasto - mała blaszka miej więcej 25x30 cm   *Ciasto: 8 białek szczypta soli 4 żółtka 80 g cukru 150 g maku  100 g wiórków kokosowych 100 g mąki migdałowej lub kupić i zmielić migdały opakowanie cukru waniliowego *Masa: skórka z 2 cytryn 2 małe budynie śmietankowe 2 szklanki mleka - niepełne

Piekę, bo lubię
Deserowy consensus - Seromakowiec 361

Składniki  na spód: 1,5 szkl. mąki pszennej 125 g masła pół szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Masa makowa: 40-50 dag maku 500 ml mleka 4 białka  szczypta soli do białek  1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny  kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku(...)nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.  Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto makowe z kremem 765

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta! Składniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka 2 budynie(...)waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem. 3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. 4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość

Kuchnia domowa Ani
Chałka 442

śniadanie?  Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą? A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie dodając cukru waniliowego),  a zamiast kruszonki posypiemy makiem to i na wigilijny stół będzie idealna. Przepis znalazłam na  Kwestia Smaku  i jestem bardzo, ale to bardzo z niego zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę.  Chałka(...)postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 - 180 stopni C. Pieczemy około 20 -25 minut. Gotowa chałka jeśli w nią

Miksturownik
Tort Hello Kitty 158

szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt II: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru(...)blachę i piec 35 min w 180 st. C. 3. Biszkopt II: analogicznie jak biszkopt I, z tym że razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak. 4. Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć

Kto ugości moich gości?
Chleb z San Francisco na zakwasie 237

najlepszego zakwasu.Nie wiadomo,czy to zasluga tamtejszego klimatu,czy uzdolnionych piekarzy.Jednak USA chlubi sie bielutkim,bardzo puchatym chlebem.Dla mnie takim bulkowcem raczej.Na szczescie chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek maki razowej .Dzieki temu dluzej zachowuje swiezosc,a dodatek razowej maki podnosi jego walory zdrowotne.Jest to moj faworyt.Pieklam go niezliczona ilosc razy,w roznych konfiguracjach makowych.Jest pyszny.Ma rowno dziurkowny,wilgotny,bardzo(...)chleba mocno skrocilam.Na smaku i wygladzie nic nie stracil a jest duzo latwiejszy do wykonania. Skladniki: 250 g zakwasu zytniego lub pszennego (u mnie 100 % zytni pelnoziarnisty) 200 g maki pszennej razowej 400 g maki pszennej bialej ( u mnie 550) pol lyzki cukru (daje miod) 2 lyzki octu balsamicznego ciemnego(u mnie Aceto Balsamico di Modena) 1 i 1/4 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 126

kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow. A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami. Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla w dowolnej proporcji. Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni(...)lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj: klik. Skladniki na 12 racuchow: 12 baldachow bzu  1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru 2 jajka 1/2 lyzeczka soli 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej cukier puder do posypania olej do smazenia WYKONANIE : Odzielic zoltka od bialek.Make,kefir,zoltka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 141

maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow. Skladniki na 12 buleczek: 500g maki pszennej 550 1 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 210 ml mleka 25 ml wody rozanej 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka miodu 4 lyzki oleju ryzowego 1 opakowanie suchych drozdzy Wykonczenie(...)lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mleka Wykonanie: Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat i wyrobic.Uformowac dlugi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 189

Pizza tez moze byc pelnowartosciowym posilkiem.Wystarczy uzyc maki razowej (zamiast bialej oczyszonej)  na cieniutki spod,a salami zastapic ulubionymi warzywami.Tak naprawde ile pizza bedzie miala kalorii zalezy tylko od nas.Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem.Wybornie smakuje rowniez z dodatkiem filetu z kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy  z iloscia sera. Ta pizza jest(...)naprawde pyszna.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki) 2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty,nierafinowany olej rzepakowy) 1 lyzeczka suchych drozdzy(lub pol kostki swiezych) 1 lyzeczka cukru 1 b.plaska lyzeczka soli PRZYGOTOWANIE : Skladniki na ciasto umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 188

wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju spora szczypta soli(...)soli Z maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz. Skladniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe ciasto z cukinią 151

kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym warzywom .Zapraszam do przepisu. Skladniki na keksowke dl.30 cm: 1 zielona cukinia ( startej mialam okolo 350g) 250 g maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow 3 jajka M 150 ml oleju 250 g cukru(...)posiekanej gorzkiej czekolady polewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowki Wykonanie: Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota ubic na jasna,puszysta mase.Polaczyc z olejem a na koncu z maka wymieszana z cukinia. Na koncu wmieszac posiekana czekolade. Keksowke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 545

boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia! Skladniki na ciasto: 250 g masla 350 g maki 100 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki) 100 ml zimnej wody Skladniki na nadzienie: 1 kg sliwek wegierek 3 dojrzale gruszki(...)cukru 3-4 lyzki maki ziemniaczanej 200 ml wody+1,5 lyzki wody rozanej lub 200 ml soku z czarnego bzu Wykonanie: Maslo pokrojone w mniejsze kawaleczki wymieszac w misie robota z maka,sola,cukru i 100 ml bardzo zimnej wody.Szybko zagniesc,zawinac w folie i wlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Sliwki umyc,wypestkowac,pokroic w cwiartki.Gruszki umyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania