upieczeniu wyszedł z niego niezły płaskacz, a nie o taki efekt mi chodziło (tutaj winne było też zbyt luźne owinięcie ciasta papierem do pieczenia). Druga wersja miała za mało maku, trzecia zaś miała go za dużo. Dopiero za czwartym razem udało się uzyskać, moim zdaniem, idealną harmonię pomiędzy ilością masy makowej i ciasta. Jedyne co mogłabym sobie zarzucić(...)szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 1 płaska łyżeczka soli 500 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 85 g masła Nadzienie: 350-400 g mielonego maku 1 i 1/2 szkl. mleka 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szkl. cukru 75 g masła 2 łyżki miodu 70 g rodzynek 40 g skórki pomarańczowej 3 białka Drożdże kruszymy
Smaki Na Talerzumąki pszennej 200 g masła 6 żółtek 2 jajka 50 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 18% Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 250 ml mleka 250 ml wody 2 jajka 1 białko 1/2 szklanki cukru Masa orzechowa: 100 g orzechów włoskich – drobno zmielonych 4 białka 1/2 szklanki cukru Polewa: 1/2 szklanki(...)białko Wymiary formy 36 cm x 25 cm Jeśli sami przygotowujemy masę makową musimy rozpocząć od jego sparzenia. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak (wody i mleka powinno być tyle żeby mak był przykryty w całości), mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien
PatiGotujeWielkanocny wieniec z makiem Dla wszystkich fanów słodkich, drożdżowych wypieków dzisiaj przepis na wieniec drożdżowy już z myślą o zbliżających się świętach. Taki wieniec będzie pięknie prezentował się na wielkanocnym stole obok (lub zamiast) Babki drożdżowej . Jako nadzienia użyłam masy makowej, bo moi domownicy to wielcy fani maku, ale wybór smaku zależy od was. Ciasto jest pyszne z kubkiem ciepłego(...)kakao. Jest u was zwyczaj pieczenia takiego wieńca na Wielkanoc? PRZEPIS WIELKANOCNY WIENIEC Z MAKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli duży puszka masy makowej lukier – przepis lub cukier puder Jak zrobić
Dorota Smakujetaki śnieżny poranek nie ma lepszego śniadania niż bułeczki na drożdżach i kubek mleka. A co dopiero kiedy drożdżowe bułki są z makiem i wyglądają jak prawdziwe szyszki z lasu. Takie wesołe śniadanie to gwarancja dobrego humoru na cały dzień. Makowe szyszki najlepiej smakują posmarowane masełkiem i marmoladą lub miodem. Z podanych składników wychodzi 8 naprawdę dużych bułeczek(...)formujemy na mały wałeczek. Końce każdego wałeczka powinny być dość cienkie, na kształt szyszki. Następnie bułkę nacinamy nożyczkami, podobnie jak bułeczki jesienne listki . Można potrenować nacinanie, zanim posypiemy ciasto makiem. Początkowo nacinałam ciasto bardzo ostrożnie i tylko z wierzchu. Kolce wychodziły bardzo krótkie i nie wyglądało to na szyszkę. Nożyczki trzymałam z boku, pod katem około 45 stopni i kolce
dolcevitainmykitchenSYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! ) SKŁADNIKI: SPÓD: – mąka pszenna – 100 g – cukier puder – 30 g – masło – 65 g – żółtko M – 1 szt MASA MAKOWA: – mak mielony – 130 g – dostępny TUTAJ! – cukier drobny – 90 g – rodzynki – 80 g – dostępne TUTAJ! – orzechy laskowe – 80 g – dostępne TUTAJ! – białko(...)łyżki – dostępna TUTAJ! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Wszystkie składniki szybko siekamy, zagniatamy, zawijamy w folię, chłodzimy. Po schłodzeniu wylepiamy rant, nakłuwamy, pieczemy ok. 15-20 minut / 190C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie
Ostra na SłodkoZamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie(...)mąki tortowej 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO 5 dag orzechów włoskich od HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Wykonanie pysznych
Izabelawkuchnidrożdżowo – makowy. Przepis na to oryginalne ciasto dostaliśmy od znajomej Polki mieszkającej z Anglii. Jak widać, ciasto jest bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne. Pulchne, pachnące bakaliami, migdałami i makiem. Sprawdzi się na wyjątkowych okazjach, ale również jako świetny dodatek do kawy i herbaty na co dzień i na weekend. Jeśli lubisz więc domowe wypieki, ale nie przepadasz(...)mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 4 łyżki cukru kilka kropli wanilii szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: 100 g maku mielonego 120 ml gorącego mleka pół szklanki siekanych orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 łyżka budyniu lub mąki miód 1 łyżka amaretto 1 jajko
