maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow. Skladniki na 12 buleczek: 500g maki pszennej 550 1 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 210 ml mleka 25 ml wody rozanej 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka miodu 4 lyzki oleju ryzowego 1 opakowanie suchych drozdzy Wykonczenie(...)lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mleka Wykonanie: Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat i wyrobic.Uformowac dlugi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pizza tez moze byc pelnowartosciowym posilkiem.Wystarczy uzyc maki razowej (zamiast bialej oczyszonej) na cieniutki spod,a salami zastapic ulubionymi warzywami.Tak naprawde ile pizza bedzie miala kalorii zalezy tylko od nas.Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem.Wybornie smakuje rowniez z dodatkiem filetu z kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy z iloscia sera. Ta pizza jest(...)naprawde pyszna.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki) 2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty,nierafinowany olej rzepakowy) 1 lyzeczka suchych drozdzy(lub pol kostki swiezych) 1 lyzeczka cukru 1 b.plaska lyzeczka soli PRZYGOTOWANIE : Skladniki na ciasto umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju spora szczypta soli(...)soli Z maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz. Skladniki na farsz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym warzywom .Zapraszam do przepisu. Skladniki na keksowke dl.30 cm: 1 zielona cukinia ( startej mialam okolo 350g) 250 g maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow 3 jajka M 150 ml oleju 250 g cukru(...)posiekanej gorzkiej czekolady polewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowki Wykonanie: Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota ubic na jasna,puszysta mase.Polaczyc z olejem a na koncu z maka wymieszana z cukinia. Na koncu wmieszac posiekana czekolade. Keksowke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia! Skladniki na ciasto: 250 g masla 350 g maki 100 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki) 100 ml zimnej wody Skladniki na nadzienie: 1 kg sliwek wegierek 3 dojrzale gruszki(...)cukru 3-4 lyzki maki ziemniaczanej 200 ml wody+1,5 lyzki wody rozanej lub 200 ml soku z czarnego bzu Wykonanie: Maslo pokrojone w mniejsze kawaleczki wymieszac w misie robota z maka,sola,cukru i 100 ml bardzo zimnej wody.Szybko zagniesc,zawinac w folie i wlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Sliwki umyc,wypestkowac,pokroic w cwiartki.Gruszki umyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo sliwek i bardzo chrupiaca kruszonke.Bedzie smakowac kazdemu. Skladniki na foremke o przekroju 26 cm: Skladniki na kruche ciasto stanowiace spod: 250g maki 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 1 jajko skorka otarta z 1 catryny Skladniki na kruszonke : 125 g masla 175 g maki 75 g cukru szczypta soli(...)lyzeczka cynamonu Dodatkowo: 1 kg sliwek 250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki) 100 g cukru Wykonanie: Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki. 125 g masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pestek uzytych do wypieku mozemy zmieniac smak chleba.Chlebek swietnie sie formuje.Gdy go raz skosztujecie ,na pewno stanie sie Waszym faworytem. Pszenny zakwas przygotowujemy 12-16 godz wczesniej 42 g maki pszennej 550 52 g wody 8 g zakwasu Namaczanka z ziarnami przygotowujemy 4-8 godz wczesniej 63 g ziaren (np.sezam,siemie lniane,slonecznik) 75 g wody 8 g soli Ciasto(...)wlasciwe: pszenny zakwas namaczanka z ziarnami 132 g maki pszennej 550 175 g maki pszennej pelnoziarnistej 135 g wody 4 g swiezych drozdzy bio (dalam 1 lyzeczke suchych) Wykonanie: Dzien wczesniej,najlepiej juz po poludniu nastawic zaczyn pszenny . Skladniki na zakwas dokladnie odwazone wymieszac lyzka,przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godzin. Namaczanke z ziaren mozemy przygotowac poznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje(...)nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto ( 12 sztuk): 400 g maki (250 g maki 550+150 g maki pszennej pelnoziarnistej)+ 2 lyzki 175 ml mleka 50 g cukru 2 jajka M 50 g masla 1 op.suchych drozdzy 1 lyzka domowego cukru waniliowego Skladniki na mase serowa: 350 g sera 2 lyzki cukru pudru 1 zoltko garstka mrozonych malin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ktore