mak - 12131 przepisów (strona:99/809)

Rolada drożdżowa z makiem 67

Masa makowa: Mak 400 g rodzynki 100g miód płynny 1/2 szklanki cukier 100 g orzechy włoskie 60 g skórka pomarańczowa 4 łyżki białko 4 szt Ciasto: Drożdże 50 g mąka pszenna 2,5 szkl cukier 1/2 szklanki mało 30 g mleko 200 ml sól 1/3 łyżeczki żółtka 4 szt   cukier puder(...)Masa makowa: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, tak by go zakryć. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy go do wrzenia, tak powolutku gotujemy ok 15 minut. Jeżeli ubędzie wody, należy dolać gorącej, tak by mak był cały czas przykryty wodą. Następnie zdejmujemy z kuchenki. Studzimy i odlewamy nadmiar wody. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce.. Dodajemy do zmielonego maku

Camilla w kuchni
Makowiec japoński 261

bardzo puszysty, wilgotny, a jednocześnie zbity i ciężki. Jak go przygotować? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam! Składniki 500 ml mleka 200 g masła 8 jajek 400 g maku 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Polewa 50 g masła 50 g mleka 100 g czekolady mlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Mak wraz z mlekiem przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na 30 minut. Po upływie czasu odciskamy z nadmiaru mleka, za pomocą sitka lub bawełnianej szmatki. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka (stopniowo). Wlewamy również odrobinę olejku migdałowego. Ciągle

Damusia.pl
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 91

kapustą i grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką, łazanki z kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne ciasto z makiem i bakaliami, pokryte lukrem i skórką pomarańczową, kutia, czyli obtłuczona pszenica z makiem, miodem, orzechami i suszonymi owocami

Rozdomowiona
Euforia czekoladowo makowa 216

Euforia czekoladowo makowa to pycha ciasto nie tylko na święta , ale na każde okazje. Ciasto jest mocno czekoladowe , z makiem i orzechami . Na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem czekoladowym w środku wzbogaconym ciastem makowym . Całość udekorowana polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Przepis jest łatwy w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EUFORIA CZEKOLADOWO MAKOWA SKŁADNIKI: na foremkę 25x35 cm. BISZKOPT KAKAOWY: mąka pszenna(...)proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (2 łyżki) cukier (220 g) jajka (5 szt. rozmiaru M) sól (szczypta) CIASTO MAKOWE: mak suchy nie mielony (150 g) jajka (4 szt. rozmiaru M) cukier (150 g) masło miękkie (100 g) ekstrakt migdałowy (0,5 łyżeczki) orzechy włoskie posiekane (100 g) KREM CZEKOLADOWY: śmietanka kremówka 30% (100 ml.) czekolada gorzka (200 g) śmietanka

RITA food channel
Seromakowiec 692

też samemu przygotować taką masę. Jeżeli jesteście ciekawi, jak ją zrobić, spieszymy z przepisem. Jeżeli zdecydujecie się na zakup gotowej masy, możecie przejść do kolejnego kroku. 350 gram zmielonego maku (lub zwykłego) wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę i zostawiamy, najlepiej na kilkanaście godzin. Do naszego ciasta będziemy potrzebować zimnego maku. Jak już ostygnie, odciskamy(...)niego wodę. Bierzemy sitko i kładziemy gazę. Odsączoną masę wkładamy do miski. Jeżeli kupiliśmy już zmielony mak, to nie musimy nic więcej z nim robić. Jeżeli zalaliśmy zwykły mak, naszą powstałą masę musimy zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa – czynność powtarzamy dwukrotnie. 70 gram rodzynek zalewamy wrzątkiem i wycieramy ręcznikiem papierowym. 50 gram orzechów włoskich siekamy na drobne

codojedzenia
Makowe Fale Dunaju z gruszkami 150

moich domowników, za każdym razem nową wersję Fal Dunaju. Tym razem zrobiłam ciasto z gruszkami, ALE… żeby było nieco inaczej, do drugiej części ciasta, zamiast kakao, dodałam suchy mak, a masę, zamiast tradycyjnej budyniowej przygotowałam na bazie masła, serka homogenizowanego i mleka w proszku. Do tego moja ulubiona polewa z żelatyną i kwaśną śmietaną i wyszło z tego CUDOWNE(...)inne ważne uroczystości. Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru pudru 7 jajek 280 g mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia około 1/3 szkl. suchego maku 2-3 gruszki (w zależności od wielkości, ja wykorzystałam dosyć duże konferencje) Masa: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru 1 szkl. mleka w proszku

Smaki Na Talerzu
Ciasto Biskup 76

push({}); Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne  z kremem budyniowym,  bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj  1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę: 5 białek 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli Składniki na warstwę z galaretką: 2 szklanki wody 2 słoiki dżem czarnej porzeczki (100 %owoców) 2 galaretki wiśniowe Składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 3 czubate łyżki cukru 1 cukier waniliowy

