wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka 200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki) olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak gotujemy z mlekiem
Domowy Smak Jedzeniakostki świeżych drożdży (25 g) 1/2 szklanki letniej wody 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 kostki masła (50 g) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki zwykłego cukru dodatkowo 1 białko mak Na samym początku przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać pokruszone, świeże drożdże i wsypać 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki cukru. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do rozpuszczenia(...)bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie bułeczki przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) . Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu
Ugotowaćgodziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek, wycinamy trójkąty i nadziewamy. Można nadziać marmoladą, czekoladą, masłem orzechowym , czymkolwiek chcemy. Tym razem użyłam gotowej masy z białego maku , którą można kupić w każdym większym sklepie. Bardzo mnie to ucieszyło, bo białego maku w ogóle nie da się kupić (no chyba że mieszka się w Poznaniu) i trzeba(...)zamawiać przez internet, a potem jeszcze robota z przygotowaniem tego maku, ech, po co się męczyć, jak mamy gotową w puszce , która okazała się całkiem udana i smaczna . Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy rogalików: 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżki cukru do ciasta
Kawa z mlekiemmleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Składniki na masę serową: 250 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 żółtko (jeśli(...)minut do wyrośnięcia. Międzyczasie przygotowujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, sól i skórkę cytrynową. Dodajemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodajemy zmielony mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie dodajemy cynamon i rum. Całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powidła mieszamy z rumem. Składniki na kruszonkę mieszamy
Słodki sentymentkilku powodów. Po pierwsze ciasto prezentuje się bardzo efektownie, po drugie jest smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu. Zaś dodatkowym czynnikiem był fakt, że mój syn uwielbia mak, więc wiedziałam, że biszkopt makowy zje z ochotą. To samo ciasto będę piekła w przyszłą niedzielę na Dzień Nauczyciela :-) Mam nadzieję, że zasmakuje również nauczycielką. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta(...)soli 100 g cukru 70 g niebieskiego maku 110 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 duża puszka brzoskwiń 1 torebka zielonej herbaty 2 galaretki brzoskwiniowe 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy do dekoracji kakao lub starta czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Passions hobbies lifepomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 70 g mielonych migdałów 50 g maku mielonego 3 łyżki miodu 50 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane esencja migdałowa Nadzienie 1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy(...)mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst
Gotowanie...to proste !pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa: 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 200 g wiórek kokosowych Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wtedy wsypujemy mąkę, mak i wiórki
Cynamonowe szczęścieMoja mama uwielbia makowce i inne wypieki z dodatkiem maku. Te babeczki też bardzo jej smakowały i na pewno upiekę je jeszcze raz przy najbliższej okazji. Muffiny są wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybko się je robi, wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki(...)mąki tortowej 3 łyżki suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL skórka otarta z małej cytryny Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać mak, cukier, skórkę otartą z wyparzonej cytryny i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej
Ze smakiem i z pasjąświeżego ananasa 200 g dojrzałego mango 1 łyżeczka soku z cytryny świeża melisa 3 łyżki płatków ryżowych 1 morela 2-3 świeże truskawki mak niebieski do posypania Wykonanie : 1. Płatki ryżowe wysypujemy na patelnię i gotujemy 2 minuty w minimalnej ilości wody. 2. Ananasa oraz mango a także płatki(...)Świeże owoce - truskawki i morele myjemy i osuszamy. Kroimy na małe cząstki. 3. Do miski wykładamy mus z owoców. Na wierzch kładziemy pozostałe płatki i owoce, dekorujemy makiem i listkami melisy. Gotowe
vaniliowoczekoladowaszklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸pół szklanki mleka (w temp. pokojowej) ▸pół szklanki oleju ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa ▸500 g maku ▸3 jajka ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸bakalie Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy(...)minut w 170 stopniach. 2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę) z wody i mielimy w maszynce. 3. Jajka miksujemy ze słodzikiem./cukrem i dodajemy do to tego mak z bakaliami. Mieszamy już łyżką do połączenia. Przekładamy go na podpieczony
Zdrowie i pysznie na talerzuwielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy, którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba
dolcevitainmykitchenpszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy bez cukru 1 kisiel wiśniowy bez cukru 1 łyżka konfitury malinowej (niekoniecznie) 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać olej, cukier wanilinowy(...)dodaniu piany mieszamy mikserem, a przy następnych partiach mieszamy szpatułką, patrz FILM . 4. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej budyń, do kolejnej mak i do ostatniej przesiać kakao. Każdą partię dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do części z kisielem dodałam jeszcze łyżkę konfitury malinowej. 5. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia
Mała Cukierenkatemacie karnawału mam dziś dla was propozycję na przekąskę. Trufle uwielbiam, a te które dzisiaj dla was przygotowałam to poezja smaku i aromatu. Podstawą trufli jest mak a raczej masa makowa ( u mnie domowa). Dodatkowo by trufle dobrze smakowały użyłam orientalnej wody pomarańczowej oraz aromatyzowanej czarną liściastą herbatą typu Earl Gray masą daktylową. By masy było więcej i lepiej(...)rodzynek. Moja córka rozkochała się w tych truflach i nie będzie przesadą jeśli powiem, że są idealną propozycją dla dzieci na karnawałową domówkę. Składniki : 250 g zmielonego maku 150 g daktyli bez pestek 15 g rodzynek 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 50 g wiórków kokosowych szczypta cynamonu
vaniliowoczekoladowamasy makowej, u mnie wilgotna (ale nie za bardzo, dlatego nadaje się do takich wypieków) i słodka masa makowa Helio. Kiedy poczęstowałam nimi znajomych usłyszałam, że mini wypiek z makiem jest lepszy niż makowiec, bo ślimaczki przepełnione na bogato wilgotną masą makową, chrupią i świetnie smakują do espresso. Popieram zasłużone pochwały, bo jest szybko i smacznie. Załapały się
Zasmakuj KuchniBabeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki na 10 babeczek: 4 białka ( ja używam rozmrożonych białek) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru pudru 3 czubate łyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego(...)dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez
Gotowanie...to proste !