mak - 12131 przepisów (strona:130/809)

Babeczki makowo-marcepanowe 103

platformy Cookido. Poniżej podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki, które możecie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy blender lub melakser do rozdrobnienia migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy. 200 g masy marcepanowej 100 g mielonego maku 130 g migdałów mielonych lub całych/płatków 250 g chudego twarogu(...)dodajemy twaróg, mleko i jajka – ucieramy nadal, do połączenia składników. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych – makę z proszkiem oraz mak i mąkę migdałową. Mieszamy do poła=ączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut. Polewę można przygotować z lemon curd

Kucharzyca
Babeczki makowo-marcepanowe 123

platformy Cookido. Poniżej podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki, które możecie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy blender lub melakser do rozdrobnienia migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy. 200 g masy marcepanowej 100 g mielonego maku 130 g migdałów mielonych lub całych/płatków 250 g chudego twarogu(...)dodajemy twaróg, mleko i jajka – ucieramy nadal, do połączenia składników. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych – makę z proszkiem oraz mak i mąkę migdałową. Mieszamy do poła=ączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut. Polewę można przygotować z lemon curd

Kucharzyca
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 89

kiedy już się dobrze wgryziemy w cały owoc czekają nas ciekawe doznania smakowe… Ale uwaga na pestki, są wyjątkowo duże biorąc pod uwagę wielkość owoców. Połączenie kumkwatów z makiem w słodkiej babeczce okazało się całkiem interesującym zestawieniem smaków i struktur. Z podanych proporcji wyszło 12 sztuk babeczek. Składniki 250 g mąki 100 g cukru 20 g maku 1 łyżeczka(...)jest to konieczne. W jednej misce mieszamy ze sobą : jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z pomarańczy i cukier. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól. Suche składniki łączymy z masą jogurtową, dodajemy rozdrobnione kumkwaty i delikatnie mieszamy. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po trzy plasterki

Tajemnice Smaku
Sernik gotowany 177

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki). Składniki na sernik 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka

Strefa Zdrowego Żywienia
Sernik gotowany 123

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki). Składniki na sernik 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka

Strefa Zdrowego Żywienia
Austria - Kopytka z makiem i powidłami śliwkowymi prosto z Waldviertel (Mohnnudeln) 163

pamiętać,  ż e rok temu gościliśmy w austriackim Waldviertel. Ci jeszcze wytrwalsi będą pamiętać, ze Mohnnudeln to tradycyjna potrawa tego regionu Austrii, w którym zdecydowanym królem kuchni jest mak! Mohnnudeln na zamku Waldreichs Składniki (2-3 porcje): - słoiczek powideł śliwkowych  - 250 g ziemniaków - 150 g m ą ki - 1 jajko - sól - 50 g masła - 4 łyżki cukru(...)pudru - 75 g maku - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: 1) Masło wyjmujemy z lodówki.  2) Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, zalewamy zimn ą  wod ą  i znów odcedzamy, i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok i czekamy aż całkowicie wystygną (można ugotować dzień wcześniej). 3) Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, dodajemy

Roślinożerni urlopowicze
SEROMAKOWIEC 472

kruchego ciasta 160 g zimnego masła (lub margaryny) 2,25 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko rozm. M Składniki masy makowej  2 szklanki niebieskiego maku 1 szklanka cukru 2 łyżki masła 4 jajka garść rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych bakalii Składniki masy serowej 4 jajka rozm. M 1 szklanka cukru 3/4 kostki(...)można wyłożyć ją papierem). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do pieca na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni.  Mak przelewam wrzątkiem, wrzucam do garnka i zagotowuję. Gotuję 2-3 minuty, odsączam i studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być ta do mielenia mięsa). Masło roztapiam, rodzynki

W kuchni Karmel-itki
CIASTO PIEGUSEK Z GRUSZKAMI 151

Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.Dodałam cały mak nie mielony więc ciasto trochę chrupie :).Białkowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym a na wierzchu są gruszki z puszki zalane galaretką. Zapraszam po przepis ;) SKŁADNIKI ciasto 1 szklanka białek (z ok.6 jajek) 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)poczatek przygotujemy ciasto.Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno następnie dodajemy partiami cukier cały czas ubijamy zeby cukier się rozpuścił.Potem dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło.Blaszkę ( u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać.Wstawiamy do piekarnika

Mała w garnku miesza
Kluski gotowane na parze 93

Kluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem(...)cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Świąteczny makowiec 138

świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml ciepłego mleka 20 g cukru(...)gotowej masy makowej 50 g orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 2 białka Lukier 150 g cukru pudru sok z jednej, średniej cytryny Dodatki (opcjonalne) kilka łyżek maku kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę. Następnie w mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Zasypujemy je cukrem i powoli zalewamy ciepłym mlekiem delikatnie mieszając

Mostek w kuchni
Masa makowa 156

Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa je The post Masa makowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto z makiem, wilgotne i pyszne 192

puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie obrać i potrzć na tarce jabłka. Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem

Kuchnia Pokoleń
makowiec zawijany 152

wyrabiam robotem kuchennym). Przekładamy do np. szklanej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 90 min. do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowujemy masę makową. składniki na masę makową: 500 g maku suchego 170 g cukru 3 łyżki miodu płynnego 6 białek 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła(...)łyżeczki ekstraktu migdałowego wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą do przykrycia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwu krotnie maszynką do mięsa. Białka ubijamy na sztywno. Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy. Masę

Domowy Smak Jedzenia