mak - 12131 przepisów (strona:49/809)

Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 123

wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam(...)suchego mielonego maku 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mielonego cynamonu 3 łyżki esencji waniliowej 200 ml mleka 70 g masła Mleko zagotować wraz z cukrem. Wsypać suchy mak i mieszając parzyć przez kilka minut na minimalnym ogniu. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec z jabłkami i wiśniami 242

kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny(...)tarce jarzynowej na spód formy o wymiarach21x30cm. Wcześniej nasmarowałam ją masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15min. Wodę z mlekiem zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka z wodą i odstawiłam

https:KKuchniaMniam
Makówki 176

łyżka miodu  Przygotowanie : W większym garnku zagotowuję masło z mlekiem i cukrem. Dodaję mak i co chwilę mieszając zagotowuję - wszystko na spokojnym ogniu. Na samym końcu dodaję miód i przez cały czas przygotowywania makówek nie zapominam o mieszaniu. Do naczynia wlewam chochlę mleka z makiem, wsypuję po trochu wszystkich bakalii i układam względnie dokładnie kromki strucli jeśli trzeba(...)formuję je w powstałe luki rwąc je. Całość przelewam mlekiem z makiem i znów bakalie i względnie dokładnie poukładana warstwa strucli.  I tak do wyczerpania składników. Wierzch na sam koniec również ozdabiam bakaliami. Makówki studzę do temperatury pokojowej a następnie pod przykryciem wystawiam na balkon ... taaa ... tak było kiedyś, kiedy mieliśmy śnieg na święta, teraz trzeba włożyć

Mechanik w kuchni
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 247

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu

Mała Cukierenka
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 162

Masa makowa Znajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam(...)przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego miodu 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki rodzynek UWAGI: Z podanych składników otrzymujemy 500 g. masy makowej. Gotową masę makową można przechowywać do tygodnia w lodówce. Przepis: Przygotowujemy

Domowe Torty
Rogale świętomarcińskie 167

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni (niestety zwykle nawet te certyfikowane są pieczone na margarynie, przy użyciu tańszych zamienników, bez miodu, ze sztucznymi olejkami zapachowymi i dodatkami typu(...)Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione) – 4-5 jaj – 1 duży cukier waniliowy (nie wanilinowy

Pociąg Do Kuchni
Makownik drożdżowy 182

30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek(...)margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie 165

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale marcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni.   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu(...)zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku (jeśli nie macie, można

Pociąg Do Kuchni
Makowiec 141

masła - 2 żółtka - 7 gr suchych drożdży - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka alkoholu – np. wódka, rum - 1 cukier waniliowy   Masa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy(...)ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru wody. Do makowca użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły mak to należy

Kuchenne Wariacje
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 372

zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie(...)jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca się

Pełny talerz
Biszkopt z makiem 183

pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać(...)wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo

kuchcikownia
MAKOWIEC 158

Mak zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2 godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy(...)zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna

w mojej kuchni
Makowiec zawijany 170

masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia(...)masło lub margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna

Na słodko lub wytrawnie
Koncert życia. I chałka 200

dostosowanego do mojego tempa: szybkiego. Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter i od razu wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę. Chałka jest mięciutka i puchata, cudownie chrupie mak między zębami. Lekko słodka za sprawą glazury, ale nada się też do wędliny. Trzeba tylko uważać, żeby się za mocno nie przypiekła - miejcie ją na oku . Jeśli(...)macie zbyt dużo czasu - koniecznie wypróbujcie ten przepis. Szybka chałka z makiem Składniki: (na 1 niewielką chałkę) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka w proszku 1,25 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 175 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżki suchego maku dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakręcony chleb od Lorraine 146

pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc improwizowałam. Później znalazłam przepis na stronie BBC Food . Niezamierzenie wprowadziłam drobne zmiany, niemniej chlebek wyszedł boski - chrupiące skórka i mak, który choć wchodzi między zęby, to smakuje tak dobrze i wygląda tak uroczo, że nie warto z niego rezygnować. Miąższ jest miękki i puszysty, a chleb zachowuje świeżość nawet do trzech(...)Polecam Wam bardzo. Zakręcony chleb z makiem Składniki: (na 1 duży bochenek) 550 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 24 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g masła 35 g maku dodatkowo: 2 łyżki mleka 10 g maku Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze