Po wspaniałym lecie przyszła piękna jesień. Nie będę ukrywać, że to moja ulubiona pora roku. Zawsze zachwyca mnie swoimi kolorami i zapachami. W tym roku nieprzyzwoicie
Figa S-makiemKarnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć
Figa S-makiemZawsze jest miło gdy mieszkanie ładnie wygląda. Z przyjemnością wykorzystuję każdą okazję do zrobienia jakiejś dekoracji. Czasem wystarczy wstawić kwiaty do wazonu, a czasem jest
Figa S-makiemŚwięta tuż tuż a za oknem piękna wiosna. Pomimo, że trochę chłodno i pochmurno to przyroda budząca się do życia i coraz dłuższe dni dodają
Figa S-makiemObecnie mamy prawie nie ograniczony dostęp do jedzenia. Ogromny wybór produktów, na każdym etapie przetworzenia. Od świeżych warzyw do gotowy dań, również z torebek. Nadmierne spożywanie
Figa S-makiemLato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma
Figa S-makiemTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram
Figa S-makiemNa zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się
Figa S-makiemOd kilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było
Figa S-makiemZainspirowana niedawno świętowanym World Plant Milk Day, który przypada 22 sierpnia, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Od ponad roku bardzo mocno ograniczamy z
Figa S-makiemPo wspaniałym lecie przyszła piękna jesień. Nie będę ukrywać, że to moja ulubiona pora roku. Zawsze zachwyca mnie swoimi kolorami i zapachami. W tym roku nieprzyzwoicie
Figa S-makiemŚwiętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam, że było warto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie (widziałam go tylko w Piotrze i Pawle), dlatego polecam sklepy internetowe np. Krukam . Rogale Świętomarcińskie przepis na 12 rogali CIASTO: 750 g mąki pszennej(...)masła 200 g masła do wałkowania 50 g świeżych drożdży 230 ml mleka 100 g cukru kryształu 2 żółtka szczypta soli MASA MAKOWA: 500 g białego maku 500 ml mleka 400 ml wody 100 g zmielonych biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów
365 dni dookoła kuchniRogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki białego maku ok. 80 g orzechów włoskich ok. 80 g migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 6 podłużnych biszkoptów 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany
Kuchnia MagdaLenyŚwiętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam, że było warto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie (widziałam go tylko w Piotrze i Pawle), dlatego polecam sklepy internetowe np. Krukam . Rogale Świętomarcińskie przepis na 12 rogali CIASTO: 750 g mąki pszennej(...)masła 200 g masła do wałkowania 50 g świeżych drożdży 230 ml mleka 100 g cukru kryształu 2 żółtka szczypta soli MASA MAKOWA: 500 g białego maku 500 ml mleka 400 ml wody 100 g zmielonych biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów
365 dni dookoła kuchni