Kuchnia Na Wypasiemnie to cudowne połączenie. Takie ciasto przygotowuję zwykle gdy zostają mi białka. Tak było też i tym razem. Na obiad wjechała Carbonara, a na deser ten białkowy Piegusek. Wykorzystałam mak mielony, bo tylko taki znalazłam w szafce 6 białek szczypta soli 100 g cukru pudru 80 g suchego maku 100 g mąki pszennej 80 g roztopionego masła łyżeczka proszku(...)świeżej żurawiny Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie w 2-3 turach dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, delikatnie mieszamy szpatułką. Na sam koniec dodajemy sok pomarańczowy, przestudzone masło oraz żurawinę. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej
Smaki Na TalerzuDrożdżówki z makiem to wspaniały pomysł na całoroczny deser lub słodkie bułeczki do szkoły, pracy. Możesz je dowolnie faszerować (dżemy, powidła, słodkie masy, owoce smażone), także udekorować je kruszonką lub lukrem, polecam polewę z białej czekolady . To idealna propozycja na mini świąteczny mini wypiek. Drożdżówki z makiem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 250 ml mleka
Zasmakuj Kuchniroku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki na 1 wieniec: 180 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant) 80 ml ciepłego mleka 1 żółtko 20 g masła szczypta soli 40 g cukru esencja waniliowa(...)nadzienie z białego maku: 120 g białego maku mielonego 2 łyżki miodu 25 g cukru 1/4 szkl wody 1 białko 1 łyżeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia
Gotowanie...to proste !eczki z makiem. Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić, a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego
BullioMięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki(...)letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 100 g białego maku mielonego 3 łyżki miodu 40 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier pomarańczowy: odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący Nadzienie
Gotowanie...to proste !samych pysznych składników. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią , czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Całość smakuje rewelacyjnie. Żeby przygotowanie makowca nie zajęło mi dużo czasu, użyłam suchego mielonego maku Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ szklanki mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku(...)piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Międzyczasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 1 ¼ szklanki mleka 3 szklanki mielonego, suchego maku (Jeśli chcecie użyć zwykłego maku, należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). 3 jajka 80 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki dyni
Słodki sentymentprzepisem to zapraszam Was do zrobienia pysznej gwiazdy makowej. Ciasto jest puszyste, delikatne i wyjątkowe smaczne. Będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 60 g drożdży 50 g miękkiego masła 200 ml letniego mleka 100 g drobnego cukru 4 żółtka 0,5 łyżeczki soli Składniki(...)masę makową: 500 g maku 350 g mleka 120 g cukru 150 g miodu szczypta soli 100 g orzechów włoskich lub laskowych 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 100 g rodzynek 4 białka 50 ml rumu lub laska wanilii Dodatkowo: 1 jajko Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje CIASTO: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki
To co lubię - gotuję i polecamZnacie te małe ciasteczka obsypane makiem i przełożone marmoladą? Chyba wszyscy je znają, ja je uwielbiam. Są delikatne, puszyste, a zrobienie ich zajmuje niewiele czasu, dlatego zachęcam Was do ich upieczenia jeszcze przed świętami. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Baletki – ciasteczka z makiem Składniki 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki tortowej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki(...)maku 4 łyżki marmolady szczypta soli Instrukcje Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując. Kiedy białka będą ubite dodajemy żółtka jedno po drugim i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa
To co lubię - gotuję i polecam