nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne(...)Składniki: Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli 230-250 ml gorącej wody Masa makowa: 250 g zmielonego maku ok 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach cukier do smaku Dodatkowo: masło
Ala piecze i gotujełyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche(...)cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki cukru pudru kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Ciasto : Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc. 2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie zmielić
Kuchnia domowa AniKurkuma Pomarańcza Mak Dressing jest pikantny, lekko słodki i chrupiący. Poczujesz eksplozję smaków w ustach, kiedy go zrobisz. Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka(...)szkl. oleju z oliwek 1 duża czerwona papryka 2 cebule u mnie jedna czerwona i jedna biała 1łyżeczka soli – do smaku 1łyżeczka kurkuma 1 i pół łyżeczki maku Wykonanie Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wszystkie składniki z wyjątkiem maku zmiksować na gładko. Dodać mak i wymieszać łyżką. Polać sosem sałatę tuż przed podaniem. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce
w mojej kuchnipiane. Następnie partiami wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Odstawiamy następnie mikser. Dodajemy porcjami wymieszane maki z kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm. Wcześniej spód wyłożyłam papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy(...)trzy blaty. Bezy; 5 białek 200 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie; Dwie blachy (mogą być spody od tortownic) wyłożyć papierem i narysować na nich okręgi o średnicy około 24cm. Beza urośnie również na boki, a ma osiągnąć mniej więcej średnice tortownicy ,czyli 26cm. Białka ze szczyptą soli ubijamy
Radość kipiąca uśmiechem.makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować 😜 A mak, to przecież symbol płodności, choć oczywiście nie do końca musi być w dosłownym tego słowa znaczeniu ;) Szkoda byłoby sobie szczęściu nie dopomóc, skoro może mieć taką moc, o której wspominają(...)się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta- choć oczywiście takie na ciepło najlepsze. I teraz mam dylemat
Kuchnia w czekoladziePrzedstawiam przepis na babkę trzy w jednym:). Ma w sobie trzy smaki: kokos, kakao i mak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. 6 jajek 250g masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 1 łyżka kakao 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku cukier puder do posypania(...)jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy. 3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy kolejno: masę z kakao, masę z kokosem i na końcu masę z makiem Wyrównujemy łyżką. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniMiałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki(...)sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko zletnić. Drożdze wymieszać
Fabryka pomysłówcukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny maliny lub brzoskwinie z syropu Jaja ubić wraz z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać mak. Piec 15 minut w 160 st C. Jeszcze gorącą roladę zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić jedną(...)łyżkę ubitej śmietany do dekoracji rolady. Na roladę wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pasek malin lub brzoskwiń, a następnie zwinąć. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i posypać makiem. Smacznego
Słodki Zakątekwchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych(...)posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA! SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ I UDANEGO KAŻDEGO TAKIEGO WIECZORU! ZAPRASZAM DO DESKI
Zasmakuj Kuchniłyżek cukru 1 łyżka masła sok z 1/4 cytryny 1/2 szklanki wrzącej wody Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka Wierzch 1 łyżka maku 1 łyżka cukru pojedyncze krążki cebuli Cebulę pokrój w grubą kostkę. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier(...)łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier. Wlej mleko, olej i wbij jajko. Zmiksuj krótko. Dodaj skarmelizowaną zimną cebulę i ponownie miksuj. Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki/foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu
Delicious Placebiszkopcie makowym. Pychotka Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki suchego maku Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut. Masa budyniowa
Przepisy Babciłyżka do posypania 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie … Czytaj dalej Bułki z makiem
gotuj ze mnąananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła(...)żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka
Niespełnione zdolności kulinarne