mak - 12131 przepisów (strona:47/809)

Piegusek Królewski 181

Sezon na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio, gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i  suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest(...)niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Domowe ciasta
Śląska makówka na Boże Narodzenie + filmik 151

przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby zwykła bułka na mleku z makiem, ale to jest cud - miód i orzeszki . Do przepisu dołączyłam filmik , na którym wszystko jest bardzo dokładnie przedstawione , serdecznie zapraszam do oglądania i przyrządzenia tej słodkiej cudowności :-) Wesołych i smacznych Świąt(...)Składniki (proporcje na jedną miskę): 400 g mielonego maku 2 litry mleka 1 bułka wrocławska 100 g migdałów 200 g rodzynków 100 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu sporo cukru tj. 4 łyżki + 12 łyżek + jeszcze trochę 2 łyżeczki masła  szczypta soli Wykonanie: 1. Migdały zalewamy wrzątkiem na jakieś 30 minut, a następnie obieramy je ze skórek. Rodzynki zalewamy

Kawa z mlekiem
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 206

trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do przygotowania, to dodatkowo… jest na zakwasie. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość – zakwas chlebowy żytni(...)macie mikser z hakiem, to chlebek zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko

Poezja smaku
duet makowo serowy 219

sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odlewamy wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy(...)tarce o grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy. wykonanie ciasta: Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 90 min. (Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Domowy Smak Jedzenia
Piegusek z brzoskwiniami 189

Znowu zawitał u mnie piegusek czyli ciasto z białek z dodatkiem maku. Tym razem dodałam cały mak a nie mielony dzięki temu ciasto przyjemnie chrupie. Białkowy biszkopt z makiem przełożyłam kremem budyniowym a na wierzchu zalałam galaretką brzoskwinie z puszki. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła(...)brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 148

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty(...)urosną jeszcze nieco w piekarniku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posypujemy makiem i siemieniem lnianym. Pieczemy bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika w temp. 180C do złocistego koloru – kilka minut. Maczajcie je w dipach, chrupcie do ulubionego filmu Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 220

Wigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego olejek migdałowy 200 g miodu 5 jaj 1 kg cukru 1 margaryna niecałe 0,5 kg mąki Mak należy zaparzyć. W tym celu wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Od zagotowania jeszcze 10 minut na wolnym ogniu a następnie odstawiamy z kuchenki i pozostawiamy

Kulinarna Patilogia
Babka makowa 215

suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kilka kropel aromatu rumowego Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać(...)miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec

Monia miesza i gotuje
Serniczki z makiem 215

można je jeść łyżeczką prosto z papilotki. Jeśli do ich upieczenia wykorzystacie sztywne foremki, nie potrzebujecie formy na muffiny. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 serniczków . Serniczki z makiem Składniki: SPÓD 60g herbatników 20g masła MASA SEROWA 600g tłustego twarogu 100g masła 120g cukru 2 jajka 6 łyżek maku 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)roztopionym masłem - masę ciasteczkową wyłożyć na dno każdej papilotki, ugnieść ją łyżeczką, tworząc spód - twaróg zemleć dwukrotnie wraz z masłem - do twarogu dodać jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, suchy mak oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać lub krótko zmiksować - masę serową wyłożyć do sztywnych papilotek (jeśli takich nie macie, w formie na muffiny należy umieścić zwykłe papilotki), wyrównać (u mnie było

Smakołyki Bereniki
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 161

pikiem z wyznaniem. Piki pobierzecie na stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować(...)rozgrzanym do 200 stopni C. 4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia. 5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń z opakowania. Płynną polewą polać rogaliki z makiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1937

mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 200 ml mleka 1 jajko 30 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Składniki na nadzienie: 150 g mielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo(...)Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek pozostaw bez nacinania. Chwyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makówki 240

wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. W dużym garnku zagotować mleko z masłem, dodać mak i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przemieszać by masa nam się nie przypaliła. Orzechy i migdały posiekać.   Do garnka z makiem do dać miód, cukier do smaku oraz orzechy, migdały, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Makówki Śląskie 270

rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem i masłem, dodać maku, gotować około 15-20 min na niskiej mocy palnika. Mieszać od czasu do czasu, pilnując, by mleko z makiem się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. (Masa jest bardziej płynna). Na dno miski wyłożyć parę kromek(...)makowej i oblewać wek, tak by go przykryć. Posypać garścią rodzynek, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Przykryć weką i powtarzać do wykorzystania składników. Górną warstwę powinien stanowić mak obsypany bakaliami, dodatkowo można ozdobić wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Wedle uznania makówki mogą być w postaci takich warstw, bądź można je później przemieszać

My sweet a life
Rogale marcińskie 162

waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii 3 żółtka 30 g cukru szczypta soli 50 g masła stopionego 200 g miekkiego masła Składniki na nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany(...)innego naczynia. Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 min. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1 . W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę. Koszyczek wykładamy gazą

Themo przepisy