Olcia gotuje!
ciasto przekladaniec od Tereski 87

ciasto z wakacji przepis od Tereski Skladniki blaszka 35x24 cm …. szkl /250 ml ciasto 5 jaj 1 szkl maki tortowej ,u mnie orkiszowa typ 640 ½ szkl cukru 3 lyzki kakao 5 lyzek oleju ,u mnie oliwa z oliwek lyzeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy 2 szkl. Mleka 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 lyzki maki pszennej 2 zoltka 5 0gr mlecznej(...)Wykonanie Jajka ubic z cukrem ,dodac make wymieszana z proszkiem i kakao,calosc wymieszac.Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° okolo 35 minut 1 szkl. mleka zagotowac w drugiej szklance rozpuscic maki i zoltka.,wlac do gotujacego mleka i mieszac do zgestnienia,dodac czekolade ,calosc mieszac do rozpuszczenia czekolady ,ostudzic przykryte aby nie powstal kozuch.Maslo utrzec z cukrem na puch ,dodac porcjami

mojej kuchni
ciasto przekladaniec od Tereski 92

ciasto z wakacji przepis od Tereski Skladniki blaszka 35x24 cm …. szkl /250 ml ciasto 5 jaj 1 szkl maki tortowej ,u mnie orkiszowa typ 640 ½ szkl cukru 3 lyzki kakao 5 lyzek oleju ,u mnie oliwa z oliwek lyzeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy 2 szkl. Mleka 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 lyzki maki pszennej 2 zoltka 5 0gr mlecznej(...)Wykonanie Jajka ubic z cukrem ,dodac make wymieszana z proszkiem i kakao,calosc wymieszac.Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° okolo 35 minut 1 szkl. mleka zagotowac w drugiej szklance rozpuscic maki i zoltka.,wlac do gotujacego mleka i mieszac do zgestnienia,dodac czekolade ,calosc mieszac do rozpuszczenia czekolady ,ostudzic przykryte aby nie powstal kozuch.Maslo utrzec z cukrem na puch ,dodac porcjami

w mojej kuchni
Kostka opium 1465

się oprzeć. Po prostu chce się więcej. Opium sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – składniki: 1 i 1/2 szklanki maku 1 i 1/2 szklanki cukru 1 litr mleka 12 jaj 1 łyżka płaska kakao 7 łyżek bułki tartej 2 opakowania cukru waniliowego garść rodzynek rum do naponczowania SKŁADNIKI NA MASĘ(...)litra śmietanki kremówki 3 gorzkie czekolady 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem. Troszkę podgotować. Po tym dokładnie odcedzić. Mak przemielić maszynką, a następnie wysuszyć ( odparować) Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką konsystencję. Mak połączyć z kakao, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dobrze zamieszać. Dodawać łyżka

Olcia gotuje!
Test Makowca Lubartowskiego + film 87

dzięki współpracy z ” Cukiernią Siej „przetestujĘ Makowiec Lubartowski, który z pewnością może zastapić wielkanocne, własnorecznie wykonane ciasto.     Makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki te otoczone są cienką warstwą ciasta drożdżowego. Makowiec lubartowski pochodzi z rodzinnej cukierni z Lubelszczyzny, a przepis sięga czasów powojennych i jest przekazywany(...)pokolenia na pokolenie. Jest to wyjątkowy wypiek. tajemnica jego smaku i unikatowość kryje sie w cienkim cieście w które owijane jest przepyszne nadzienie. Masa składa się z niebieskiego maku, miodu, rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw na terenie Lubelszczyzny, zaś miód – prosto z lubelskich pasiek. Makowiec podaje się w formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego

Smakowite Dania
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur 91

okolic Bazylikaty, ale znajdziecie je również jak włoski but długi i szeroki w zasadzie wszędzie, z drobnymi modyfikacjami. Różnice dotyczą zazwyczaj dodanych składników typu orzechy laskowe, figi, orzeszki pinii, mak suchy oraz proporcje tychże składników. Migdały zastąpiłam kaszą bulgur i dodałam mak. Ciasto idealne na włoskie śniadania do cappuccino z pianką, czy gorącego kakao.  Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur(...)Składniki na ciasto: - 400 g pulpy marchewkowej ( marchewka starta na oczkach do placków ziemniaczanych ) - 180 g mąki tortowej  - 100 g rozpuszczonego masła - 5 łyżek suchego maku - szklanka ugotowanej kaszy bulgur - 2 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki cukru  - pół szklanki mleka - łyżka kopiasta cynamonu - łyżeczka kardamonu Składniki na polewę: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki masła

Z Kuchni Do Kuchni
Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem 73

Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli. Wiązane bułki Petera Reinharda – Knotted(...)oleju roślinnego   30g masła 50 g cukru pudru 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 jajko do ciasta 1 jajko do smarowania + 1 łyżka mleka mak do dekoracji WYKONANIE CIASTO W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże,  mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy olej i masło (masło może zacząć się topić

Tajemnice Smaku