mak - 12131 przepisów (strona:109/809)

Tort makowy z masą serową 174

pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka

Gosia gotuje
Keks makowo-pomarańczowy 161

Święta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku  150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego  1/2 szklanki kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej  + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat

Szefowa kuchni
Rumowy makowiec. 125

pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich - 100 ml rumu - 1 łyżeczka(...)miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce. Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy z cukrem. Wciąż ubijając wlewamy stopniowo roztrzepane żółtka. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Partiami wsypujemy kakao z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie

DominikaDolci
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 175

lekkości - w końcu to żółtka i olej.  Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona.  Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.  Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier. Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił(...)białka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej  120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami  Produkty powinny być

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Muesli dra Birchera 151

pełną dowolność w kombinacji swojego ulubionego smaku: gruszki, śliwki oraz inne świeże owoce suszone owoce (można je moczyć razem z płatkami) orzechy, pestki miód jogurt siemię lniane, chia, sezam, mak, wiórki kokosowe cynamon... Kombinować można naprawdę niemal w nieskończoność, a muesli za każdym razem będą smakować pysznie. Ja przygotowałam muesli z sokiem jabłkowym, a przed jedzeniem wymieszałam z domowym jogurtem(...)żurawiną oraz makiem. Takie śniadanie to samo zdrowie. Po pierwsze, płatki maja niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich trawienie jest rozłożone w czasie i poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie, a dzięki temu zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas. Po drugie, płatki nie są poddawane obróbce termicznej, przez co nie tracą witamin (m.in. B1, B6, E), minerałów, białka

Obiad gotowy
Figa z makiem w czekoladzie 154

spróbowaniu tych czekoladek powiedzenie "figa z makiem" nabiera zupełnie innego znaczenia. Teraz gdy komuś powiem, że dam mu figę z makiem, proszę rozumieć to dosłownie:) Można ułożyć je w papilotkach, ładnie zapakować i obdarować ukochaną osobę. Miłośnicy suszonych fig z pewnością docenią ich smak.  Składniki: 20 miękkich suszonych fig 100ml rumu lub koniaku 200g marcepanu 200g gorzkiej czekolady(...)mak, siekane pistacje do posypania Figi zalać alkoholem, odstawić na 2 godziny. Następnie owoce wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku. Marcepan podzielić na 20 kawałków, każdy kawałek spłaszczyć, ułożyć figę, zlepić. Czekoladę posiekać, 130g przełożyć od miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (wodę podgrzać do ok 70stC). Czekolada powinna być płynna, ale gęsta. Miseczkę odstawić na stół, dodać pozostałe 70g czekolady

Obiad gotowy
Karnawałowe mrowisko 144

Znowu urwanie głowy, można powiedzieć takie karnawałowe urwanie głowy. Dużo słodyczy, dużo chrustów i zero diety :) Dziś mam stary sprawdzony przepis na mrowisko, przypominające chrusty w miodzie, rodzynkach i maku. Szaleństwo... Składniki: ciasto 2 jajko żółtko 200 g mąki  do dekoracji miód, mak, roczynki 1 l oleju do smażenia  Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć ciasto z mąki, jajek(...)czynność powtarzaj. W garnku rozgrzej olej i smaż trójkąty  obu stron na złocisty kolor (tak samo jak chrusty). Z usmażonych trójkątów układaj stosik, każdą warstwę polej miodem, osyp makiem i rodzynkami. Powinnam wyjść wysoka wieża słodkości. Na samej górze polej ją obficie miodem i osyp makiem oraz rodzynkami. Smacznego

