Śniadanie na start – płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami. Uwielbiam zacząć, a czasem nawet kończyć dzień taką pyszną i pożywną miseczką. Wierzch zwieńczyłam naturalnie słodkim bananem, pokruszonymi płatkami migdałowymi i sosem daktylowym. Spróbujcie. Szybko, pożywnie i niezwykle pysznie. Miłego dnia Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 1/2 – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych wyborowych (u mnie Młyny Stoisław(...)łyżki miodu 1 łyżka niebieskiego maku 1/2 banana szczypta pokruszonych płatków migdałowych około 1 łyżeczki suszonego berberysu sos daktylowy *ilość płatków zależy od indywidualnych upodobań co do gęstości Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki jęczmienne u mnie niespełna 3/4 szklanki, bo wolę gęste płatki), dodajemy łyżkę maku i miód do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas
Słodkie okruszkiokazji 11 listopada z samego rana upiekłam świętomarcińskie rogale, dużo pracy, ale uwierzcie mi że warto - mówi to osoba która nie koniecznie uwielbia mak ! :) Ciasto: 3, 5szkl mąki pszennej 1- 1,5 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru 20g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej(...)Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz
charlotte gotujepoczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli 4 łyżki miodu 10 dag margaryny CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże(...)cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać
Gotuję Testujędniu wczorajszym postanowiłam wypróbować kolejne cuda, które dostałam od creativemagazine.pl. Na kolejny ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę(...)wiórek kokosowych KRESTO 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku Back Mit 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA ADWOKATOWA pół litra mleka 5 żółtek 1 kopiata mąki ziemniaczanej 3 kopiate łyżki mąki zwykłej 1 cukier wanilinowy pół szklanki cukru 1 kostka margaryny
Gotuję TestujęBardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOP CAPPUCCINO 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO 1 łyżeczka proszku do pieczenia KOKOS GOTOWANY 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Gotuję Testujędobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut na małym ogniu w bardzo małej ilości wody(...)pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Różowy makaron Składniki: 500 g maki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocazachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną pod kocem przed telewizorem. Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli. Proporcje przepisu zmieniłam bo jak mak to i orzechy a jak miód to i zapach cytrusów... co z tego mi wyszło zobaczcie sami! Makowa granola z mandarynką(...)płatków owsianych górskich 2 łyżki maku po 1 łyżce nasion słonecznika, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 4 łyżki miodu lipowego 3 łyżki oleju kokosowego skórka z 1 mandarynki Płatki wrzucamy razem z makiem i orzechami na dużą patelnię. Przez 10 minut, co i rusz mieszając prażymy tak by płatki zaczęły ładnie pachnieć i się złocić. W tym czasie w rondelku
Dzieje kuchennej WiewióryKokietki to lekko słodkie chrupiące ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie
Trzeci talerzfaworki: 2 do 2,5 szklanki mąki pszennej 4 duże jajka Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki(...)nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki. Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków. Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę
Codziennik Kuchennybardzo chrupiące. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 180 ml wody (lub więcej - ile mąka weźmie) mak, sezam, rozmaryn - jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody. Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto(...)odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej - ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieRolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto. Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz z masy makowej: 400 g maku niebieskiego 4 łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów
Kuchnia u Krysicałkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki maku 3 jajka(...)białka ubijamy na gęstą pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki wiórek kokosowych i pół szklanki maku, mieszamy i wykładamy na tortownicę, pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Mus - ugotowaną quinoę (zobacz jak ugotować quinoę TU ) zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z cytryny, miód
Quinoa Raz!proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)MAK: 1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania 1 jajko do smarowania
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki mleka (u mnie krowiego, w przepisie mleka migdałowego) 1 łyżeczka maku Sposób przygotowania: No więc tak, mleka użyłam krowiego, do którego wsypałam nasiona chia. Jak już je miałam namoczone wlałam je razem z mlekiem na dno miseczki, na to pokrojone truskawki i jabłko, całość posypałam makiem i kurcze, to było bardzo dobre! Poważnie. A zanim zjadłam oczywiście zrobiłam
Blondynka Gotuje