Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasto - kołacz z makiem - tradycyjne ciasto ze Śląska u mnie w uproszczonej wersji na małą blachę . Uwielbiam ciasta z makiem i zależało mi na tym, by móc w domu upiec takie ciasto jak z cukierni, by ta warstwa drożdżowa pod makiem nie była za wysoka . Ten przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, ale udało(...)masę makową, ale w końcu udało mi się przygotować taką kruszonkę, którą jest odpowiednio krucha a jednocześnie nie wsiąka w masę makową. Zatem polecam Wam mój kołacz z makiem i życzę smacznego :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań GWIAZDA MAKOWA Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżki oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)lukier: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny do nasmarowania: 1 jajko +1 łyżka mleka Przygotowanie : Jeśli używasz gotowej masy makowej, przejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie (jeśli używasz już
nietylkopasta.plPrzepis na maślany chleb z makiem. Chlebek jest wilgotny, lekko słodki i idealny dla wielbicieli maku. Składniki 500 g mąki pszennej łyżeczka soli łyżka cukru 250 ml mleka 3,2 % 60 g masla pół kostki drożdży Dodatkowo: jajko mak Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, sól i dodać rozpuszczone masło. Mleko podgrzać, dodać cukier oraz wkruszyć drożdże(...)czasie wyjąć, wyrobić chwilę by wybić powietrze, uformować kształt jaki chcemy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na godzinę. Ciasto posmarować białkiem jajka i posypać makiem. Piec w 230 stopniach termoobieg ok. 30 min. Autor przepisu: Weronika Artykuł Maślany chleb z makiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poznaj mój przepis na idealne rogaliki maślane z makiem. Chrupiące z zewnątrz, a w środeczku puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Do tego masło i dżem. Po prostu pychotka! Naprawdę warte upieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane – składniki: SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY: 60 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka(...)pszennej 1 łyżeczka cukru SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 60 g masła 150 ml mleka 450 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI DODATKOWE: 3 łyżki maku niebieskiego 50 g roztopionego masła 1 białko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane z makiem – wykonanie: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W kubeczku kruszymy drożdże
Olcia gotuje!Domowy chleb pszenny z makiem jest miękki, puszysty i szybki w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły (choć to nie zdrowe), posmarowany masłem- najlepiej domowym- i dżemem truskawkowym. Chleb ten dobrze się kroi zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wtedy w domu unosi się cudowny zapach pysznego, domowego pieczywa. Kiedyś nie znosiłam zabawy z ciastem drożdżowym i nigdy bym nie pomyślała(...)równa się temu ze sklepowych półek :) Przepisy na inne chleby lub bułki--> kliknij tutaj Domowe masło--> kliknij tutaj Składniki na domowy chleb pszenny z makiem: Zaczyn: * 50 ml mleka * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżeczka cukru * 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży Ciasto na chleb: * 550 g mąki pszennej * 2 łyżki rozpuszczonego masła
Zrób to smaczniełyżeczka soli morskiej 3 łyżki oleju rzepakowego 230 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody PRZED SAMYM PIECZENIEM 1 żółtko jaja kurzego + 1 łyżka mleka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka maku PRZED PODANIEM 1 białko jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przepis rozpocznij od przygotowania rozczynu. W połowie ilości potrzebnej ciepłej wody rozpuść zwykły cukier oraz świeże drożdże pokruszone w palcach(...)międzyczasie na dnie piekarnika umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą, a piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. Przed samiuśkim pieczeniem bochenki posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem z mlekiem i obsyp makiem i sezamem, które z łatwością przyczepią się do klejącej powierzchni. Blaszkę wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 25 minut. Miseczki chlebowe powinny mieć
ProstePesto.plDrożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste(...)mąki pszennej 7 g suchych drożdży ( 1 opakowanie ) 250 ml mleka 70 g cukru 80 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Nadzienie makowe: 200 g suchego maku zmielonego 300 ml wrzącej wody 70 g drobnego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka
Opowieści z piekarnikamąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szklanki suchego maku 100 g masła 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie (orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką, pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą
Kolorowa kuchnia Elkijeszcze odpowiada nam smakowo, to czegoż chcieć więcej. Co jakiś czas tylko kombinuję z innymi mąkami. Tym razem nasza świąteczna wersja chleba- żytni pełnoziarnisty z dodatkiem orkiszu i mnóstwem maku- bajeczny smak i aromat. Nasza ostatnia miłość 😋💗 Piekę w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: Etap I: - 40g zakwasu żytniego - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 310g letniej wody(...)mnie zwykle są to 3h. Etap III: - przefermentowany zaczyn z II etapu - 550g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 480g letniej wody (u mnie 40*C) - 26g soli (daję himalajską) + mak do posypania (u mnie niebieski i biały) Do zaczynu z etapu II dodajemy mąkę, wodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do 2 form (u mnie delikatnie przesmarowanych olejem
Smaczne Zdroweświęta w moim domu musi być ciasto z makiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy(...)chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego 2 szkl mleka 500 g cukru pudru 5 jabłek 12 łyżek kaszy manny 12 jajek 250 g miękkiej margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smakołyki Asiwaniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g miękkiego masła lub margaryny MASA MAKOWA -350g suchego maku -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka -3 białka (z ciasta(...)masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g Na początek wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta wsypujemy mak do do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, tak by pokrył on mak, przykrywamy i odkładamy na całą noc. CIASTO Składniki na ciasto dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupotrawą, więc na co dzień pojawiał się jedynie w zamożnych rodzinach. W zwykłych domach przygotowywany był na wyjątkowe okazje, jak Wigilia, Wielkanoc czy inne uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku(...)kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych, 5 daktyli, 250ml soku z pomarańczy. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować: tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady, łyżkę
Z notatnika dietetykaSpadł pierwszy śnieg, więc przygotowałam, jak to mawia moje dziecko, śnieżne ciasteczka. Do mojego podstawowego przepisu na kruche cytrynowe ciastka dodałam mak i upiekłam je w formie małych kuleczek. Po wystudzeniu obtoczyłam je w cukrze pudrze. Są słodkie, smakowite i urocze, w sam raz na jadalny prezent dla bliskiej osoby. około 35 sztuk 260 g mąki pszennej łyżka maku niebieskiego(...)śmietany 2 żółtka starta skórka z całej cytryny łyżka cukru pudru Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mak oraz startą skórkę z cytryny. Zagniatamy na gładkie ciasto i jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je na blaszce
Mienta blog