mak - 12131 przepisów (strona:131/809)

Babka makowa + filmik 164

Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)miękkiego masła 200 g suchego maku olejek migdałowy cukier puder Wykonanie: 1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach. 2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie

Kawa z mlekiem
Drożdżówki z makiem 157

Drożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży(...)polać lukrem lub posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Babka z makiem i żurawiną / Cranberry Poppy Seed Bread 105

Dziś zapraszam na prostą babkę ucieraną z niewielką ilością maku i kwaskowatymi żurawinami. Tak naprawdę do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się wszelkie ulubione bakalie, na przykład rodzynki. Podczas przygotowania warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to gwarantuje udany wypiek.  Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka suszonej żurawiny(...)łyżki maku, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru, 100 g masła (w temperaturze pokojowej), 4 jajka (w temperaturze pokojowej), łyżka skórki startej z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody Żurawinę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Mąkę wymieszać z makiem, skórką z cytryny, sodą

Lekcje w kuchni
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 127

świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku(...)podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić

moj przepis na
Chleb gryczano-razowy z makiem (Pane integrale con farina di grano saraceno) 152

pszennej    100 g m ą ki razowej 100 g m ą ki gryczanej 7 g drożdży instant  300 ml letniej wody 2 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli **** INGREDIENTI 300 g di farina tipo 00 100 g di farina integrale 100 g di farina di grano saraceno(...)sale PRZYGOTOWANIE Do letniej wody dodajemy 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę miodu, mieszamy .   W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli,  1 łyżką maku i suchymi drożdżami.  Ciasto wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wod ą.  Form ę wykładamy papierem do pieczenia. Moja keksówka ma wymiary 30 x 10 cm. Chleb wykładamy

La grande e la piccola cuoca
Mazurek makowy 108

Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. Składniki 250 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g cukru 2 szklanki mielonego maku 1 / 2 szklanki mleka 2 jajka 75 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać mak. Gotować przez chwilę, dodać cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Jajka z cukrem ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić. Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem

niecodziennikpary
Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami 111

gdyż w kremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej. Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami Makowe ciasto: 5 jajek wielkości M 200 g niebieskiego maku niemielonego 150 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2-3 krople aromatu migdałowego Krem z mleka skondensowanego(...)stopniowo cukier puder, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach, wlać kilka kropel aromatu migdałowego. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, następnie drewnianą łyżką partiami delikatnie wmieszać w ubite jajka. Masę wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Makowiec japoński z kremem żurawinowym 126

idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału. Udostępnij Składniki na makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku niebieskiego niemielonego 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli Krem(...)żurawinowy: 150 g żurawiny 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowiec japoński: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, przestudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki

niecodziennikpary
Rogaliki maślane z makiem 486

Rogaliki maślane z makiem – to propozycja na rogale śniadaniowe i nie tylko. Sprawdzą się również na kolację. Idealnie smakują z dżemem domowej roboty. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane z makiem. The post Rogaliki maślane z makiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Babeczki makowo-marcepanowe 96

platformy Cookido. Poniżej podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki, które możecie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy blender lub melakser do rozdrobnienia migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy. 200 g masy marcepanowej 100 g mielonego maku 130 g migdałów mielonych lub całych/płatków 250 g chudego twarogu(...)dodajemy twaróg, mleko i jajka – ucieramy nadal, do połączenia składników. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych – makę z proszkiem oraz mak i mąkę migdałową. Mieszamy do poła=ączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut. Polewę można przygotować z lemon curd

Kucharzyca
Babeczki makowo-marcepanowe 117

platformy Cookido. Poniżej podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki, które możecie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy blender lub melakser do rozdrobnienia migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy. 200 g masy marcepanowej 100 g mielonego maku 130 g migdałów mielonych lub całych/płatków 250 g chudego twarogu(...)dodajemy twaróg, mleko i jajka – ucieramy nadal, do połączenia składników. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych – makę z proszkiem oraz mak i mąkę migdałową. Mieszamy do poła=ączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut. Polewę można przygotować z lemon curd

Kucharzyca
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 81

kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe… Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców. Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur. Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek. Składniki 250 g mąki 100 g cukru 20 g maku 1 łyżeczka(...)jest to konieczne. W jednej misce mieszamy ze sobą : jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól. Suche składniki łączymy z masą jogurtową, dodajemy rozdrobnione kumkwaty i delikatnie mieszamy. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po trzy plasterki

Tajemnice Smaku
Sernik gotowany 168

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki). Składniki na sernik 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka

Strefa Zdrowego Żywienia

Proponowane wyszukiwania