Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli(...)walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego
SMYKWKUCHNIPieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Czerwona Porzeczkanastępnego dnia robią się twarde .T rzeba zjeść je tego sam ego dnia . Składniki: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki ryżowej 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki maku 120 g cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g jogurtu naturalnego typu grecki 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju kokosowego cukier puder do posypania gotowych muffinek Przygotowanie: Zaczynamy(...)suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już się
Bon appetit mon amiewypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku Wiśnie w czekoladzie od Eterno Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1.5 łyżki soku z cytryny na czubeczek wykałaczki fioletowego barwnika Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty(...)kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny dodać barwnik i wymieszać. Smarować jeszcze ciepłe babeczki, udekorować według uznania. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliporzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego(...)której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
Dzieje kuchennej Wiewiórycebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie(...)płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej(...)szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto makowe: Margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia
Tagebuch po polskuiszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym , do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone(...)lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone
Kto ugości moich gości?Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa z makiem Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli
Wanilia i KardamonRobiąc ostatnio porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie(...)wyjęcia i położenia na talerzu. Bez pieczenia, bez wysiłku :) Smacznego! składniki: 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny spożywczej 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru 3 łyżki maku Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Śmietankę zagotować w garnuszku, wsypać cukier, mak i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Potem dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać
Bon Appetit Małgorzatyciasta. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem Gotowe bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia(...)odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minu. Uwaga - jeśli chcemy bułki udekorować makiem lub sezamem, to wówczas ich nie nacinamy, ale przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami. bułki pszenne przed pieczeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może być troszkę mniej) - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie- do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam(...)odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę w temp
Wielopokoleniowodługo czekał? No i ta nazwa.. Powala na kolana. Dzięki temu jest tak bardzo popularne na wszystkich uroczystych obiadach rodzinnych :) Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieróżni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego, 2 łyżki orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną(...)skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa: 1,25kg białego sera, 5 jajek + 1 żółtko, 110g masła, 200g ugotowanych ziemniaków, 380g cukru (można
Z miłości do słodkościtortowej + 1 łyżeczka do zaczynu 15 gr drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko + 1 jajko do smarowania 1/2 łyżeczki soli 50 gr rozt. masła kminek, mak oraz papryka słodka do posypania po wierzchu 1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie(...)paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką. Pieczemy w 180-190 stop przez
Gotowanie...to proste !