mak - 12131 przepisów (strona:99/809)

Seromak – makowiec z serem 2005

gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych(...)cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki

Poezja smaku
Rolada z makiem i budyniem 204

lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania  drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza .  Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zwykłego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka proszku do pieczenia 4 białka jaj 60 g oleju masa domowy budyń (przepis tutaj(...)biszkopt: białka jaj ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodać zwykły cukier. Gdy składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta, sztywna piana to powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez

Ugotować
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 352

bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy lub waniliowy Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto

Cynamonowe szczęście
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 160

małe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna:   lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto(...)całą noc (lub dzień ;)). Wyjmujemy z lodówki na 20-40 minut przed robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów oraz 100 g orzechów włoskich. Zalewamy wszystko gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy mak z orzechami

Bazując na smaku
Makowiec japoński 164

smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka(...)kropli olejku migdałowego; 1 łyżka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mak sparzyć, odcedzić, wystudzić i i 3 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu

In my kitchen
Placek z makiem i masą orzechową 1189

Ciasto z serii "przepisy ze starego zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:) Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca(...)mój stół. Polecam Wam ten przepis. Dzisiaj ciasto upieczone specjalnie na "Orzechowy Tydzień" organizowany przez Atinkę :) Składniki na ciasto: Makowe: 6 jaj; 200 g cukru pudru; 300 g maku; 1 łyżka proszku do pieczenia; kilka kropli aromatu migdałowego;  Biszkoptowe: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 100 g mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;  Ciasto

In my kitchen
Piegusek na białkach 211

Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli . Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo(...)utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru 250g masła 82% ¾ szklanki mleka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szklanki maku (całego) Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy do niego mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy   cukier i cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli

Smakowy Raj
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 141

opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka  50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii  (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Suchy mak zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień mak przelać i za pomocą maszynki zmielić go 2-3 razy. Pod sam koniec mielenia dodać bakalie.  Za pomocą łyżki zmielone bakalie połączyć z makiem. Następnie do przygotowanej

Ugotować
MAKOWIEC Z JABŁKAMI 311

fenomenalnie. To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i cieżki. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę… albo i dwie ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 26×30 ) * mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g * cukier – 300 g * masło – 240 g * jajka – 9 szt * jabłka – 600 g * budyń śmietankowy – 1 op * bakalie ( orzechy, rodzynki(...)migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie ze sobą

Ostra na Słodko
Wigilijna masa makowa 152

ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać(...)garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać

Pyry na Gaz
Makowiec 167

mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy(...)Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie

kuchcikownia
Babka makowo-kokosowa 132

składniki * 250 g maku * 200 g miękkiego masła lub margaryny * 300 g cukru * 1 opakowanie cukru wanilinowego * sok i skórka otarta z 1/2 cytryny * 6 jajek * 100 g mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 białka * 120 g wiórków kokosowych Sposób wykonania Mak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru(...)cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu. Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni Białka ubić

Mix smaku
Makowa panienka 346

wyjątkowo pyszne ciasto. Makową panienkę zobaczyłam u Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką(...)pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...? Makowa panienka Składniki: (na formę 32x40 cm) ciasto makowe: 115 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g mielonych migdałów 8 białek 4 żółtka krem: 2,5 opakowania budyniu waniliowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Farsz makowy - najlepszy 141

najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. składniki  ( na 3 makowce) 400 g umytego maku 1 l mleka lub wody 150 g masła 3/4 szklaki miodu laska wanilii 100 g niezbyt drobno posiekanych migdałów lub orzechów 150 g rodzynek 1/2 filiżanki skórki pomarańczowej usmażonej(...)cukrze do wykończenia masy 3 - 4 żółtka szklanka cukru 3 - 4 białka ubite na pianę  kieliszek rumu lub koniaku przygotowanie Mak zalać 1 litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut. Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód

Stare Gary