zasiedlaja pozniej nasz przewod pokarmowy i przetwarzaja klopotliwe dla czlowieka skladniki zawarte w zbozu (niektore alergenne bialka) czy np. blonnik. Zakwas na zur powinno sie robic z maki zytniej razowej,ten jest najpopularniejszy.Baze moga stanowic rowniez platki owsiane,maka pszenna razowa,ryzowa lub gryczana.Wielkanoc za pasem,zatem najwyzszy czas poczynic wprawki w przygotowaniu super zurku,czy bialego barszczu.Bialy(...)barszcz robimy identycznie jak zur,tylko pelnoziarnista make zytnia trzeba zastapic pelnoziarnista maka pszenna..Aby przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza odmienne danie. - zur -to zupa ugotowana na zakwasie z maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest to zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami - zurek - ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy i jajek - barszcz(...)bialy- to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja zurku,ugotowany za zakwasie z maki pszennej.To swiateczna ,bardziej arystokratyczny odmiana zurku,bo zakwas zostal przygotowany z uzyciem bardziej luksusowej maki pszennej. Namawiam bardzo na wychodowanie wlasnego zakwasu na zurek,bo jesli do tej pory korzystaliscie tylko z "gotowcow"nie znacie tak naprawde jego prawdziwego smaku.Jedzcie zur nie tylko w okresie Wielkanocy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto dosc rzadkie (gestsze od nalesnikowego,o konsystencji gestej(...)smietany).Ilosc maki zalezy od wielkosci uzytych jajek.Ciasto nalezy dlugo i starannie mieszac,aby wtloczyc jak najwiecej powietrza,bedacego znakomitym"spulchniaczem"ciasta.Niewielki dodatek gazowanej wody mineralnej wplywa na zwiekszenie pulchnosci i smaku klusek.Ciasto wylewa sie bezposrednio z naczynia,w ktorym bylo robione,dlatego nalezy regulowac wielkosc strumienia,by kluseczki byly jednakowej grubosci. Przepis podstawowy-porcja dla 4 osob: 2 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon szparagowy w pelni.Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i fososiem.Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj: klik .Dzisiejsza wersja jest z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia,pierwszy to maka pelnoziarnista,drugi to losos,ktory zatroszczy sie o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.Jesli lubisz szparagi wiecej ciekawych i wyprobowanych przepisow znajdziesz tutaj: klik(...)Przejrzy,moze znajdziesz cos smacznego dla siebie. Skladniki na 4 male placki lub 2 duze: 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej 150 ml wody 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy lub oleju 250 g zielonych szparagow 300 g lososia 250 g Creme Fraiche lub gestej kwasnej smietany szczypiorek sol,pieprz Wykonanie: z maki,wody z dodatkiem soli i lyzki oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki na 1 bochenek: maka chlebowa -290 g prazone ziarno slonecznika-90 g woda-210 g drozdze instant-2,5 g sol-10 g syrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczka lamane ziarno zyto(...)wody zakwas zytni-170 g Wykonanie: przygotowac zakwas-90 g maki zytniej chlebowej wymieszac z 70 ml wody i 1 lyzka zakwasu.Miseczke przykryc folia spozywcza i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzal namoczyc ziarno lamanego zyta-70 g ziarna zalac 70 ml wody i odstawic przykryte w miseczce folia spozywcza na noc,lub zalac wrzaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne. Skladniki na blache 28 cm x 40 cm : 300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej) 150 g maslanki lub mleka 60 g cukru 50 g masla 1 jajko L (lub 1 male jajko+1zoltko) 1,5 lyzeczki suchych drozdzy solidna(...)szczypta soli 1.200-1.400 g śliwek Skladniki na kruszonke: 50 g mielonych orzechow laskowych 50 g maki orkiszowej 630 50 g masla 50 g cukru Wykonanie: maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorki wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bazując na makowcu japońskim , bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego maku, z orzechami, migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo(...)mnie typ750 ( pszennej ok.270g) - 170g zimnego masła - 3 żółtka - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych) - 125g stopionego masła - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g płatków migdałów - 4 łyżki surowej kaszy jaglanej - 4 łyżki mielonych migdałów - 5 jajek - kilka kropli aromatu
Smaczne Zdrowe