mak - 12131 przepisów (strona:140/809)

BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 150

ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły! Polecam! Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI : * mąka(...)szkl * białko – 4 szt * masło – 80 g * mleko – 150 ml * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * kokos – 6 łyżek * mak – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu

Ostra na Słodko
Makowiec świąteczny 242

Makowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki:   ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć

WojnaNaSmaki.pl
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 173

cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei  i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam do pieczenia. Nie pożałujecie! Składniki: 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta(...)cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane) 500 g mąki 1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie) 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowania Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy

Food Square
Drożdzówki z makiem 179

Drożdzówki z makiem... a raczej mak z dodatkiem ciasta drożdzowego ;) Długo się do nich zbierałam, za długo.. są pyszne, piękne i proste w wykonaniu. Przepis oczywiście z  Moich Wypieków ulubionego bloga wielu znanych mi osób. Choć u mnie wyszło 24 małych drożdzówek to w ciągu kilku minut połowy już nie było

Z butelką mleczka w tle
Kolorowa Babka Wielkanocna 208

szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy kisiel wiśniowy/truskawkowy kisiel cytrynowy (opcjonalnie) łyżka kakao 0,5 szklanki maku cukier puder (do posypania) Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku(...)całości bardzo delikatnie mieszając.  Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.  Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja

Słodka Strona
Tort makowo - orzechowy 207

makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny 20 dkg. cukru 8 jajek 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 cukier waniliowy Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę. Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4212

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis. Na blogu znajduje się już przepis na  sernik gotowany(...)sera wiaderkowego. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik gotowany na kruchym cieście makowym Składniki: kruche ciasto makowe 360g mąki pszennej 160g masła 120g cukru pudru 100g suchego maku 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki (60g) śmietany 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka

Smakołyki Bereniki
Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 247

Wypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest) Potrawa przygotowana(...)tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 16 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży w białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki

Kolizje Smaków
Duńskie bułeczki z makiem 205

czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami ( birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym), a charakterystyczny kształt tylko dodaje im uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego.  Tebirkes Składniki: (na 10-12 bułeczek) zaczyn(...)letniego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 75 g masła 2 łyżki wody 15 g maku Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier i mąkę. Dobrze wymieszać - najlepiej miksować kilka minut mikserem z hakami. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki drożdżowe z makiem 211

biegać po domu za małym krasnalkiem :) Wtedy staram się modyfikować przepisy tak aby wykonanie potrawy zajęło jak najmniej czasu. Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki drożdżowe wypełnione makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :) 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju

Mienta blog
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 379

koło.    Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi. Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto.   Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła. Nacinamy powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek. Możemy ułatwić sobie, stawiając po środku literatkę.   Łapiemy po dwa sąsiadujące(...)możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec z bakaliami 209

Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego  najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe(...)dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymiesza

Anioły w kuchni
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 157

Jako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej(...)wyjmujemy te ciemne fajne kropki:      Kropki powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką

sama złodycz
Japoniec 184

nazwą z moich notatkach znalazłam kilka przepisów na ciasto ucierane z makiem. Ostatnio tak dobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch(...)obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy.  Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka tulipan 316

jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek(...)miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej mak. Masy wykładamy kolejny na ciasto: z budyniem, kisielem,  z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni

ciastkarnia na kruchym spodzie