pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. składniki na blat makowy: 75 g maku suchego 66 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3/4 łyżki kaszy manny 1/2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez
Domowy Smak Jedzeniapyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli kilka kropel olejku migdałowego garść suszonej(...)śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą
Smakołyki Asiaksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej 16 g cukru waniliowego 5 jajek Krem 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 200 g mascarpone w temperaturze(...)mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem
La grande e la piccola cuocajajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych -30g żurawiny suszonej -50g mąki migdałowej -ksylitol Budyń waniliowy -400ml mleka/mleka kokosowego -80g ksylitolu(...)skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym
Candy Pandasmakową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku - 1 szklanka mleka - 75 g oleju kokosowego -1/2 szklanki miodu - 2 białka - 1 łyżka ksylitolu Wykonanie Mak mieszamy z gorącym mlekiem. Odstawiamy aby spęczniał(...)Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. B iałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce. Makowce można udekorować polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Są naprawdę aromatyczne i smaczne! Smacznego
Health-Fit-LifeRzadko piekę makowce, gdyż moi domownicy nie przepadają za tego rodzaju specjałem. Ale kupiłam puszkę maku i stwierdziłam że upiekę sobie makowca. Padło na tego, jest wilgotny za sprawą jabłek, aromatyczny i pyszny.Wykonanie bardzo proste i ekspresowe. Mimo że z ,, gotowca'' wcale nie odbiega smakiem od tego prawdziwego. Polecam przepis, jeśli jesteście zabiegani będzie Dla Was idealny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ(...)25/30 CM puszka gotowego maku u mnie Helio 6 jajek 10 łyżek kaszy manny kilka kropli aromatu migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 jabłek garść orzechów lub innych ulubionych bakalii WYKONANIE: Do maku dodajemy żółtka, kasze mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy
Pani na desersmak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 50 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz - białko z 1 jajka Przygotowanie: Mak zalewamy gorącą wodą(...)odstawiamy na kilka godzin, następnie odcedzamy i gotujemy 15 minut. Mak przelewamy na sitko a następnie trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową oraz jajkami i cukrami. Gdy nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą
Zainspirowana w kuchniIdealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopty makowe: 7 jajek 200g cukru 180g maki pszennej 1/2 szklanki maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyMakaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole. Składniki: 250g makaronu wstęgi pappardelle 200g maku 50g orzechów włoskich 40g orzechów nerkowca 40g rodzynek 40g żurawiny 40g miechunki peruwiańskiej 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 3 łyżki masła 4 łyżki miodu 1 aromat migdałowy(...)łyżki oleju sól Wykonanie: 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. 3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. 4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. 5. Masło roztopić i wlać do maku
Szalona Kuchnia EwelinySłodkości w okresie świątecznym kojarzą nam się szczególnie z makiem, serem i bakaliami. Oprócz ciasteczek i serników możecie też upiec kruche babeczki wypełnione masą makową i z kokosową bezą. Takie babeczki długo wytrzymują świeżość i z pewnością mogą nam zastąpić ciasto. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki kokosowej 200 g masła zimnego(...)czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/4 szkl cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 150 g zmielonego maku ok 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki miodu 15 g masła 30 g orzechów włoskich 30 g migdałów w płatkach cukier do smaku Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto kruche
Ala piecze i gotujeŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldCiasto Maczek Chałwowy z Konfiturą – Kolejne pyszne ciasto z makiem w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla osób, które lubią bardziej słodkie ciasta. Coś dla łasuchów :). W smaku jest ciekawe i smaczne. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 6 łyżek suchego maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2-3 krople aromatu migdałowego Do Nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy
Mała Cukierenkanadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne(...)Składniki: Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli 230-250 ml gorącej wody Masa makowa: 250 g zmielonego maku ok 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach cukier do smaku Dodatkowo: masło
Ala piecze i gotujełyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche(...)cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder
Szalona Kuchnia Eweliny