propos maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów włoskich i laskowych 1 szklanka miodu pitnego (trójniaka) 4 łyżki miodu pszczelego 3/4 szklanki cukru pudru garstka rodzynek sułtanek garstka suszonych moreli Dzień przed przygotowywaniem przysmaku, pszenicę oraz mak zalewamy wodą, a rodzynki miodem pitnym(...)pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia, pszenicę osączamy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości, w trakcie gotowania zmieniając wodę kilkukrotnie. Mak osączamy i dwukrotnie mielimy przez gęste sitko, za drugim razem na przemian z cukrem pudrem. Ugotowaną pszenicę i mak łączymy ze sobą. Dorzucamy namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki morele. Dodajemy
Kuchenna Kontrrewolucyajednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu 50 g masła 150 g bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 5 kropli olejku migdałowego wykonanie: Mak sparzamy i mielimy(...)razy. Żółtak ucieramy z masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniamakową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana(...)migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli kupimy mak zmielony pomijamy krok 1. Mak należy zagotować , odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem dodać posiekane/pokrojone bakalie, ekstrakt/alkohol i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i całość dokładnie wymieszać. Masę makową można użyć od razu lub tak jak ja przygotować
Wielki apetytPrzez długie lata mojego życia nie chciałam brać do ust żadnych wypieków z makiem. Teraz moje gusta się zmieniły. Może za sprawą moich bliskich, którzy wprost przepadają za wszelakimi makowymi słodkościami? A może po prostu w pewnym wieku gusta się zmieniają...? Dziś zapraszam Was na szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w jedzeniu ;) śmietankowy piegusek najeżony jabłkami *. Śmietankowy smak(...)mak + jabłka, to połączenie już na etapie wymyślania wydawało mi się po prostu pyszne. Czemu takie zestawienie smaków? No cóż, połączyłam, to co każdy z domowników lubi najbardziej i... tak otrzymaliśmy naszego pieguska. Spróbujcie, bo warto. Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy piknik lub inną okazję. *przepis
Słodkie okruszkiciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową
królestwo garówPrzepis siostry Anastazji. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt z makiem 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka(...)wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedyńczo żółtka miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
O kuchni z uczuciemCiasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g cukru(...)jajka - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym żółtku (uważając, aby masło się nie ścięło). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i aromat. Wymieszać
CookYourselfciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie(...)Mak zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku Jabłka zetrzeć na grubej tarce Do masła dodawać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia - dobrze utrzeć Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz
Proste Potrawyprzykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi(...)plastrach Nalej trochę sosu do miseczki (możesz rozcieńczyć go z wodą). Na talerzu ułóż kilka małych kulek wasabi. Odcedź imbir z zalewy i również połóż na talerzu. Gotowe sushi maki maczaj w sosie sojowym i przegryzaj imbirem oraz odrobiną wasabi. Było bardzo śmiesznie, nowy program, a najlepszy skecz - o koniu:). Niedawno temu w Filharmonii Podkarpackiej w Rzeszowie można było zobaczyć
Qlinarnie i Qlinarniemiski ale zanim zaleję wodą dodaję jeszcze po 2 duże łyżki: - zmielonego lnu, - zmielonych pestek słonecznika, - zmielonych pestek dyni, - zmielonego sezamu naturalnego, - zmielonego maku, mieszam wszystko elegancko i dopiero teraz zalewam wodą, mieszam jeszcze raz i jeszcze raz dolewam wody, powiedzmy ok. 2 cm więcej, niż linia płatków, żeby przez całą noc miały(...)sobie powiedzmy po 2 szklanki wszystkiego po kolei, zapakować w szczelnie zamykane pudełka i przechowywać w lodówce, a wieczorem tylko wyciągać i dosypywać do michy. Jeśli ktoś nie lubi maku albo nie chce brać do pracy takiej opcji, bo mak lubi włazić w zęby, polecam opcję z suszonymi figami czy morelami - po kilka sztuk owoców pokroić na mniejsze kawałki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ(...)dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO: 500 g maki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli 60 g masła lub margaryny 1 jajko do posmarowania Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni
Moje domowe kucharzenieŚwiatecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru(...)Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 10 minut. Mak sparzyć
Gosia gotujepełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego(...)miodu łyżka masła 6 białek ubitych na sztywno Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz
Krakowskie smaki Anisuszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej . WYKONANIE Miód, drozdze i wode wymieszac razem(...)odstawic na okolo 10 minut. Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2 szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske
w mojej kuchniJeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Pyry na Gaz