świąt niecałe dwa tygodnie, więc jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj Piegusek, czyli jasne ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko. Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) Ciasto: 4 duże jajka 1 szkl cukru 3/4 szkl mleka 3/4 szkl oleju rzepakowego(...)szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szkl suchego maku Lukier: 1 szkl cukru pudru 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki maku do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka
Nastoletnie Wypiekaniebanalnie prosty do wykonania. No i kto się skusi? Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta(...)jajko 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii Ponadto: 200 g kajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych
Smak mojego domupełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca. Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest(...)bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem! Składniki: 200 g mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kakao: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 2 łyżki kakao Składniki na biszkopt z makiem: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 1/2 szklanki suchego maku Składniki na wkładkę kokosową: 6 białek(...)wymieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony, schłodzony tłuszcz, wymieszać ręcznie. Wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Sposób przygotowania biszkoptu z makiem: Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao. Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak. Sposób przygotowania wkładki z kokosem: Białka ubić na sztywno z cukrem
Przepisy kulinarne babci AntoninyDomowe bułeczki na zakwasie i mące żytniej obsypane mielonym makiem. Bardzo charakterystyczne w smaku, ciężkie i lekko zbite. Nie rosną tak jak te na drożdżach, nie są również tak puszyste. Ja uwielbiam pieczywo na zakwasie m.in za ten miły kwaskowaty zapach i posmak. Bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie. Warto dodać, że najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Składniki(...)sztuk) Ciasto: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 340 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650 6 łyżek maku 2 łyżeczki soli 360 ml letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży Dodatkowo: woda do wysmarowania mielony mak do posypania bułek Przygotowanie: Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą
Nastoletnie WypiekanieWraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)bliskich, dbałością o każdy szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :) Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
FitKotpiękny i słoneczny dzień, nic nie może się nie udać. Dlatego dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszny placek z makiem. Szybki, lekki i przyjemy. Dodatkowo do biszkopta dodałam aromat pomarańczowy, który nadał mu dodatkowego smaku i wyrazistości. Polecam wypróbować. Smacznego. Ciasto z kakao i makiem BISZKOPT KAKAOWY: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta BISZKOPT MAKOWY: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta 1 szklanka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta MASA ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix DODATKOWO: posypka cukierkowa BISZKOPT MAKOWY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać
Gotuję TestujęPyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy(...)cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją Krem: *250 g serka mascarpone * skórka otarta z 1 pomarańczy * 40g cukru pudru * 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do powstania białego kremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz wodę. Jednolitą masę wylewamy na formę 30X40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Mohiellazimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno(...)Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180 o C przez 13 - 15 minut do momentu aż ciastka się zarumienią
Mama Gotujenosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać(...)cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyBabka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka piaskowa(...)Składniki: 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła, roztopionego 4 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady, u mnie 70% kakao 2 łyżki cukru pudru do posypania Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia
codojedzeniamąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko(...)będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut. Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy polecam wysmarować formę masłem i również
Gotowanie i blogowanieProsty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, sałatek, koktajli. Zdrowa posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu. Prażenie nasion wydobywa smak i aromat, a zwyczajne dania nimi posypane nabierają nowego wymiaru :) Składniki: 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Przygotowanie Przygotować posypkę : Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając(...)nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Gotową posypkę stosować jako dodatek do sałatek lub kanapek. The post Posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjapiwa Pilsner (zastąpiłam wodą gazowaną) 2 łyżki miękkiego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli morskiej Dodatkowo: 2 żółtka roztrzepane z 1 łyżką mleka do posypania: sól morska, mak, sezam itp. woda do obgotowania precli 3 łyżki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, suche drożdże oraz sól wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dodać wodę(...)litry) z sodą oczyszczoną. Precle wrzucać delikatnie do wody i obgotowywać 30 sekund. Od razu wyjąć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem, solą lub sezamem. Piec w 230 st.C przez 10-15 minut do zbrązowienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie Wypiekaniedodać kakao i też zamrozić. Kokos: 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać. Masa makowa: 30 dag maku 2 jajka 2 łyżki masła olejek migdałowy rodzynki trochę siekanych orzechów 3 łyżki miodu cukier do smaku Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier(...)trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać. Dodatkowo: powidła śliwkowe Przygotowanie do pieczenia: Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami. Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto białe. Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia