placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki maku u mnie 1 łyżka kminku zamiast maku 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania cebularzy Farsz można przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokroić w grubą(...)kostkę. Sparzyć wrzątkiem lub wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 min, odcedzić. Do gorącej cebuli dodać olej, mak, sól wymieszać. Jeżeli farsz przygotowujemy w ten sam dzień co cebularze wówczas cebulę, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Dodać kminek i sól, wymieszać. Na placuszki nakładać po płaskiej łyżce farszu. Brzegi wysmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Postawiać
moj przepis naświetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku(...)podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić
moj przepis nawypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie w blenderze) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych(...)gorzkiej czekolady startej na tarce 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie Mak zalać wrzątkiem do przykrycia. Wystudzić i dokładnie odcedzić z nadmiaru wody np. na sitku. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać wszystkie bakalie, migdały, miód, czekoladę i aromat. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej aromatu
Chocolate Muffin BlogMakowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki(...)Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową. 3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 5. Czekoladę rozpuszczamy
Szefowa kuchniświeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko + odrobina mleka do dekoracji jasny sezam mak Przygotować rozczyn: mleko lekko podgrzać, następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać(...)wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu). Ponownie przykryć ręcznikiem do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około 15-17 minut w 195ºC (bułki powinny się zarumienić). Studzić na kratce. Pomysł na przepis ze strony Moje Wypieki
UgotowaćCynamon broi jak mały szaleniec, uczy się higieny, co dla małego pieska jest ogromnym wyzwaniem. A moja dzisiejsza propozycja, to prościutkie w wykonaniu i bardzo smakowite krakersy z dodatkiem maku. Najbardziej smakują mojemu M., który w zasadzie większość pożarł sam. Idealne na imprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku. Makowe krakersy 1 łyżka cukru(...)łyżka masła 1 łyżka maku 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 12% 160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować
Przepysznik - BLW i nie tylkoDoskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)szklanki cukru kryształu Ciasto makowe: 25 dkg maku 1 łyżka dżemu 1 łyżka miodu 1/4 kostki masła 2 całe jajka olejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane
Kuchnia w czekoladziezbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder. 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto
Szefowa kuchnifigowo-makowy krem z tofu~ Drugie wegańskie śniadanie z kolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić(...)możecie to zrobić) i zblendować (można dodać jogurt, będzie łatwiej to zrobić). Dodać tofu i rozgnieść je widelcem, ponownie zblendować. Dodać syrop klonowy, cukier/stevię, sok z cytryny, mak i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić. Smacznego
breakfast of dreamsniego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła(...)masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem
Wanilia i Kardamonsię jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych(...)przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp
Wanilia i KardamonKartki, pocztówki, listy. Z życzeniami. Piszecie jeszcze? Przepis na to ciasto znalazłam w jednym z niemieckich czasopism. W zasadzie nie lubię maku, ale coś w tej recepturze mnie urzekło, że postanowiłam zaryzykować i upiec tę babkę na przekór moim kubkom smakowym. Podczas przygotowywania ciasta miałam kilka obaw, czy aby na pewno się uda. Ciasto wyszło dosyć gęste i klejące się(...)jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g maku 100 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej W pierwszej kolejności przygotowujemy jabłka. Obieramy je, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka
My simple kitchenpapierówki. Jakże się cieszę, że nie mieszkam w dużym mieście i dane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia(...)piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier
My simple kitchenkażdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią sobie prostotę w wersji luksusowej, bo takie(...)właśnie jest to danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego
Garniec MagalieMakiełki były w naszym domu odkąd tylko pamiętam! Zawsze przygotowywałyśmy je z mamą po nocach mieląc mak starą maszynką przymocowaną do taboretu, oj te wspomnienia ;) Historii z tym związanych jest zresztą cała masa! Moja mama pierwszy raz spróbowała makiełek kilka miesięcy po moim urodzeniu i na tyle jej zasmakowały, że zjadając całkiem pokaźną porcję i karmiąc mnie potem piersią przekazała(...)wraz z mlekiem całe działanie maku, co natomiast spowodowało, że spałam bez przerwy przez 3 dni ;) Zresztą zawsze każdy w rodzinie czeka na ten moment kiedy makiełki trafią na wigilijny stół, bo nie sposób ich nie lubić! Są słodkie, z duża ilością maku i bakalii. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zachęcamy :) Przepis jest również dostępny u Ani z Na Miotle
Plate of Joy