mak - 12131 przepisów (strona:138/809)

Wilgotna babka makowa 240

Wilgotna babka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka(...)makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie cukru z wanilią 150g maku czarnego suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie: Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć

Pociąg Do Kuchni
Keks makowy z figami 178

makowych ciast bez ciężkich kremów. Składniki Forma 38/12 cm 4 jajka 20 dag cukru 1 szklanka śmietany kremowej 10 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag maku ja miałam zmieszany niebieski i biały 16 g cukru z prawdziwą wanilią 50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mleka Aromat(...)migdałowy Wykonanie ciasta: 1. Mak zalewamy  wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy  po czym kręcimy  2 razy w maszynce do mięsa. 2. Kremówkę ubijamy na pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią , wlewamy żółtka i nadal ubijamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielony mak, aromat migdałowy, wlewamy mleko, miksujemy delikatnie

Wanilia i Kardamon
Wieniec Makowy 433

wieniec: 230 g mąki pszennej 12 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 1 jajko ( 30 g masła 50 g cukru szczypta soli Nadzienie makowe: 130 g maku mielonego około 1/3 szkl wody 30 g cukru 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki masła aromat migdałowy (do smaku) orzechy, rodzynki, żurawina Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody(...)ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia. 2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Kluski leniwe z makiem 130

znalazłam go na blogu Wiewióry , zauroczył mnie bardzo i oto kluski na moim stole. Kluski leniwe uwielbiam a tutaj dodatkowo dodatek maku sprawia ze kluchy są jeszcze lepsze. Idealny obiad na zimne dni, polecam. Kluski leniwe z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orzechowe jabłka – potwornie pyszna przekąska :) 179

cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami. Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem, posypujemy dowolnymi dodatkami i gotowe. Na zdjęciach jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli

Lamarida.pl
Dyniowa panna cotta 104

SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g dyniowego purée* 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub cukru) 1 laska wanilii szczypta cynamonu 2 płaskie łyżeczki agaru** 1 łyżka niebieskiego maku 1 figa * PRZYGOTOWANIE Mleko kokosowe zagotuj w rondelku wraz z przekrojoną na pół laską wanilii z wybranymi ziarenkami (je również dodaj). Cały czas gotując, zacznij wsypywać powoli agar. Miksturę gotuj(...)kokosowym (łatwiej będzie ją wyjąć i wstaw do lodówki na 2-4 h, aż stężeje. Przed podaniem wyjmij ją z foremek, podgrzewając je w ciepłej wodzie. Podawaj posypaną niebieskim makiem i z ćwiartkami fig, które możesz wcześniej podpiec. *Dyniowe purée przygotujesz, piekąc pokrojoną i oczyszczoną z pestek uprzednio dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około

Food Square
Piegusek z gruszkami nadziewanymi żurawiną 117

oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku, który i smakowo i wizualnie ładnie komponuje się z tym ciastem :) Tortownica 26 cm Składniki: 125 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka szczypta soli(...)suchego maku 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka 3 miękkie(!) gruszki konfitura żurawinowa Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, sól i nadal ucierając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolać również mleko. Na samym końcu wsypać mak. Ciasto wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką

My simple kitchen
Pyszne ciasto otrębowe 146

jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)   Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Składniki(...)szkl. otrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego (wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto Pijok 5999

Biszkopt jasny: 3 duże jajka szczypta soli 100 g cukru 75 g mąki pszennej tortowej Blat makowo-kokosowy: 5 białek szczypta soli 140 g cukru 120 g suchego maku 120 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Krem adwokatowy: 2,5 szkl mleka (625 ml) 4 łyżki cukru 100 g adwokatu 5 żółtek (tych pozostałych po blacie makowo-kokosowym(...)tylko dno i dopiero po wystudzeniu ostrym nożem oddzielam biszkopt od rantów formy. Blat makowo-kokosowy: Tak jak w przypadku biszkoptu wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Suchy mak wymieszać z wiórkami kokosowymi i skrobią ziemniaczaną. Białka przelać do czystej i suchej misy miksera, ubijać ze szczyptą soli na niskich obrotach miksera. Gdy białka się spienią podkręcić obroty

Nastoletnie Wypiekanie
BABKA MAKOWA 124

mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko „zwarzenia” się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kilka łyżek mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i miksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać

Pieguskowa Kuchnia
Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką 149

najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba. Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam. Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną? Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki śniadaniowe – idealne 86

tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep Plenus na parterze obok Kaktusa. To istny raj dla tych którzy szukają nasion chia, maku, sezamu czarnego i białego i innych obłędnych przypraw. Ja się w tym sklepie zakochałam. Mają ogromny wybór herbat, kaw, suplementów diety, sami zobaczcie asortyment sklepu internetowego, to zrozumiecie mój zachwyt(...)pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję bułeczki i posypuję makiem , białym sezamem i czarnym sezamem . Piekę w 220 stopniach przez około 20 minut. Zaglądam wcześniej czy się nie rumienią – Wam także to radzę – każdy piekarnik jest inny. Smacznego

MojaQchnia.pl
Pomarańczowe ciasteczka z makiem 100

Dzisiaj szybko, prosto i przyjemnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, odrobina maku, który doskonale odnajduje się w parze ze smakiem pomarańczy. Pyszne, idealnie kruche i urocze, piegowate maleństwa. I choć moja miłość do ciasteczek przybiera już formę obsesji to myślę, ze nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że te są jednymi z moich ulubionych. Kilka składników, odrobina czasu… rach(...)ciasteczek) : 1 szklanka (115 g) mąki kukurydzianej 0,5 kostki (100 g) masła 0,25 (50-60 g) szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka (10 g) suchego maku skórka otarta z jednej pomarańczy Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz

Fitsweet.me
Mazurek z makiem i bakaliami 191

Pyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru(...)pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka 3 pełne łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą

Oryginalny smak
Pyszny piegusek 206

puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male opakowanie) 4 jajka 250 g miękkiej margaryny 1 szklanka mleka 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Przesiać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzeć mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania