mak - 12131 przepisów (strona:71/809)

Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 868

Rose i Royal Old England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia(...)stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut

Mała Cukierenka
Drożdżówki z makiem 140

Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam(...)przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 70 g cukru 1/3 łyżeczki kurkumy Nadzienie około 600 g puszki gotowego maku

W Moim Magicznym Domu
Makowiec drożdżowy 122

posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz

ladykitchen
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 418

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 165

szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło makowe: 1/4 kostki masła 2 łyżeczki maku 1 łyżeczka miodu Wykonanie: mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce migdały(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.              Jeśli nie lubisz maku "strzelającego" między zębami proponuję masełko ze zmielonym               makiem (przepis znajdziesz  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 183

pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa:   0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie(...)potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 164

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa(...)efekt znakomity. Bardzo polecam! Składniki na 1 keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 259

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu

Mała Cukierenka
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 159

puree z dynii (przepis 90 ml mleka 40 g masła 1 jajko 2-3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki suchych drożdży dodatkowo: dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie(...)wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem II opcja: rogaliki śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prawdziwe rogale z makiem 174

jaja 3 białka 50 g cukru szklanka ciepłej wody 5 łyżek oleju mak do posypania jajko na wierzch Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i szklanki mąki. Zaczyn odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. W tym czasie reszt(...)czubku. Odstawiamy na pół godziny żeby podrosły, znów przykrywamy w cieple. Smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze

prawdziwe jedzenie
Rogale marcińskie 157

konsumpcja nie tylko gęsiny, ale także najsłynniejszego rogala świętomarcińskiego. Ja go nazywam rogalem "na bogato": jeden rogal waży 250 g, po brzegi  wypełniony jest słodkim nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości(...)składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego właśnie

Domowa Cookierenka Agi
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 170

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo(...)mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny! 15 dag miękkiego  masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Wanilia i Kardamon
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia 235

ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne! Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki. Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się(...)kasza manna – 1 szkl * masło – 200 g * mleko – 500 ml ( ja mleko zastąpiłam napojem owsianym Alpro ) * cukier waniliowy – 1 op * cukier – 3/4 szkl * mak – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do mleka / napoju wsypujemy cukry, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu zagotowania. Wsypujemy kaszę manną oraz mak – wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy

Ostra na Słodko
Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 143

świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 15 g świeżych drożdży dodatkowo: 3 łyżki mleka 25 g białego maku 25 g czarnego sezamu do gotowania: 3 l wody 1 łyżka miodu Drożdże na zaczyn rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, żeby(...)miodem. Partiami gotować bułeczki, po 1 minucie z każdej strony. Odłożyć na kratkę do obcieknięcia. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować mlekiem i obsypać makiem i sezamem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do moich bajgli użyłam białego maku i czarnego sezamu - taki miałam kaprys. Zresztą, smak białego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale świętomarcińskie 192

rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku, spróbuję jeszcze na Starym Kleparzu, gdzie ponoć można go kupić. Dumna natomiast jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się bez błędu w sztuce, następnym(...)ciasto nieco dokładniej w folię i włożyć do lodówki na minimum 5h, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szkl. cukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo w sobie wystarczająco słodkie) 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przepysznik - BLW i nie tylko