mak - 12131 przepisów (strona:116/809)

Strucla z makiem 152

Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera   mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto.   Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz z masy   makowej: 400 g maku   niebieskiego 4 łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150   g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów

Kuchnia u Krysi
Kokosowy torcik z quinoą i granatem (bez glutenu, bez laktozy) 177

całkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki maku 3 jajka(...)białka ubijamy na gęstą pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki wiórek kokosowych i pół szklanki maku, mieszamy i wykładamy na tortownicę, pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Mus - ugotowaną quinoę (zobacz jak ugotować quinoę TU ) zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z cytryny, miód

Quinoa Raz!
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 172

proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 162

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                                                                         SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)MAK:  1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania  1 jajko do smarowania

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawki, jabłko, mak i chia, czyli zdrowe śniadanie raz! 164

szklanki mleka (u mnie krowiego, w przepisie mleka migdałowego) 1 łyżeczka maku Sposób przygotowania: No więc tak, mleka użyłam krowiego, do którego wsypałam nasiona chia. Jak już je miałam namoczone wlałam je razem z mlekiem na dno miseczki, na to pokrojone truskawki i jabłko, całość posypałam makiem i kurcze, to było bardzo dobre! Poważnie. A zanim zjadłam oczywiście zrobiłam

Blondynka Gotuje
Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania 161

folią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika. CIASTO WŁAŚCIWE 1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion. 2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się(...)folią spożywczą aby nie wyschły! 6. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni. Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy woda, nacinamy i obsypujemy np. makiem. Pieczemy w 200 - 190 stopniach przez 1 h i 10 min. U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko

Gotowanie...to proste !
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 320

się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne(...)sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Trójkątne francuskie mini rogaliki z makiem i parmezanem 223

oliwa z oliwek do polania lekko ciasta, dzięki temu mak i ser łatwiej się będą trzymać na cieście mak i parmezan według uznania do posypania Wykonanie: Ciasto rozkładamy na blacie, kroimy w mniejsze trójkąty, prostokąty, czy kwadraty. Polewamy lekko oliwą, posypujemy makiem i parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, grzanie góra-dół, środkowa półka piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście 228

pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta

Słodkie okruszki
Dżem z płatków maków 174

Znalazłam ten dżemik u Gosi i tak cudnie wyglądał że pokusiłam się go zrobić. Gosia pisze że smak nie za bardzo jej pasuje bo jak maki smakują wszyscy wiedzą, lekko gorzkawy, specyficzny smak. Mnie osobiście ten smak odpowiada, jest rewelacyjny ale nie spróbujesz , nie ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik. Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć(...)się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix. Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np. Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień. Dżem z płatków maków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pyszny chleb na drożdżach 143

się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej

kuchnia doski
Makowe ciasto z rabarbarem. 169

pieczenia 500 g umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru      Masło topimy w rondelku, wsypujemy mak, mieszamy i gotujemy razem około 3-4 minuty, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masła z makiem dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i wlewamy do jajek. Całość miksujemy dodając skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 197

metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)       Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej:  Kruszonka   30 g maki pszennej  30 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego 25 g masła  Ciasto 100 g mleka  20 g świeżych drożdży, pokruszonych(...)cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g maki pszennej 40 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli  4-6 łodyg rabarbaru masło do natłuszczenia formy  1 łyżka mąki 250 ml syropu cynamonowemu     Przygotowanie: Kruszonka  Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.   Ciasto Drożdże

SzczyptaSmaQ
Pijak 167

alkoholem.  Stąd nazwa "pijak" .  Ciasto pięknie się prezentuje,  a jeszcze bardziej smakuje .   Składniki: Ciasto: 9 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki suchego maku 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych Masa: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe Do 0,5 szklanki mleka dodajemy  2 łyżki mąki pszennej(...)wlewamy do gotującego się mleka.  Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki.  Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.  Na ciasto nakładamy masę.  3 paczki herbatników moczymy  w wódce lub spirytusie.  Układamy

Pyszności Słodkości
Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 167

zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia. Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 2016-04-15 00:38:23 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania