Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp
Słodkości i nie tylkoPodjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki(...)jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier
Słodkości i nie tylkoLubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem
Słodkości i nie tylkoMakowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. MASA MAKOWA : 200 g mielonego maku garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny 1 olejek rumowy CIASTO(...)PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło. Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę
Kulinarne Fantazje Marioliświętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie w swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm Składniki 180 g suchego maku 160 g mąki pszennej(...)cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. W misce połączyć ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak. Do osobnej miski wbić jajka i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jasny puch. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać wcześniej wymieszane suche składniki. Miksować do połączenia. Kolejno cały
Przepiski.plBiszkopt makowy 2 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecałe pół szklanki) 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki suchego maku Krem piernikowy: 1 litr mleka 2% 200 g masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy(...)krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Następnie analogicznie przygotowujemy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia suchy mak. Ciasto pieczemy przez około 16 minut w 180 C i odstawiamy do wystudzenia. Krem piernikowy 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i przyprawę
e-PrzepisyKulinarnewręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem na kruchym spodzie, bez spodu a może wyborna rolada seromak? Na Blogu znajdziesz przepis na domową masę makową z mielonego maku i inne słodkości z makiem. Jak zrobić pyszny seromakowiec bez pieczenia? Bardzo prosty przepis na pyszny sernik gotowany i makowiec z jabłkiem. Takie 2 w 1 z którym sobie każdy(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjawręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem na kruchym spodzie, bez spodu a może wyborna rolada seromak? Na Blogu znajdziesz przepis na domową masę makową z mielonego maku i inne słodkości z makiem. Jak zrobić pyszny seromakowiec bez pieczenia? Bardzo prosty przepis na pyszny sernik gotowany i makowiec z jabłkiem. Takie 2 w 1 z którym sobie każdy(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjaCzasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej(...)blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy
Cynamonowe szczęściewyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto makowo-kokosowe jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie maku z kokosem tworzy niesamowity smak, który chyba każdemu przypadnie do gustu. Do tego pyszna masa śmietankowa, warstwa kwaśnego dżemu i posypka z białej czekolady. To ciasto to prawdziwy majstersztyk. Polecam gorąco(...)wypróbować! CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE PRZEPIS Składniki Biszkopt 70 g maku 50 g wiórek kokosowych 200 g cukru 5 jajek 120 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 1 tabliczka białej czekolady (adsbygoogle
Przepiski.plpewnością musicie wypróbować mój przepis! Gwarantuję wam, że się nie zawiedziecie. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na makowiec z jabłkami: 500 g maku 1,5 szklanki cukru 6 jajek 125 g margaryny lub masła 600 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek rodzynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie: Mak płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą, tak aby go całego przykryć. Czekamy, aż napęcznieje i wchłonie wodę. Jak już napęcznieje to mielimy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę i wbijamy po jednym żółtku, cały czas ucierając. W następnym kroku dodajemy proszek do pieczenia, a później do tej masy dodajemy
Gotuj z PrezesemNiektóre okazje wymagają po prostu wyjątkowego ciasta. Jeśli szukasz imponującego przepisu, z którego uzyskasz pyszne ciasto , masz szczęście! Mam dla Ciebie ciasto , które składa się z biszkoptu z dodatkiem maku , następnie budyń z sokiem z pomarańczy i na koniec bita śmietana o smaku cytrynowym . To pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy jest idealnym deserem . Idealne ciasto na weekend(...)wolnoobrotowa będzie droższa, więc jeśli się zastanawiasz, nie zwlekaj dłużej! To sa dobrze wydane pieniądze. Składniki jakie są potrzebne: Spód: – 4 jajka w temperaturze pokojowej – 50 g maku – 4 łyżki erytrytolu – 70 g mąki orkiszowej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: – 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – 5 łyżek erytrytolu
Zdrowy Styl Joannydostałam ta masę i musiałam ją zużyć a szkoda mi było ją wyrzucić, zwłaszcza teraz kiedy wszystko tak drożeje, dlatego napisałam też dugi sposób na warstwę makową z użyciem maku mielonego którego właśnie najczęściej używam. Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było(...)mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka esencja waniliowa Masa makowa: 220 g gotowej masy makowej lub 150 g mielonego maku 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Kruszonka: 100 g mąki pszennej tortowej 70 g masła 50 g cukru razem z waniliowym Dodatkowo
Gotowanie...to proste !Tort z niskim indeksem glikechemicznym a jednak z doskonałym smakiem. Uwielbiam mak i masło orzechowe więc jest to dla mnie idealne połączenie. Dodatek borówek przełamuje delikatnie smak i dodaje świeżości. Składniki: 4 jajka 60 g erytrytolu drobno zmielonego w blenderze 2 łyżki maku 40g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 40g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej Skórka otarta z połowy(...)oddzielić od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodawać erytrytol. Do ubitej na sztywno piany stopniowo dodawać żółtka pamiętając aby chwilę po każdym miksować. Mak, mąkę orkiszową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z pomarańczy wymieszać w osobnej misce. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką
Mohiellaciasto 350-400 g mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła 1 płaska łyżka soli dodatkowo 4-5 cebul-średnich 3 łyżki oleju sól, pieprz czarny- po pół łyżeczki suchy mak 1 roztrzepane jajko Robimy! Nastawiamy rozczyn mieszając wszystkie składniki, odstawiamy na 15 minut. Do miski wlewamy rozczyn i dosypujemy mąkę i sól, stopniowo mieszając łyżką, ciasto ma się zagęścić(...)dzielimy je na 8-10 kulek, które rozciągamy wilgotnymi dłońmi na placuszki. Układamy na blaszce tworząc lekkie wgłębienie po środku. Na każde wnętrze nakładamy nasz farsz cebulowy. Posypujemy suchym makiem. Brzegi smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 18-20 minut, systemem góra dół Kto chce może posypać sobie tarkowanym serem. Jednakże klasyczne cebularze
Latosiowydom