Składniki na dwa spore makowce: Ciasto: 75g świeżych drożdży 6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 500ml mleka 6 żółtek 220g cukru + 2 łyżki 200g masła Masa makowa: 500g maku 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek) 6 białek 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 większe łyżki miodu 100g masła 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto: 1. Podgrzać(...)masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość. Masa makowa: 4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut
Mała CukierenkaTakie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl , a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie! Składniki na ciasto, na trzy strucle: 750 dag mąki pszennej 3 jaja 5 żółtek 8 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudru kostka masła(...)margaryny, 20 dag 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa: 50 dag maku niebieskiego ok 3/4 szklanki miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy
Apetyczna babeczkaŚwięta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru farsz 250 g maku 1,5 szklanki cukru(...)zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części
Niezły Młynekzakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej(...)mnie typ750) - 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ ok.720,750) - 300g zakwasu żytniego - 20g soli (u mnie himalajska) - 2g suchych drożdży (nie trzeba) - 500ml ciepłej (nie gorącej) wody - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chleba Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy
Smaczne Zdroweprawdziwych nawet nie jadłam, a 2. zrobiłam je całkiem sama, wytwarzając własną recepturę, chociaż przepisy skubnęłam trochę tu , trochę tam . Może lepiej byłoby je nazwać rogalami z białym makiem? :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki masła(...)masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu) Nadzienie: 350 g białego maku 150 g orzechów włoskich 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję
Pasja SmakuKolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich...jednak sporo czasu trzeba na wykonanie oryginalnych rogali..a ja akurat tyle czasu nie miałam..Przepis na rogale upieczone przeze mnie znalazłam tutaj ..niby według autorki są marcińskie..ja ciut zmieniłam masę(...)szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej] 10 dag migdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie
Moje domowe kucharzenieTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach
Salonik smakówformie), gdy drożdże pominiemy, pomijamy również etap wyrastania w misce, pozostaje tylko w formie. Przepis znaleziony u Liski . Składniki: - 300g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ720,750) - 350g maki pszennej typ650 - 300g zakwasu żytniego - 2 g suchych drożdży (nie trzeba) - 20g soli - 400ml wody Dodatkowo: - mak lub mąka żytnia do posypania chleba - oliwa do posmarowania ciasta Wszystkie składniki umieszczamy(...)wówczas od razu przekładamy ciasto do dwóch form, dokładnie ubijamy wypukłą częścią łyżki maczanej w zimnej wodzie, wyrównujemy, smarujemy pędzelkiem maczanym w oliwie (oleju) i posypujemy wedle uznania albo makiem albo mąką. Gdy posypujemy makiem to dodatkowo proponuję jeszcze skropić górę wodą, by mak się lepiej przykleił. Z ciastem z dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa
Smaczne Zdrowepieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego(...)kaszę dmuchać”. Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem „jadłem niebiańskim”, zapewniającym
Kulinarny karnet ChristopheraWczoraj wieczorem dopadła mnie nagła chęć na kaszę mannę... znowu ;P Gdy zaczęłam ją gotować, mój wzrok padł na mak i po prostu nie mogłam mu się oprzeć. Nigdy wcześniej nie dodawałam go do manny, ale teraz będzie często w niej lądował :D "Piegusek" to deser idealny: sycący, słodziutki i kremowy, a najlepsze są w nim te chrupiące(...)ziarenka maku ^^ ~ Manna z makiem i żurawiną ~ Składniki: 30g kaszy manny 10g maku 250ml mleka/wody/mleka roślinnego + owoce/dżem Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę, słodzimy i gotujemy. Gdy zgęstnieje , dodajemy mak i mieszamy. Przelewamy do miseczki i dekorujemy owocami/ dżemem. Możemy zjeść od razu na ciepło lub wstawić do lodówki(wtedy bardzo zgęstnieje). Tak czy inaczej, "piegusek" jest pyszny
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)Składniki na masę serową: 125 dag białego sera, zmielonego 20 dag margaryny 8 jaj 25 dag cukru kryształu 1 cukier waniliowy 5 dag kaszy manny 25 dag maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg jabłek 1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem
Apetyczna babeczkatradycyjne szwajcarsko - niemieckie bułeczki, zwane ,,partybrot,, , podaje się na ciepło lub na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadają się na przyjęcia. Bułeczki mleczne: 225 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 2 dag świeżych drożdży 1 łyżka roztopionego masła 145 ml mleka, niecałe 2/3 szklanki Bułeczki razowe: 175 g maki razowej(...)świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 175 ml wody, 3/4 szklanki Do posmarowania i posypania: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka maku Mak i migdały znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników
Apetyczna babeczkabuleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawina skladniki: 250g maki pszennej ok 75g letniego mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 1 lyzka cukru 1 jajko 50g rozpuszczonego masla 30g suszonej zurawiny Malgosia pisze, ze oryginalne ciasto nie zawiera soli. Ja dodalem(...)rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez 15 minut. Bulki z ziarnami na miodzie skladniki: 7g drozdzy instant lub 15g swiezych 275 ml letniej wody 225g maki pszennej razowej 225g maki pszennej bialej 3 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki plynnego miodu 1,5 lyzeczki soli morskiej 2 lyzki mleka do smarowania (ja zapomnialam ich posmarowac
Przysmaki Karolkisobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście(...)kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze. Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć ze sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe
Fabryka pomysłówobchodzimy. Ten tort - niespodziankę przygotowałam właśnie na jej urodziny. Szukałam pomysłu na ciasto, które idealnie wpasowałoby się w świąteczny klimat. Inspirację znalazłam na tym blogu na tort makowy. Mak w Boże Narodzenie jest elementem obowiązkowym, bo potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Tradycja podawania dań z makiem w wigilijny wieczór jest bardzo(...)stara, dania z makiem są zgodnie z dawnymi wierzeniami magiczne i przynoszą szczęście. Wobec tego nie mógł powstać inny tort. Dodatkiem jest warstwa wiśniowa, krem na bazie śmietany i mascarpone, a dekoracją elementy symbolizujące święta. Zarówno te jadalne jak i nie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik