mak - 12131 przepisów (strona:123/809)

A figa! Z tonką. 144

próbując skorzystać z bankomatu włączyli alarm, który postawił na nogi policję w całym mieście, do dziś jest jedną z moich ulubionych historii.  Przeczytałam gdzieś, że określenie "figa z makiem" używane jest częściej od samego "a figa!", bo - cytuję "F iga z makiem ładniej siedzi w ustach " .... Z makiem nie próbowałam i chyba dla większości z nas jest to nadal(...)absolutnie przekonana, że tak, bo właśnie w nim jestem i gorącą Was stamtąd pozdrawiam;) Co do pizzy, to zdjęć nie będzie, bo została już po niej tylko figa z makiem!  Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI  (bez pieczenia)  500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych

KUCHARNIA
Domowe sushi na każdą okazję 423

świętując nastanie nowego 2015 roku. Wbrew pozorom, przy dobrej organizacji i podziale pracy oraz nabraniu małej wprawy, kręcenie rolek jest przyjemnym, a nawet twórczym zajęciem :) Wbrew pozorom komponowanie sushi maki i dobór składników, jakich chcemy użyć daje nam spore pole do popisu. Mogłabym powiedzieć, że nawet jest to relaksujące, pod warunkiem, że nie macie w kuchni kochanego Nerwusa, który(...)uwadze, że powinniśmy to zrobić jak najcieniej.  Skórę od ryby odcinam ulubionym nożem, tak, by stracić możliwie jak najmniej pysznego mięska. Rybę kroimy wzdłuż w paski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać,... :D Dla urozmaicenia możecie spróbować zrobić rolkę w cieniutkim omlecie :) Do jego wykonania potrzebne będzie jedno jajko, które rozmącone wlewamy

Taste Of My Day
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 174

wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz(...)ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić

Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec 208

pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa(...)wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać

Pyry na Gaz
ROGALE MARCIŃSKIE 163

Rogale Marcińskie, to tradycja poznańska. Jako, że do Poznania mam daleko, a biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu. Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu. Nadzienie z białego maku to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam. Ps.  Ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej, gdyż dobrze schłodzone, chętniej będzie z nami współpracować :) Dla zabieganych i wątpiących w swój(...)świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku  100 g masy marcepanowej  nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka

Kuchnia w opałach
Kluski z makiem 174

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)mielenia cukier. Wymieszać z rozpuszczonym miodem i łyżką śmietany. Dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. Ugotować makaron (najlepiej łazanki). W szklankach układać na przemian warstwę ugotowanych łazanek i maku. Ułożyć dwie warstwy. Wierzch polać resztą śmietany

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 337

drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło(...)bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać

Bullio
Makowiec babuni 243

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kwaśnej śmietany, 4 dkg drożdży, 14 kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 175

zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! " Składniki: szklanka maki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku 3 g świeżych drożdży ok. 1,5 łyżeczki soli szklanka cieplej wody dodatkowo ziarna słonecznika i dyni(...)oraz płatki owsiane Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą.  Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia się składników. I odstawiamy  na co najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h). Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około

Słodkie Przyjemności
Włoskie paluszki chlebowe 125

został niecały miesiąc do nowej, słonecznej i ciepłej pory roku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem(...)Składniki : 400 g mąki pszennej 25 g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody 100 g mąki kukurydzianej  łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól Sposób przygotowania: Do kubeczka wrzucamy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy. Ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Chleb żytni 142

smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni." Składniki:  350 g maki żytniej 150 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 2 łyżeczki soli  szklanka ciepłej przegotowanej wody 1/2 szklanki mleka mak ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy. Następnie łączymy ciepłą wodę z mlekiem i zalewamy tym wymieszaną wcześniej mąkę.  Ponownie mieszamy  drewnianą łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy  na około

Słodkie Przyjemności
Domowa Masa Makowa 195

domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :) Składniki : 1 kg maku 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu 4 łyżki ekstraktu pomarańczowego 100 g suszonej żurawiny 50 g rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki oliwy orzechowej 60 g orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 206

wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych(...)Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych. Składniki: 3 białka 170 g mąki 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku  garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku  50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy

Słodkie Przyjemności
Makowe francuskie koperty. 141

Jakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową.   Masa makowa. 200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców  (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy(...)masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy. Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około

BaRepas
Bakaliowy makowiec 164

składniki * 400 g mielonego suchego maku * 400 ml mleka * 1 łyżka masła * 5 jajek * 1/2 szklanki miodu * 3 duże jabłka * 125 g miękkiej margaryny * 3/4 szklanki cukru * aromat migdałowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)   Sposób wykonania   Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony(...)mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać aromat migdałowy i odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Powstałą masę dodać do maku, wymieszać, dodać miód, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać, jabłka, bakalie i znowu wymieszać. Na koniec

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania