mak - 12131 przepisów (strona:140/809)

Ciasto Makowa Panienka 1026

Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka

Kuchnia Łukasza
Drożdżówki z makiem 170

jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 ml ciepłego mleka 50 g masła, stopionego   Nadzienie: 200 g maku+ wrzątek do zalania 1 jajko 20 g masła, stopionego kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki(...)minut do podwojenia objętości (ciasto można również przygotować wieczorem, odstawić do wyrastania w lodówce, a rano już tylko uformować, odczekać godzinkę i upiec).     Nadzienie: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, gotować ok. 15 minut do miękkości, następnie odcisnąć z nadmiaru wody i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki nadzienia, pomijając białko jajka

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane ciasteczka z makiem 150

Kruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło(...)mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1  łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego Szczypta soli Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło  włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać

Wanilia i Kardamon
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 185

przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej(...)jakości masło – 140 g * jajko – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko

Ostra na Słodko
Piegusek ananasowy 207

Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa 100 ml białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1  galaretka(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem

Wanilia i Kardamon
Rogale Marcińskie 868

musiałam sama się za nie zabrać :). I powiem Wam, że są warte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;).  Ciasto: 30 g świeżych drożdży  250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej(...)tortowej  łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego  200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku  100 g cukru pudru  150 g łuskanych orzechów włoskich  100 g migdałów  100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Cynamonowe szczęście
Makowa rolada biszkoptowa 124

Makowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszopt(...)upiec bardziej okazała roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę! Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone   250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu   2 łyżki soku z aronii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto makowe ze śliwkami 200

sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500-600g śliwek Wykonanie: - masło i jajko do ciasta powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić

Smakołyki Bereniki
Keks z makiem 256

Mak to moje małe uzależnienie dlatego z wielką chęcią sięgam po ciasta z jego dodatkiem. Zwłaszcza jeżeli są tak mało wymagające jak to! Dodatkowo dodatek skórki pomarańczowej i amaretto przenosi mnie w okolice ciepłych wieczorów domowych z filiżanką ulubionej herbaty i kawałkiem soczystego, aromatycznego ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez(...)ręką! Składniki: * 150 g mąki pszennej * 100 g cukru * 100 g masła * 3 jajka * 2 łyżeczki amaretto (można zastąpić paroma kroplami olejku) * 70 g skórki pomarańczowej * 80 g maku * 50 g suszonych daktyli * 40 g dowolnych orzechów (u mnie pistacje i migdały) * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wierzch: sok z połowy

Mohiella
Grissini 150

sztuk) Ciasto: 5 g suchych drożdży 200 ml letniej wody 400 g mąki pszennej typ 750 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 60 g stopionego masła mak, sezam do posypania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Następnie wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Można wyrobić przy(...)umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluszki wysmarować stopionym masełkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Podawać, np. z oliwą lub ulubionymi sosami. Smacznego! Przepis zmodyfikowany

Nastoletnie Wypiekanie
Obwarzanki 102

duże obwarzanki lub 8 małych. 270 gram mąki pszennej 1 jajko 25 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli mak Mleko lekko podgrzać. Drożdże włożyć do szklanki, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do napęcznienia. Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofali(...)minutę, następnie ostrożnie je obrócić na drugą stronę i znów poczekać minutę. Wyciągnąć je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłożyć na blaszce. Wszystkie podgotowane obwarzanki posmarować wodą i posypać makiem wedle uznania. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 190C przez około 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić na kratce lub drewnianej desce. marcelina

Czerwony Gupik
Muffiny makowe ze śliwkami 203

maku 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, pozbawić pestek - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, kefir i ekstrakt z wanilii, wszystko razem roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 25 minut

Smakołyki Bereniki
Brzoskwiniowy piegusek z malinami 296

Ciasto, które ze względu na obecność maku nazywane jest „Pieguskiem” lub „Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki(...)warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mak , maliny , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Domowe krakersy 132

dwie duże blaszki krakersów)   Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3 łyżki oliwy 3/4 szkl wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: 50 g stopionego masła mak, sól gruboziarnista, sezam do posypania krakersów     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je, np. odwróconą do góry dnem miską(...)pomocą ostrego noża wykrawać trójkąciki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Trójkąciki wysmarować stopionym masłem i posypać makiem, solą lub sezamem. Piec przez ok. 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!     Inspiracja/ źródło: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Rogale śniadaniowe 269

sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 60 ml oleju rzepakowego 60 g cukru 190 ml mleka sól - 1 płaska łyżeczka 1 jajko+1żółtko 1 op. suchych drożdży mak - do posypania Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut(...)środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia  wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!