mak - 12131 przepisów (strona:79/809)

Świąteczna Chałka Nadziewana 211

esencji waniliowej  roztrzepane jajko do posmarowania chałki Nadzienie serowe: 100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne) plus(...)łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na  1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;) 1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. 2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać

Gotowanie...to proste !
Babka piaskowa z makiem 159

Wielkanoc nadchodzi, z tej okazji należy zaopatrzyć się w świąteczne przepisy na babki, które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru(...)polana lukrem, czekoladą, możliwości jest wiele wszystko zależy od Was. Składniki: 240 g mąki pszennej 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej kostka margaryny 250 g cukru 4 jajka 1 szklanka maku 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Ucieramy margarynę, stopniowo dodając jajka, następnie cukier. Do masy powoli dodajemy

Rusty Fork
BABKA MAKOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 203

puszystą, gęstą masę. Dodajemy mleko, sok cytrynowy oraz olej i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając (lub ucierając). Następnie dodajemy suchy mak oraz skórkę cytrynową. Na końcu w dwóch turach dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej i obsypanej mąką lub bułką tartą. Wygładzamy i wstawiamy(...)programie góra-dół, (do suchego patyczka). Ja swoją polukrowałam lukrem marcepanowo-cytrynowym. cukier trzcinowy dokładnie rozmieszałam z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego i posmarowałam nim babkę. Górę posypałam makiem i skórką cytrynową. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto "Popapraniec" 159

proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem

Różne smaki w kuchni
Torcik makowy 165

Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki(...)całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Różne smaki w kuchni
Pyszny chleb foremkowy. 232

pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :)  Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru,  łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min. Mąkę przesiewamy i wsypujemy sól, jak również rozgniecione ziemniaki, potem(...)odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11  wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min.  Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę z wodą...  Po upieczeniu

chleba naszego
KUTIA JAK MARZENIE 174

rozgotowane ), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krok 2. Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie. Krok 3. 10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem. Krok 4. Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka

Moja Książka Kucharska
Rogale marcińskie 149

listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona rogali, z czego połowę sprzedają w dniu(...)ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g białego maku 120 g cukru 100g miodu 50g migdałów 50g orzechów włoskich 40g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 biszkoptów okrągłych, pokruszonych 2 jajka Na dekorację: szklanka cukru 2-3 łyżki

Smak mojej kuchni
Makowiec z serowym nadzieniem 172

starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też  na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego(...)maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 15 dag kaszy manny błyskawicznej 4 jajka aromat migdałowy (koniecznie) bakalie: orzechy, rodzynki, kokos Nadzienie serowe: 250 g białego sera półtłustego 2 dojrzałe banany 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 żółtko Ponadto: Powidła śliwkowe 1 łyżka kakao 8 dużych łyżek cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany

Praktyczna pl
Makowiec zawijany 174

mąki + tyle mąki, ile „zabierze” ciasto, aby dało się rozwałkować 2 , oraz mąkę do podsypywania, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Masa makowa: 50 dag maku, miód naturalny, 3-4 żółtka, 3-4 łyżki cukru, dowolne bakalie, woda lub mleko do sparzenia maku, ewentualnie aromatyczny alkohol. Pieczenie zwijanego makowca zacznij od przygotowania masy makowej. Do dużej miski (najlepiej kamionkowej(...)szklanej) przełóż mak zalej go wrzątkiem lub bardzo gorącym mlekiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia – najlepiej na całą noc. Sparzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Rodzynki namocz w płynnym miodzie (może być podgrzany) lub w alkoholu. Pozostałe bakalie można delikatnie posiekać. Zmielony mak wymieszaj z bakaliami, koglem-moglem i miodem

blog.moje-pasje.info
Świąteczny Trójsmak 17150

kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem) 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich 75 g posiekanych suszonych moreli(...)soli Beza: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki białego cukru 2 łyżki płatków migdałowych * należy roztopić masło w rondelku i pozwolić by się delikatnie przypaliło, wystudzić Zaczynamy od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko

Świat Ciasta
makowiec zawijany 916

trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka wykonanie(...)Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia lub podgotowujemy przez ok. 15 – 20 min i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy z kremem marcepanowym 197

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie(...)sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw

Food Square
Drożdżowa choinka z makiem 130

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Drożdżowa choinka z makiem 2 sztuki Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 250g Żółtko – 2 sztuki Mleko – 120 ml Masło – 40g Cukier – 1 łyżka Drożdże – 20g Sól – szczypta Składniki – masa makowa: Mak – 250g Miód – ½ szklanki Mleko(...)zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo drobnych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez

Kuchnia Bon Appetit
Masa makowa 189

osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów(...)płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno

Ala piecze i gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję