kolejną wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżeczka soli
mecooksMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)może być część krupczatki) 200 g masła (schłodzić) 2 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 200 g mielonego suchego maku 300 ml mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g bakalii (suszona, żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi) Polewa: 100 g gorzkiej
Kuchcik gotujebrały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto :) No cóż… Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne(...)powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną
Moja Delicjaksylitolem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Następnie wyciskamy do ciasta sok z cytryn. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia i mak. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest dopieczone w środku. Po upieczeniu pozostawiamy(...)spłynie z ciasta. Do lukru dodajemy też odrobinę soku z cytryny by nadać mu cytrynowego posmaku i złamać nadmierną słodycz. Dekorujemy ciasto lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i makiem
Przysmaki Karolkiwiele pięknych świątecznych zwyczajów łączy się w naszym domu i naszej kuchni. Od pewnego czasu kutia podlaska jest pozycją obowiązkową. Jej przygotowanie jest proste, a w dodatku zawiera mak, który uwielbiam. Pamiętajcie, że do naszego przepisu warto mieć już mak zmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu w przygotowaniu nie tylko kutii, ale także innych potraw z maku(...)zakresie dużego wyboru na rynku. Ja polecam mak mielony od tego producenta – tutaj możecie zobaczyć. Dodam także dwa zadania w kwestii orzechów, które dodajemy do kutii. Istnieje tutaj spora dowolność. Dodajemy kto co lubi. Ja wybieram orzechy pecan. Są one delikatniejsze w smaku od od orzechów włoski. Nie dodawajcie tylko orzeszków ziemnych, które nic nie mają wspólnego z orzechami
Kuchennyviral.plmasa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu(...)kiedyś w takiej szyszce „zgubiłam” trzy mleczaki na raz :D Niestety teraz sklepowe szyszki są bardzo suche, to absolutnie nie ten smak jaki pamiętam z dzieciństwa… Szyszki posypywałyśmy czasem makiem, ja posypałabym je też sezamem, solą… może do środka dodałabym trochę kawy? Ale z tradycją nie ma co za wiele kombinować. Szyszki z cukierków Werther’s Original byłyby
Mała CukierenkaTort makowy z kwaśną śmietaną Jeśli ktoś lubi mak - ta pozycja jest dla niego obowiązkowa. Słodkie ciasto makowe, którego smak przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy i kwaskowaty krem. Tradycyjnie w przepisie na tort makowy występuje krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki, a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo, kiedy znika z talerza(...)Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki
My sweet a lifeformie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja! Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy
Dzieje kuchennej WiewióryMisę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak i wymieszać. Odstawić do napęcznienia. Gdy nieco przestygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Gdyby masa była za rzadka zagęścić mielonymi orzechami laskowymi wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części(...)makową pozostawiając wolne brzegi, następnie brzeg paska deikatnie posmarować wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypaną mąką. Tak samo postąpić z następnymi kawałkami ciasta. Trzy rolki wypełnione makiem spleść w warkocz, podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować drugą chałkę chałki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak. Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe. Przepis można wykorzystać w formie o pojemności 1,5l lub mniejszej (u mnie forma z kominem). Babka z makiem Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 200g(...)masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50g suchego maku cukier puder do oprószenia babki Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę - do masy wbijać kolejno jajka, po każdym ucierając masę do wrobienia się jajka i uzyskania jednolitej konsystencji - mąkę pszenną wymieszać z mąką
Smakołyki BerenikiRewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to pros te , a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania
Słodka Stronazatopić zęby w mięciutkiej bułeczce pełnej smaku. Dodatkową atrakcją przy przyrządzaniu bułeczek jest ich zaplatanie! Są naprawdę warte uwagi i spróbowania. Bardzo, bardzo polecam! :D Pluszki - rosyjskie bułeczki z makiem 8-10 bułeczek Potrzebujesz: 200ml letniego mleka 30g roztopionego masła 1 łyżeczka majonezu 300g mąki pszennej 30g cukru 1/4 łyżeczki soli 15g świeżych drożdży Do tego: 2 łyżki roztopionego(...)masła cukier suchy mak Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem. 2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
Kuchnia w Słońcu Skąpanaterozki 8 czytołcie, dała mi moja Muter, a ônyj kedyjś moja Ōłma i idzie pedzieć, że to już je takoł wielopokolyniowoł tradycja. Co potrza? 25 dkg zmielōnego maku łeżka masła szklōnka mlyka 10 dkg rodzynek- mogōm być pryndzyj zamoczōne we rumie 10 dkg mandli 9 – nojlepi płatki cuker do smaku- aby 10 4 łeżki, choć mogecie tyż sam dać(...)miodu staroł bōłka- nojlepi lynga abo jak to niyftorzi gołdajōm: wek Jak już bajecie 11 mieli zemlōny 12 mak, to go rozciōngcie 13 na jaki misce i posujcie 14 cukrym, żeby sie niy zagoryknōł 15 – jak to moji Mutrze padała Ōłma Albina. Zawarzcie 16 sie we gorku trocha wody i wciepcie 17 tam tyn mak- jak sie go warzi
Chop w kuchnizalać go wrzątkiem ok. centymetr nad jego poziom. Odstawić na min 12 godzin. Po tym czasie zalać mak mlekiem, dodać cukier i zagotować. W misce wyłożyć warstwę z części pokrojonej bułki, zasypać ją garścią orzechów oraz rodzynek i zalać makiem z mlekiem ( jedną dużą chochlą, tak by zakrył poprzednią orzechową warstwę). Ponownie wyłożyć bułkami, zasypać orzechami i rodzynkami(...)zalać makiem. Powtarzać aż do wykończenia składników. Smacznego i Wesołych Świąt
Gawron w rosoleJakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu(...)pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie pierogi mile Cię i innych domowników
Mieszam w Garnku