czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Ciasto półfrancuskie – delikatne i listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa! Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto! Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna(...)dobrej jakości masło, min. 82% – 140 g * jajko M/L – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa
Ostra na Słodkoplacki o bardzo prostym składzie. Ich nazwa pochodzi od “prozy”, czyli sody, ponieważ tak jest nazywana na Podkarpaciu, skąd proziaki się wywodzą. Dziś chcemy zaproponować wersję z makiem. W moim domu proziaki występowały właśnie z tym dodatkiem i smakowały zawsze wybornie. Mamy nadzieję, że wielu z Was również zna proziaki z makiem. Jeśli tak, to prosimy, dajcie znać(...)pyszne sodziaki na maślance , a także placki z kaszy jaglanej z jabłkiem . Koniecznie zobacz też przepis na serbski chleb i lepinja . Życzymy smacznego! Artykuł Przepis na proziaki z makiem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepołączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki maku (ja dałam mak zmielony) 2/3 szklanki wiórek kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak
Cynamonowe szczęścieJest weekend więc może by coś przygotował słodkiego? Dziś zapraszam na ekspresowe babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonej porzeczki. Zapraszam! Masa makowa; 15 dag maku niebieskiego 3 łyżki miodu 5 dag jagód goji 5 dag orzechów pekan kilka suszonych śliwek kilka suszonych daktyli 2 białka olejek migdałowy lub arakowy 5 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie masy; Mak(...)następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po wystygnięciu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy je tez pokroić drobno nożem. Do maku dodajemy olejek, miód, masło i ubitą piane z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy. Nadzienie serowe: 25 dag białego sera 4 łyżeczki cukru 3 łyżki gęstej śmietany
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 łyżka masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto(...)cały farsz był w środku (krok 4 i 5). Każdy rulonik pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć na papier do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon
KuchniaWeDwoje.plprzypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 4 większe jajka ½ szklanki oleju 1/3 szklanki mleka(...)gotowej masy makowej z bakaliami. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę wstawiam na środkową półkę piekarnika. Ciasto z makiem piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy wychodzi suchy. Może się zdarzyć, że Twoje ciasto upiecze się po 40 minutach lub będzie potrzebowało 5 minut więcej. Wszystko zależy
Zasmakuj Kuchnitrzy ciasta w jednym. Seromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 300 g maki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła szczypta soli Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 białka 1 lyzka bulki tartej szczypta(...)roztopionego masła skorka otarta z 1 cytryny szczypta soli Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 lyzka cukru odrobina cynamonu Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 200 g maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto : W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, na gładka masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Pani M - kuchnia smakowitaplacek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki maku u mnie 1 łyżka kminku zamiast maku 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania cebularzy Farsz można przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokroić w grubą(...)kostkę. Sparzyć wrzątkiem lub wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 min, odcedzić. Do gorącej cebuli dodać olej, mak, sól wymieszać. Jeżeli farsz przygotowujemy w ten sam dzień co cebularze wówczas cebulę, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Dodać kminek i sól, wymieszać. Na placuszki nakładać po płaskiej łyżce farszu. Brzegi wysmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Postawiać
moj przepis naświetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku(...)podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić
moj przepis naplacek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki maku u mnie 1 łyżka kminku zamiast maku 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania cebularzy Farsz można przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokroić w grubą(...)kostkę. Sparzyć wrzątkiem lub wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 min, odcedzić. Do gorącej cebuli dodać olej, mak, sól wymieszać. Jeżeli farsz przygotowujemy w ten sam dzień co cebularze wówczas cebulę, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Dodać kminek i sól, wymieszać. Na placuszki nakładać po płaskiej łyżce farszu. Brzegi wysmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Postawiać
moj przepis naświetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku(...)podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić
moj przepis na