mak - 12131 przepisów (strona:135/809)

BABKA MAKOWA 154

mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko „zwarzenia” się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kilka łyżek mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i miksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać

Pieguskowa Kuchnia
Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką 180

najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba. Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam. Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną? Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki śniadaniowe – idealne 110

tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep Plenus na parterze obok Kaktusa. To istny raj dla tych którzy szukają nasion chia, maku, sezamu czarnego i białego i innych obłędnych przypraw. Ja się w tym sklepie zakochałam. Mają ogromny wybór herbat, kaw, suplementów diety, sami zobaczcie asortyment sklepu internetowego, to zrozumiecie mój zachwyt(...)pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję bułeczki i posypuję makiem , białym sezamem i czarnym sezamem . Piekę w 220 stopniach przez około 20 minut. Zaglądam wcześniej czy się nie rumienią – Wam także to radzę – każdy piekarnik jest inny. Smacznego

MojaQchnia.pl
Pomarańczowe ciasteczka z makiem 128

Dzisiaj szybko, prosto i przyjemnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, odrobina maku, który doskonale odnajduje się w parze ze smakiem pomarańczy. Pyszne, idealnie kruche i urocze, piegowate maleństwa. I choć moja miłość do ciasteczek przybiera już formę obsesji to myślę, ze nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że te są jednymi z moich ulubionych. Kilka składników, odrobina czasu… rach(...)ciasteczek) : 1 szklanka (115 g) mąki kukurydzianej 0,5 kostki (100 g) masła 0,25 (50-60 g) szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka (10 g) suchego maku skórka otarta z jednej pomarańczy Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz

Fitsweet.me
Mazurek z makiem i bakaliami 234

Pyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru(...)pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka 3 pełne łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą

Oryginalny smak
Pyszny piegusek 232

puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male opakowanie) 4 jajka 250 g miękkiej margaryny 1 szklanka mleka 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Przesiać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzeć mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia

Różne smaki w kuchni
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 166

migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, po 1 łyżce likieru amaretto i spirytusu. Wyrabiamy robotem z hakiem(...)175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto od Doroty , uzupełniony kwintesencją smaku, czyli masą makową i lukrem amaretto

mojewypiekiinietylko
Piegus z jabłkami i cynamonowa kruszonką 165

Pyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI: Na piegusa: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy dodatkowo: 2 jabłka kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Roztopić masło(...)dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej

Pyry na Gaz
Domowy chleb z makiem pieczony w garnku. 159

żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży  płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki  wody  szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem z solą wprost do garnka. Ja użyłam starego metalowego ( tak garnek  jak i pokrywka bez plastikowych elementów)  o średnicy(...)smarujemy dokładnie wierzch chlebka. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na  30 - 40 minut aby sobie wyrósł. Gdy podwoi swoją objętość  ponownie dokładnie smarujemy miksturą  i posypujemy obficie makiem. Jeśli nam za bardzo wyrośnie, wybrzuszy się wtedy robimy patyczkiem dwie, trzy dziurki na środku. Wstawiamy przykryty garnek do nagrzanego ( 200 stopni) piekarnika i pieczemy 30 minut

Dieta moja pasja
Makowiec na kruchym spodzie. 179

Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku, dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu

dolcevitainmykitchen
Racuszki z makiem i żurawiną 202

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka(...)szara reneta, bojken) 2 łyżki maku 2 łyżki suszonej żurawiny (dałam Helio )  cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, mak i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki

Obiad gotowy
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 218

miękkiego masła ok 50 g brązowego cukru 300 ml soku jabłkowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  1 laska wanilii Masa makowa    300 g mielonego maku 100 g brązowego cukru 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej  Przygotowanie(...)Masa makowa -  mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy 2. Mieszamy mak z pozostałymi składnikami 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Z jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot 5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie

Słodki Kompromis
Świąteczny makowiec orkiszowy 262

pół z olejem kokosowym) 300 ml+3 łyżki mleka 50 g ksylitolu  1 łyżeczka cukru brązowego (cukier jest pożywką dla drożdży) 2 jajka łyżeczka soli Nadzienie: 200 g maku (zmielonego w blenderze lub gotowego sypkiego) 1 szklanka mleka 45 g mielonych orzechów włoskich 100 g daktyli bez pestek 3-4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 1 łyżka(...)ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach). Przygotować farsz. Mleko zagotować z dodatkiem ksylitolu. Wsypać zmielony mak, zamieszać i zdjąć z palnika. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić z wody. Pokroić na mniejsze kawałki lub zblendować. Maku dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Można jeszcze dosłodzić

FitKot
Makowiec jaglany 175

Makowiec jaglany, obłędny, wilgotny, lekko słodki, delikatny, doskonały dla wszystkich wielbicieli maku. Jak mawiała moja babcia na wigilijnym stole nie może zabraknąć maku bo mak wróży dobrobyt i urodzaj a po co się go pozbawiać. Tym razem na moim wigilijnym stole rozgościł się ten pyszny makowiec i to był rewelacyjny pomysł. Zniknął cały czyli dobrobyt i urodzaj nas nie opuści

Moje Małe Czarowanie
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 396

FILM ). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Masa makowa: 4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać. 5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce

Mała Cukierenka