Wigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego olejek migdałowy 200 g miodu 5 jaj 1 kg cukru 1 margaryna niecałe 0,5 kg mąki Mak należy zaparzyć. W tym celu wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Od zagotowania jeszcze 10 minut na wolnym ogniu a następnie odstawiamy z kuchenki i pozostawiamy
Kulinarna Patilogiapodałam, każdy pytał o przepis. Teraz w tej lżejszej formie będzie u mnie hitem. Jabłka sprawiają, że nie wysycha i jest długo świeży. Odchudzony makowiec japoński: 400 g maku (najlepiej mielonego) 500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego) 800 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) 4 łyżki masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ½ szklanki ksylitolu, erytrolu lub cukru 6 łyżek(...)proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto lub kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego 1 szklanka ulubionych bakalii polewa: 1 tabliczka ciemnej czekolady + łyżka miodu + 4 łyżki mleka + łyżka masła orzechowego Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem migdałowym. Podgrzewamy i gotujemy, często mieszając – aż mak wchłonie całe mleko. Jeśli mamy mak niezmielony – mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
Poezja smakuKluski z makiem goszczą w moim domu w Święta odkąd pamiętam. To nie jest trudne danie. To taki świąteczny deser Co nam trzeba? 400g makaronu( najczęściej używam grubej wstęgi, ale tym razem użyłam świątecznych kształtów) masa makowa: 250g maku 3 łyżki miodu po 2 łyżki: posiekanych orzechów włoskich, posiekanych migdałów, rodzynki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Robimy! Mak zalewamy(...)wrzątkiem i zaparzamy około 20 minut. Odsączamy i mielimy. Można kupić gotowy mielony mak, wtedy jest łatwiej Na patelni rozpuszczamy miód, cukier, dorzucamy mak, bakalie i masło. Gotową masę mieszamy z makaronem. Można jeść na ciepło i na zimno. Za każdym razem smakuje wybornie! ps. można kupić gotową masę makową i tylko ją wzbogacić, jak komuś brak czasu. Smacznego! Share
LatosiowydomNastępny pokoleniowy przepis. Przepis jest bardzo stary i pochodzi z sekretnego zeszytu babci mojej synowej. Okazał się hitem, pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta – mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą. Wlać tyle wody żeby mak był przykryty. Zostawić na 30 minut. Następnie umieść mak na sitku. Poczekać aż woda z maku wypłynie. Zmielić mak w maszynce do mięsa, dwukrotnie. Masło(...)utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Dodawać po łyżce maku i dokładnie wmieszać. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, posikane orzechy, migdały i sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy makowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta
Kuchnia Pokoleńpierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że te dwie rzeczy połączone w jednym rogalu sprawiły, że wręcz je pokochałam. Jeszcze kilka lat temu rogale na Świętego Marcina można było kupić jedynie w Poznaniu, skąd właśnie pochodzą. Tradycja wypiekania rogali, jaką znamy dziś(...)certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, spełniając tym samym warunki specyfikacji. Idealny rogal świętomarciński ma kształt podkowy lub półksiężyca, waży 200-250g, nadziany jest masą z białego maku i bakalii, polany pomadą lub lukrem i posypany orzechami. Ciasto półfrancuskie musi być składać się z 81 warstw i stanowić 60% jego wagi, 30% to nadzienie, 8% lukier
Obiad gotowyposypkami. Jedynym ograniczenie tutaj jest wyobraźnia :) Podsumowanie Teraz, kiedy wiecie już jak przygotować idealne babeczki, nie pozostaje mi nic innego, jak podać Wam przepis na doskonale Babeczki Cytrynowe z Makiem, Lemon Curd i Kremem Śmietankowo – Cytrynowym. Babeczki są obłędne – idealnie mięciutkie i puszyste, pachną wspaniale, mają delikatny cytrynowy posmak, który doskonale łączy się z orzeźwiającym i wyraźnym smakiem lemon curd(...)niż krem, ale główną cytrynową nutą jest lemon curd. Zależało mi, aby smak cytrynowy nie zdominował całkowicie babeczek, lecz by idealnie przenikał przez wszystkie warstwy. Delikanty krem i drobinki maku zatopione w cieście oraz posypane po wierzchu, a także odrobina skórki cytrynowej koronują całość. Jestem pewna, że zakochacie się w nich bez pamięci... SKŁADNIKI NA BABECZKI (15 sztuk
Słodko-Słony Świat IlonyProste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste. Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania(...)mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy. Do tej pory lubiłam ciasta z makiem , które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania
Kuchcik gotujeCiasto Popapraniec Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)fantastycznie sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i budyniem smakuje zupełnie wyjątkowo, na pewno posmakuje Waszym gościom. Bardzo polecam, smacznego:) Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem, składniki: na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm (lub troszkę mniejszą): 5 dużych jajek, 150 g cukru, 75 ml oleju, czubata łyżeczka proszku
Lekcje w kuchniPyszny makowiec, którym zajadaliśmy się podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Makowiec jest bardzo wilgotny, aromatyczny, naprawdę bardzo nam smakował. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną(...)mąki pszennej tortowej 40 g kakao 6 dużych jajek 180 g cukru 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 300 g maku 200 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miodu 2 łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka
Opowieści z piekarnikawindow.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski
Mała Cukierenkaminimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć(...)Gorąco polecam ! Print Makowiec II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki przepis na wspaniały makowiec nasączony syropem cukrowym. Course Desery Cuisine Polska Keyword bakalie, mak Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 270 g mąki pszennej odrobina do podsypania
SprawdzonaKuchnia.plCuisine polskie Keyword biszkopt, ciasto, makariniki Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Servings 27 porcji Calories 678 kcal Ingredients 300 g maku niebieskiego lub maku mielonego 8 szt jajek 240 g cukru 1 szklanka 240ml = 240g cukru 200 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno zmielonej 3 łyżki miodu 5 łyżek bułki(...)tartej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt aromat migdałowy Instructions Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat
SmartBake.plPorządkując nasze półki z produktami z terminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem(...)Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku niebieskiego Krem mascarpone: 500 g mascarpone 500 g kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikpary