Cynamon broi jak mały szaleniec, uczy się higieny, co dla małego pieska jest ogromnym wyzwaniem. A moja dzisiejsza propozycja, to prościutkie w wykonaniu i bardzo smakowite krakersy z dodatkiem maku. Najbardziej smakują mojemu M., który w zasadzie większość pożarł sam. Idealne na imprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku. Makowe krakersy 1 łyżka cukru(...)łyżka masła 1 łyżka maku 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 12% 160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować
Przepysznik - BLW i nie tylkoDoskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)szklanki cukru kryształu Ciasto makowe: 25 dkg maku 1 łyżka dżemu 1 łyżka miodu 1/4 kostki masła 2 całe jajka olejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane
Kuchnia w czekoladziezbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder. 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto
Szefowa kuchnifigowo-makowy krem z tofu~ Drugie wegańskie śniadanie z kolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić(...)możecie to zrobić) i zblendować (można dodać jogurt, będzie łatwiej to zrobić). Dodać tofu i rozgnieść je widelcem, ponownie zblendować. Dodać syrop klonowy, cukier/stevię, sok z cytryny, mak i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić. Smacznego
breakfast of dreamsniego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła(...)masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem
Wanilia i Kardamonsię jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych(...)przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp
Wanilia i KardamonKartki, pocztówki, listy. Z życzeniami. Piszecie jeszcze? Przepis na to ciasto znalazłam w jednym z niemieckich czasopism. W zasadzie nie lubię maku, ale coś w tej recepturze mnie urzekło, że postanowiłam zaryzykować i upiec tę babkę na przekór moim kubkom smakowym. Podczas przygotowywania ciasta miałam kilka obaw, czy aby na pewno się uda. Ciasto wyszło dosyć gęste i klejące się(...)jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g maku 100 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej W pierwszej kolejności przygotowujemy jabłka. Obieramy je, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka
My simple kitchenpapierówki. Jakże się cieszę, że nie mieszkam w dużym mieście i dane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia(...)piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier
My simple kitchenkażdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią sobie prostotę w wersji luksusowej, bo takie(...)właśnie jest to danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego
Garniec MagalieMakiełki były w naszym domu odkąd tylko pamiętam! Zawsze przygotowywałyśmy je z mamą po nocach mieląc mak starą maszynką przymocowaną do taboretu, oj te wspomnienia ;) Historii z tym związanych jest zresztą cała masa! Moja mama pierwszy raz spróbowała makiełek kilka miesięcy po moim urodzeniu i na tyle jej zasmakowały, że zjadając całkiem pokaźną porcję i karmiąc mnie potem piersią przekazała(...)wraz z mlekiem całe działanie maku, co natomiast spowodowało, że spałam bez przerwy przez 3 dni ;) Zresztą zawsze każdy w rodzinie czeka na ten moment kiedy makiełki trafią na wigilijny stół, bo nie sposób ich nie lubić! Są słodkie, z duża ilością maku i bakalii. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zachęcamy :) Przepis jest również dostępny u Ani z Na Miotle
Plate of Joyniezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam. "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki: Ciasto Makowe: 100 g maku 2 jajka 100 g cukru pudru łyżka orzechów włoskich łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki miodu olejek migdałowy Ciasto Serowe: 250 g dwukrotnie zmielonego twarogu(...)gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel
Słodka Stronaostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki(...)cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Mama GotujeMiękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy. Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka(...)Przygotowaną masę zdjąć z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, wsypać suchy mak, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przestudzoną masę maślaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać partiami ubite białka. Delikatnie wszystko wymieszać (można użyć miksera
UgotowaćDziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z dodatkiem maku , kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką. Takie domowe ptasie mleczko! Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało(...)CIASTO: * jajko – 4 szt * olej – 125 ml * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana
Ostra na SłodkoPrzepis na ten torcik wypatrzyłam u Dorotki . Zaciekawiło mnie to, że przy przygotowywaniu tego ciasta nie trzeba parzyć maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru(...)łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 20 dkg maku(suchego, nie trzeba mielić); Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto
In my kitchen