mak - 12131 przepisów (strona:36/809)

Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera 178

jest imponująca, to jednak dobrze zrównoważona. Mak jest wyraźnie wyczuwalny i nie mamy wątpliwości, co za ciasto jemy. Jak upiec dobry makowiec na cieście jogurtowym? Trzeba pamiętać o jednej zasadniczej rzeczy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy na pewno otrzymamy pyszne, puszyste ciasto. Tak więc zapraszam na pyszne ciasto z makiem, które będzie na pewno hitem

Mieszam w Garnku
Rogale Marcińskie 132

określenia na pyszności, to z pewnością będą pasować do tych rogali. Tak, wiem, są czasochłonne, wymagają cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zaopatrzcie się w biały mak, a resztę składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni Moje rogale nie są certyfikowane, więc pozwoliłam sobie na wiele swobody (inspiracji szukałam też na stronie artkulinaria.pl oraz poznan.naszemiasto.pl ). Zrobiłam(...)żeby było smacznie. Poniżej podaję przepis na 15 sporych, długich na około 10 cm rogali Składniki na farsz: 2,5 szklanki białego maku ¼ szklanki siekanych orzechów 1 szklanka mielonych migdałów 60 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 120 g biszkoptów Rodzynki ½ łyżeczki esencji migdałowej 1 garść skórki pomarańczowej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mak należy wypłukać

Słodki sentyment
Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 415

pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta  Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa(...)food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki ponieważ ciasto utraci puszystość. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i mielimy. (jeżeli używamy maku już zmielonego również zalewamy wrzątkiem tak aby jedynie zakrył mak i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia

Słodka Strona
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 239

zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki(...)może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam do 5. Drukuj Makowiec japoński, makowiec

Mieszam w Garnku
Pierogi makówki 141

urocze pierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną(...)pierogami z kapustą i grzybami, a zapewniam, że efekt będzie wart zachodu. Smakują wprost rewelacyjnie i mówię to, jako człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem. * SKŁADNIKI na ok. 30 pierogów Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła

Food Square
Ciasto makowa Bonanza 194

kolejną wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżeczka soli

mecooks
Mazurek z makiem i bakaliami 159

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)może być część krupczatki) 200 g masła (schłodzić) 2 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 200 g mielonego suchego maku 300 ml mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g bakalii (suszona, żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi) Polewa: 100 g gorzkiej

Kuchcik gotuje
Proste ciasto z makiem – bez miksera 266

brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto :) No cóż… Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne(...)powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną

Moja Delicja
Cytrynowe ciasto z makiem 272

ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Następnie wyciskamy do ciasta sok z cytryn. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia i mak. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest dopieczone w środku. Po upieczeniu pozostawiamy(...)spłynie z ciasta. Do lukru dodajemy też odrobinę soku z cytryny by nadać mu cytrynowego posmaku i złamać nadmierną słodycz. Dekorujemy ciasto lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i makiem

Przysmaki Karolki
Kutia podlaska 151

wiele pięknych świątecznych zwyczajów łączy się w naszym domu i naszej kuchni. Od pewnego czasu kutia podlaska jest pozycją obowiązkową. Jej przygotowanie jest proste, a w dodatku zawiera mak, który uwielbiam. Pamiętajcie, że do naszego przepisu warto mieć już mak zmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu w przygotowaniu nie tylko kutii, ale także innych potraw z maku(...)zakresie dużego wyboru na rynku. Ja polecam mak mielony od tego producenta – tutaj możecie zobaczyć. Dodam także dwa zadania w kwestii orzechów, które dodajemy do kutii. Istnieje tutaj spora dowolność. Dodajemy kto co lubi. Ja wybieram orzechy pecan. Są one delikatniejsze w smaku od od orzechów włoski. Nie dodawajcie tylko orzeszków ziemnych, które nic nie mają wspólnego z orzechami

Kuchennyviral.pl
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 732

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu(...)kiedyś w takiej szyszce „zgubiłam” trzy mleczaki na raz :D Niestety teraz sklepowe szyszki są bardzo suche, to absolutnie nie ten smak jaki pamiętam z dzieciństwa… Szyszki posypywałyśmy czasem makiem, ja posypałabym je też sezamem, solą… może do środka dodałabym trochę kawy? Ale z tradycją nie ma co za wiele kombinować. Szyszki z cukierków Werther’s Original byłyby

Mała Cukierenka
Tort makowy z kwaśną śmietaną 201

Tort makowy z kwaśną śmietaną Jeśli ktoś lubi mak - ta pozycja jest dla niego obowiązkowa.  Słodkie ciasto makowe, którego smak przełamuje  kwaśny dżem porzeczkowy i  kwaskowaty krem. Tradycyjnie w przepisie na tort makowy występuje  krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki,  a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo,  kiedy znika z talerza(...)Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki

My sweet a life