Niezły Młynek
Jogurtowy shortbread migdałowy... 151

zdecydowanie nie najgorzej... :) Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'. Składniki: (na 20-30 sztuk) 125g drobneg cukru 1 jajko 125g jogurtu naturalnego 70g mielonych migdałów 200g maki 100g maki (skrobi) kukurydzianej Roztrzep w misce cukier, razem z jajkiem i jogurtem. Wmieszaj migdały. Wsyp obie maki i zagnieć miękkie, łatwe do formowania ciasto. Zawiń w folię i zostaw(...)minut w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem do pieczenia lub silikonowymi matami. Na lekko posypanej maka powierzchni wałkuj ciasto (na grubość około 5mm) i wycinaj kształty ulubiona foremka. Piecz przez około 15 minut, do złotego koloru. Wyjmuj na kratkę i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house
DOMOWY MAKOWIEC BAKALIOWIEC PIECZONY W PERGAMINIE 172

Nadzienie: 1. Mak opłukać , zalać wrzątkiem i gotować 30 minut.Odcedzić i zemleć 3 razy. 2. Miód rozpuścić z masłem , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową , migdały i mak.Smażyć 10 minut, stale mieszając , a następnie ostudzić . 3. Jajka umyć , białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 4. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z makiem , pianą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami 172

ulubiony makowiec całej mojej rodzinki, który przymusowo musi gościć u mnie w domu na świątecznym stole. Składniki na blachę o wymiarach 25 x40 .   Masa makowa 30 dag maku 1 szkl. mleka 4 jaja 1 szkl. cukru 0,5 kostki margaryny Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Margarynę rozpuścić. Wszystkie produkty masy makowej razem wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem(...)wyłożoną papierem. Masę makową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, zapiec przez około 20 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy mak się zapiekł jest poruszenie blachą, jeśli jest sztywny i masa się nie przelewa na blasze, można na nią wylać przygotowany biszkopt. Biszkopt 3 jaja 0,5 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej

Kuchenne aromaty
Paluchy chlebowe z makiem 269

Zapraszam po mój najlepszy przepis na paluszki z makiem . Chociaż to są bardziej paluchy drożdżowe chlebowe, ponieważ są większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto(...)drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe.  Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe z ziołami, czy też paluchy drożdżowe z kminkiem.. zależy na co masz właśnie ochotę. Kochani, takie paluchy zajadają

AniaGotuje.pl
Muffinki cytrynowe z makiem 154

łyżki suchego maku Cytrynowy lukier do dekoracji Kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka wbić do miski, utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na pianę, wlać olej, dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn  oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą

Wanilia i Kardamon
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 165

robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka z marchewki i jabłka. Do dzieła! Składniki(...)porcje : 200g filetu z łososia (grubszy i równy prostokątny kawałek, nie od strony ogona) sól do smaku 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju do smażenia 60g ryżu (dla diabetyków lepszy będzie brązowy ryż) 2 średnie marchewki 1 soczyste jabłko Wstawić ryż do gotowania w osolonej wodzie – na 180ml wrzątku wsypać 60g ryżu. Jak zawrze, zmniejszyć ogień

Dietolog
Tort makowy 140

tortownicę 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli krem makowy 60dag maku 1 kostka masła 5 jajek 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru(może dodać więcej wg. smaku) 2 łyżki miodu 1 mały słoik powideł śliwkowych bakalie WYKONANIE: białka oddzielamy(...)żółtek, ubijamy z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie wsypujemy, po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia i olej, mak zaparzyc w mleku, pogotować, mieszając okolo 20 min, zostawiamy do wystygnięcia, następnie przekręcić w maszynce o małych oczkach,  masło roztopic, dodać mak, jajka ubić z cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym

Kuchnia Beaty
ciasto Cygan s. Anastazji 190

składniki na ciasto makowe: 300 g maku suchego 150 g masła, miękkiego 100 g miodu płynnego 250 g cukru pudru 6 żółtek 50 g kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie odlewamy nadmiar wody i mielimy. Masło z cukrem oraz z żółtkami ucieramy na puszystą(...)masę. Dodajemy zmielony mak oraz miód i ucieramy wszystko przez ok. 15 min. Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania