stopni i piec przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu spód od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego przestudzenia. 4. Masa makowa: Mielony mak wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wrzącej wody, zostawić do przestudzenia, w tym czasie mak wchłonie wodę i napęcznieje. Odcisnąć nadmiar wody, za pomocą bawełnianej ściereczki. 5. Posiekać bakalie na mniejsze(...)kawałki. Użyłam rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli i orzechów włoskich. Bakalie przełożyć do większej miski razem z makiem. Dodać kaszę manną oraz roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. 6. Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dołożyć do miski z makiem i ponownie wymieszać. Dodać 3/4 szklanki cukru i wbić trzy całe jajka. Wymieszać
Gotuj z PrezesemZawijaki makowe to świetna przekąska, która kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. W ogóle wszystko, co z makiem kojarzy nam się ze świętami. W tym okresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować(...)roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy gotowe pyszne zawijaki makowe. Takie szybkie zawijaki z makiem to idealna przekąska na Święta i nie tylko. Można je przygotować w zwykły dzień lub na różnego rodzaju domowe uroczystości. Sprawdzą się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować
Przepiski.plPrzepis znalazłam u Eweliny , lecz delikatnie go zmodyfikowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOWIEC JAPOŃSKI Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: (na tortownicę 24 cm.) Ciasto Makowe : jajka (4 szt.) cukier mak (200 g) rodzynki ( 100 g) masło (130 g) jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g) aromat migdałowy (10 ml.) likier amaretto (2 łyżki) proszek do pieczenia(...)łyżeczka) grysik (8 łyżek) mąka ziemniaczana (2 łyżki) woda wrząca do zalania maku i rodzynek Mus Jabłkowy : jabłka prażone ze słoika (800 g ) galaretka cytrynowa lub jabłkowa (2 op = około140 g) woda wrząca (0,5 szkl.) Krem śmietankowo serowy : śmietanka kremówka 30% (300 ml) serek śmietankowy (300 g) cukier puder (4 łyżki) usztywniacz śmietan
RITA food channelProsta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo starta skórka z 1 cytryny 3 łyżki maku Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki
Cynamonowe szczęścieBiałkowiec z makiem i czekoladą Zostały Wam białka po karnawałowym wypieku pączków lub faworków? Nic nie szkodzi, bo właśnie lecę z super przepisem na pyszną, wilgotną i delikatną babkę, którą upieczemy właśnie z samych białek jaj. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego mega smaczne. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam(...)Składniki: 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g masła 1/2 szklanki maku 1 nieduże jabłko ok 30 g białej czekolady cukier puder do posypania ciasta *** Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dosypujemy
Blog z ApetytemSeromakowiec przepis Przepis na pyszny sernik z makiem na biszkopcie. Tradycyjny makowiec z serem, idealny świąteczny wypiek, którym można zaskoczyć gości. Prosty przepis na pyszne ciasto z maku, które można nazwać makowiec zwijany lub rolada makowa. Jednak mówić o tym tylko rolada z makiem, to za mało. Moja rolada makowo – serowa na biszkopcie powstała przez przypadek i okazało się(...)oryginalne ciasto na święta i inne rodzinne okazje. Seromakowiec przepis krok po kroku, jak zrobić roladę z maku i białego sera. Seromak z gotowej masy makowej czy może z domowej masy makowej? Nie męcz się już więcej i nie zastanawiaj dlaczego rolada makowa pęka. Zrób ten prosty seromak na biszkopcie lub z biszkoptem jak kto woli. Seromakowiec przepisy Święta Bożego
Dieta moja pasjakokosu :). Przepis na niego znalazłam w internecie, od razu zapragnełam wypróbować, okazał się strzałem w dziesiątkę !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt makowy: 5 jajek L 130 gram suchego maku 220 gram mąki pszennej tortowej 190 gramów cukru 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople aromatu migdałowego Składniki na masę: 300 gram białej czekolady 500 ml śmietany(...)mleka do nasączenia tortu kilka kropli aromatu rumowego, możemy zastąpić rumem 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do smietany wiórki kokosowe i mak do dekoracji/obsypania tortu kokosowe praliny do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: białą czekoladę wkruszamy do dużej miski. Śmietanę 36% do masy przygrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje ściągamy z gazu i zalewamy
Blog kulinarny S9.PLSzybkie kruche ciasteczka z makiem na choinkę Jak co roku na mojej choince nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych ciasteczek i plastrów pomarańczy. W tym roku niestety z suszeniem pomarańczy trochę się spóźniłam, ale ciasteczka są Ciasteczka robi się bardzo prosto i nie wymakają dużej ilości składników – polecam Ja jestem zwolennikiem żywej choinki i ubieram ją najczęściej dzień przed Wigilią(...)minut Ilość porcji: 30 – 35 sztuk Składniki: 6 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 3 – 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka zagnieść. Stolnicę podsypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto do grubości 0,5 – 1 cm (w razie potrzeby na bieżąco podsypywać ciasto mąką). Wyciąć foremkami ciasteczka
KuchniaWeDwoje.plPlacki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1 łyżeczka soli 60 g masła(...)cebuli 3 łyżki maku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Tak otrzymany rozczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozpuścić masło i odstawić, aby lekko przestygło. Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodając kolejno sól, masło, mleko i jajko. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto
KuchniaWeDwoje.plsię sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa jabłowa i warstwa kokosowo-makowa z chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować(...)specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Składniki: Beza kokosowo-makowa: 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g wiórków kokosowych 100 g maku Biszkopt: 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Masa budyniowa
Kuchnia MagdaLenysię sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa jabłowa i warstwa kokosowo-makowa z chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować(...)specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Składniki: Beza kokosowo-makowa: 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g wiórków kokosowych 100 g maku Biszkopt: 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Masa budyniowa
Kuchnia MagdaLenyPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek(...)szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka
Kuchnia MagdaLenyPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek(...)szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka
Kuchnia MagdaLeny