mak - 12131 przepisów (strona:53/809)

NAJPROSTSZE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 67

Pyszne, puszyste, delikatne bułki pszenne z makiem. Wystarczy wymieszać składniki, uformować bułeczki i upiec. Prawda, że łatwe? Nie ma to jak ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie, zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu. O niebo lepsze niż te ze sklepu, przyznam, że od pewnego czasu dość często zabieram się za wypiekanie chleba czy bułek :) Składniki na około(...)Młyny Szczepanki ) * 7 g suszonych drożdży * 375 ml ciepłego mleka * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka cukru * 25 g roztopionego masła * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jajka i maku) umieścić w misce. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub mikserem z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką

Zrób to smacznie
Pesto z czosnku niedźwiedziego 101

Tyle lat i dopiero pierwszy raz w trym roku się odważyłam. Kupiłam świeży czosnek niedźwiedzi. Do tej pory znałam tylko suszony, a że mnie nie przekonał

Figa S-makiem
Tort makowo-orzechowy 112

ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać(...)wykładać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać

moj przepis na
Tort makowo-jabłkowy 112

Gotować 15 min na średnim ogniu, następnie poddusić pod przykryciem 5 min, mają się lekko rozpadać. Dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masa makowa: 300 gr maku, zmielonego ale sypkiego 400 ml mleka lub wody 60 gr cukru 50 gr zmielonych migdałów 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski wanilii Mleko zagotować(...)cukrem waniliowym lub z nasionkami z laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać. Prażone orzechy w miodzie: 40 gr masła 40 gr miodu 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto

moj przepis na
KRYZYSOWA PIZZA BEZ DROŻDŻY I WYRASTANIA. TYLKO 3 SKŁADNIKI + SOL 105

masz ochotę na pizze , to ten przepis jest dla Ciebie. Pyszna pizza z tylko trzech składników plus sol i bez wyrastania. Szybka, tania i smaczna. SKŁADNIKI: 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ + MAKA NA PODSYPANIE ( U MNIE 1/3 SZKLANKI) 1 SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO ( MOŻE BYĆ KEFIR LUB MAŚLANKA) 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1/2 ŁYŻECZKI SOLI JEŚLI MIESZKASZ W UK, UŻYJ(...)POŁĄCZYĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ SOLA I PRZESIAĆ DO MISKI. DODAĆ JOGURT I CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ŁYŻKA. KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA, CIĄGŁE LUŹNE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE WYSYPANA MAKA. CIASTO WYROBIĆ REKA PODSYPUJĄC TYLE MAKI ILE ZBIERZE CIASTO. ILOŚĆ PODSYPANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI, LEPIEJ ROBIĆ TO POWOLI ABY CIASTO NIE WYSZŁO ZA TWARDE. GOTOWE CIASTO, ROZWAŁKOWAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Krem z pieczonych buraków 98

Buraki do jedno z moich ulubionych warzyw, a pieczone buraki lubię wyjątkowo. Mimo to dopiero teraz odważyłam się przygotować zupę krem z pieczonych buraków. #jemytosamo Ostatnio

Figa S-makiem
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 82

według tradycyjnej receptury. A taki tradycyjny rogal powianiem być przygotowany z ciasta półfrancuskiego. Ważyć powinien od 150 – 250 g, a podstawą wypieku jest nadzienie – na bazie białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło(...)sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych migdałów 50 g orzechów włoskich bez skórki 30 g rodzynek 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany CIASTO 25 g drożdży 80 g cukru 1 jajko 300 ml mleka 600 g mąki pszennej

Tajemnice Smaku
Przepis na kutię z orkiszem 111

inna odmiana charakteryzująca się większą ilością wartości odżywczych, mikro i makro elementów, a także nieco odmiennym smakiem. Przepis na kutię wymaga przygotowania następujących składników: ziarno orkiszu (0,5 kg), mak (0,5 kg), miód (0,5 kg), orzechy, migdały, rodzynki, ewentualnie inne bakalie (w sumie około 2 szklanek) i słodka śmietana (400 ml). Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw ziarno orkiszu(...)garnku poziom wody będzie dużo ponadto, ile znajduje się w nim orkisz. Ziarna należy gotować, aż będą miękkie, a następnie przelać zimną wodą. W drugiej kolejności należy sparzyć mak i zmielić go dokładnie w maszynce. Aby upewnić się, że jest dobrze zmielony, dobrze jest powtórzyć mielenie około trzech razy. Następnie należy przełożyć do pojemnika zmielony mak, ugotowane ziarno orkiszu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszny makowiec na kruchym cieście 139

cukru pudru 4 żółtka (jajka L) 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli na masę makową: 200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu) 250 ml mleka około 50 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła(...)otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie:  Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą

Uwaga Babcia Gotuje
Makiełki 92

Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść rodzynek(...)żurawiny suszonej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy odrobina aromatu migdałowego garść orzechów włoskich 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mak opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.  2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki. 4. Śliwki, morele

Danka Pichci
Makaron z makiem 72

było to. Resztę zamroziłam. Może zjem jednak latem. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany i zmielony mak. Nie będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam.  Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów(...)migdałów  garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią mak, poszatkowane orzechy i migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy miód, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy

Kardamonovy
Makowiec japoński 1050

wiadomo nie ma wypiekania bez papieru do pieczenia a ja oczywiście gorąco polecam wam nie tylko papier ale też i inne produkty firmy Stella . Składniki: Makowiec: 250 g suchego maku 250 g masła 2 szkl cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej 9 jajek L 10 łyżek kaszy manny 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii - orzechy włoskie, migdały(...)migdałowego 600 g obranych jabłek Polewa: 60 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao orzechy włoskie i migdały płatki do posypania Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić kilka godzin a najlepiej na całą noc by napęczniał. Mak przelać na sitko, dobrze odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Jabłka obrać ze skórki

Ala piecze i gotuje
Makowiec. 131

samemu zrobić masę makową, to spróbujcie z masą z puszki. Też jest super. Ja postanowiłam, że od teraz już zawsze, sama będę robić masę. Tym bardziej, że można kupić mak mielony, a to bardzo duże ułatwienie. Od razu Wam mówię, że makowiec jest bardzo delikatny. Przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza, smak wynagradza wszystko. Przy zawijaniu(...)masła 2 łyżki płatków migdałów 3 łyżki mieszanki bakaliowej 2-3  łyżki cukru 1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 1 łyżka bułki tartej 2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto) Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej

Agusiowe smakołyki
Gwiazda makowa z marcepanem 99

grudniu nie piekę nigdy! Jedną z ulubionych pozycji jest gwiazda makowa, ale z dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka(...)łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa makowo-marcepanowa: 300 g maku niebieskiego 200 g marcepanu 100 g płatków migdałów 50 ml miodu ekstrakt waniliowy Gwiazda makowa z marcepanem Przygotowanie gwiazdy zaczynam od rozrobienia w ceramicznej misce drożdży. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym w nim maśle, cukru oraz 10 łyżek mąki

Cookery.pl