mak - 12131 przepisów (strona:71/809)

Bułeczki z masą makową i kruszonką 188

żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Masa makowa : 250 g suchego maku 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 100 g miodu 70 g cukru trzcinowego 50 g migdałów, posiekanych skórka z 1 pomarańczy 80 g rodzynek, przelanych wrzątkiem 2 jajka, podzielone(...)rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Przygotowujemy masę makową. Do garnka wsypujemy mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane

Chocolate Muffin Blog
Deser makowo-brzoskwiniowy 169

dawna miałam ochotę na brzoskwinie, jednak w sezonie zimowym trudno o świeże owoce. Dlatego też postanowiłam wykorzystać brzoskwinie z puszki i przygotować deser jogurtowo-twarogowy z makiem. Przekąska na słodko, która przypadnie smakoszom owocowych smakołyków. Jeżeli chcecie, aby więcej było białej masy - to deser przygotujcie z małej puszki brzoskwiń. Składniki na 4 porcje: 475 g brzoskwiń bez zalewy (duża puszka(...)żółtka 200 g twarogu 200 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 30% 50 g maku niebieskiego 3 łyżki cukru pudru Na samym początku żółtka połączyć z cukrem - na jednolitą, puszystą masę. W międzyczasie mak zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzić i za pomocą blendera mak lekko zmielić. Twaróg, jogurt naturalny i mak połączyć ze sobą.  Śmietanę ubić

Ugotować
Makowiec z jabłkiem 160

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia olejek waniliowy Mleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać mak i gotować około 10 minut caly czas mieszając. Po tym czasie odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie mak trzykrotnie zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam. Masło utrzeć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 177

przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej(...)oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki   Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek   Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą

Moja Delicja
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 310

Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć   Łatwy makowiec  a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy.  To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się(...)margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo:  słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babeczki śmietankowe z makiem 425

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany(...)duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany 18% 50g roztopionego masła 50g cukru 50g suchego maku 1 jajko 1 łyżeczka

Smakołyki Bereniki
Rogale Marcińskie 202

zaproponował swojemu szefowi wypiek rogali. W ten sposób rogale trafiły na poznańskie ulice, bogaci kupowali je natomiast biedni dostawali za darmo.  Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie.  Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl   Polecam bardzo;)   Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka(...)cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej  Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby

Krakowskie smaki Ani
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 369

CIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka(...)sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. W momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Miksujemy do rozpuszczenia cukru ,dodając kolejno   żółtka. Następnie wsypujemy  migdały,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp

w mojej kuchni
czarno-białe ciasto 185

Mak zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2 godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy(...)zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna. Biszkopt Składniki

w mojej kuchni
Makowa Panienka 184

Kiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam również, że mój szanowny małżonek kupi ten mak w ilości hurtowej. Styczeń i luty mija nam więc pod znakiem drobnych czarnych kropek. Dosypuję maku na racuszków, naleśników, muffinek, trenuję inne wypieki z makiem, będzie jak znalazł

bistro mama
Makiełki 232

polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce.  Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli(...)suszonych śliwek 60 g suszonych moreli 70 g rodzynek 4 łyżki miodu cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku ok. 50 g masła Makiełki - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone

Słodka Strona
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 285

pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek(...)stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) ~~~ Przepis na masę makową: (na 3 gwiazdy makowe) ok. 300 ml mleka 200 g maku mielonego 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 1 białko 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 krople aromatu rumowego 2 krople aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 krople aromatu migdałowego CZAS

My Culinary Art
Migdałowy makowiec 206

ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g cukru pudru - 250g miękkiej margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka - 200g mielonych migdałów - 6 białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe(...)posypania - lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy

mojewypiekiinietylko
Kokosanki z makiem 201

klejące … delikatne i niesamowicie słodkie! Tym razem połączyłam je z makiem – smakowały równie rewelacyjnie! Może i Wy skusicie się na nie , jeśli zostanie Wam troszkę maku ze Świątecznych wypieków? Naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: – mak – 30 g - wiórki kokosowe – 100 g - cukier – 1/4 szklanki - jajko – 1 duże - masło – 25 g - mąka(...)płaskie łyżki - soda – 1 szczypta - aromat waniliowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut

Ostra na Słodko
Cebularze - lubelski przysmak 247

własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni. Cebularze(...)problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę. Nadzienie: 1 większa cebula , 2-3 łyżki oleju , 2-3 łyżki maku - użyłam maku Kresto , 1/3 łyżeczki soli . Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Madame Edith

Codzienna kuchnia niecodzienna

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję