Trudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem, od tamtego czasu prawie codziennie jem coś z masą makową (której część została zamrożona), po prostu ją uwielbiam! ;) mimo wielu pozytywnych właściwości mak, ma przede wszystkim wysoką kaloryczność dlatego muszę powoli przechodzić na odwyk(...)firmy Kupiec kilka kropel olejku migdałowego stewia wg. smaku (ja dałam ponad 4 łyżki, jednak moja słabo słodzi) masa makowa: 7 łyżek domowej masy makowej (zaparzony mlekiem i zmielony mak + migdały + orzechy + rodzynki + olejek migdałowy + miód wg.smaku) 2 jajka ewentualnie można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćObiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy. Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą(...)pominęłam. Skład jest taki 200 g. mąki pszennej ( ja użyłam typ 550 ) 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka o temp. pokojowej 125 g. miękkiego masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki kefiru skórka otarta z 1 pomarańczy Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy
apetytnapieczeniemiałam już możliwość i okazję wypróbować kilka przepisów, i to, co zachwyciło mnie najbardziej, zaprezentuję Wam tu właśnie. WITARIAŃSKI MAKOWIEC Makowiec na surowo, kto by pomyślał?.. W samym maku surowym akurat problemu nie widzę, bo sama używam takiego już od dłuższego czasu, ale surowe ciasto, skąd je wziąć? Rozwiązanie okazało się bardzo proste i idealnie wpisuje się w założenia(...)robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzepyszna, bardzo wilgotna, cudownie strzelająca w zębach. Dla wszystkich wielbicieli maku, ale nie tylko. Ja choć wielką fanką maku nie jestem, to jestem ogromną fanką tej babki. Dla mnie jest ono cudowna... Wręcz bajeczna. U mnie tradycyjnie wersja na mące orkiszowej (nie jadamy pszenicy), z dodatkiem ksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym(...)mące pszennej (wówczas dajemy jej ok.230g). Składniki: - 250g masła - 250g mąki orkiszowej typ750 (typ700, lub pszenna po ok.230g) - 1 szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego
Smaczne ZdroweDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany
Bulliodrobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło(...)bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać
Bulliowypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski(...)mąki, 20 g cukru, 30 g margaryny (ja użyłam masło), 40 g drożdży, 500 ml wody, 15 g soli. farsz: 300 g cebuli, 10 ml oleju roślinnego, 30 g maku niebieskiego, 10 g soli. Na godzinę przed wypiekiem cebularza obrać cebulę i pokroić w grubą kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić aż z cebuli wypłynie sok. Cebulę odcedzić, dodać olej
królestwo garówciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 ml miodu pitnego trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia(...)Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra
królestwo garówPierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy(...)płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany) Farsz: Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić, i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami za pomocą
MarciochaKucharzyLubelski specjał to cebularze i chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że to najlepsza bułka z cebulką i makiem jaką ktoś wymyślił :D A właściwie jako pierwsi zaczęli wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a w ostateczności rozpowszechnił się wśród ludności polskiej. Pyszne, drożdżowe ciasto(...)duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić te zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki
Bea(u)ty kitchenWyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały. Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu, ciasto: 200 ml letniego mleka, 60 g świeżych drożdży(...)prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy
Moniki SmakołykiBabka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Już nawet nie wiem która lepsza. W sumie każda ma swój charakterystyczny smak. My babki bardzo lubimy a na święta to obowiązkowy wypiek. Mak i migdały płatki można kupić w sklepie internetowym ale-raj.pl Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice. Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru(...)margaryny 100 g masła 1/4 szkl mąki migdałowej 3/4 szkl mąki pszennej 1 szkl maku ale -raj 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g migdałów w płatkach ale-raj sól szczypta Przygotowanie: Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować
Ala piecze i gotujePrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, Masa makowa: 20 dag maku, 1 jajko, 5 dag margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko
Tradycyjna kuchnia KasiMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)należą do gatunku wypieków, które są zjadane przez gości nawet wtedy, kiedy są pełni ;) Gdybym miała listę TOP TEN najlepszych wypieków na blogu, to niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić
Moja Delicjadobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka ( 1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki ) 4 szklanki mąki uniwersalne ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba ) 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem(...)chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby. Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez
Mia Cucina Sofieta