mak - 12131 przepisów (strona:27/809)

Makowiec – 15 przepisów 74

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce(...)bezą Placek z brzoskwiniami Gofry à la makowiec Ciastka owsiane z makiem i kokosem Dietetyczne ciastka pełnoziarniste Migdałowe biszkopty z makiem Bułki z makiem Chleb orkiszowo żytni z amarantusem Makowe muffinki Artykuł Makowiec – 15 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Makowiec japoński 88

Makowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i maku, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest wilgotne. Makowiec(...)Kaloryczność: 375 kcal w 100 g. Podane proporcje są na blachę o wymiarach 26 x 26 cm lub 20 x 30 cm. Szklanka to pojemność 250 ml. 260 g maku (1,5 szklanka) najlepiej mielonego 500 ml (2 szklanki) mleka do (ugotowania maku) 400 g jabłek (waga przed obraniem) 200 g cukru pudru (niecałe 1,5 szklanki) 100 g masła

Ania gotuje
Kruche ciasteczka z makiem 63

spędzam czas w zimowe grudniowe wieczory i zajadam przez cały przedświąteczny i świąteczny czas. Muszą być obowiązkowe pierniczki, klasyczne maślane kruche ciasteczka, a do tego przynajmniej jedna wersja z makiem. Dla tych, co kochają mak i ciasta typu makowce będą idealnym wyborem. Ciasteczka makowe są bardzo proste w przygotowaniu i, mimo że dodajesz do nich mak, nie wymagają skomplikowanych przygotowań(...)masy makowej. Wystarczy dodać do nich mielony mak, połączyć z maślanym ciastem na kruche ciasteczka i tyle. Nie da się prościej! Do wypieku moich ciasteczek użyłam wyjątkowego Masła Ekstra Kremowego marki Lumiko . Masło posiada niespotykaną zawartość tłuszczu mlecznego, bo aż 85%, czym zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji, której produkty mają go zazwyczaj 82%! Masło jest bardzo kremowe i idealne

nietylkopasta.pl
Tani makowiec japoński 71

Tani makowiec japoński to pierwszy w tym roku przepis, który można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia, bo u nas na Święta musi być ciasto z makiem. Jest idealny na kryzysowe czasy, bo oszczędzamy czas i pieniądze na składniki. A równo za miesiąc jest Wigilia, która dla niektórych z Was będzie uboższa niż przed rokiem, niektórzy będą musieli zaoszczędzić na jedzeniu(...)ogrzać mieszkanie, czy zapłacić za prąd lub wodę. Tani makowiec japoński bazuje na moim przepisie na babeczki z jeżynami , dodatkowo dodałam 250 g opakowanie gotowego maku (od doktora;) i 3 starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa masa makowa 61

makowa to własnoręcznie przygotowana od podstaw. O wiele lepsza niż kupna, która wiele razy jest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500 g maku(...)płaska łyżeczka cynamonu 6 łyżek miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki Amaretto (lub ekstraktu migdałowego) 1 czubata łyżka masła – ok. 30 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domową masę makową: Mak zalać wrzącą wodą (tak, by cały był przykryty) i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc) pod przykryciem. Następnie odkryć i pozostawić do ostudzenia. Kolejno odcedzić mak

Olcia gotuje!
Garden focaccia 77

ogród, nie znaczy zaraz, że ma to być jakiś super regularny ogród, bo może być naturalny w postaci łąki. Tak też ja zrobiłem, przy czym chciałem się skupić na makach, bo bardzo lubię ich widok. Generalnie kontrastujące ze sobą kolory świetnie się razem prezentują, tak właśnie jest z czerwonymi makami na zielonej łące. Same maki mają dość ciekawą symbolikę. Generalnie(...)jest związane ze snem, również tym wiecznym. Są swoistym kluczem do przekroczenia granicy pomiędzy światem, a tym co za nim. Bardzo często wykorzystuje się to w wojsku, gdzie maki są symbolem ofiar wojny, co Polacy znają z piosenki  Czerwone maki na Monte Cassino,  a gracze komputerowi, z gry Cannon Fodder  (Mięso Armatnie, choć Fodder

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto makowe z polewą 133

Pyszne ciasto makowe z polewą wykonane prawie z samego maku. Ulubiony deser wszystkich domowników i gości, który przygotowuję najczęściej na święta. Wilgotne i ciężkie od maku ciasto z pyszną polewą czekoladową. Taki prosty i łatwy do zrobienia deser wszystkim smakuje najbardziej i proszą zwykle o dokładkę. Ciasto zazwyczaj przygotowuję z suchego już zmielonego maku, który można dostać w sklepie. Jeśli(...)takiego nie macie, to niemielony mak trzeba najpierw zalać wodą lub mlekiem i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Nie zapomnieć tylko o mieszaniu. Następnie taki mak wystudzić i zmielić 2 razy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Tak przygotowany mak nie wymaga już moczenia i należy, pominą ten krok podany w przepisie

Gotuj w domu
Makowiec zawijany 101

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych

moj przepis na
Makowiec zawijany 99

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych

moj przepis na
Makowiec z wiśniami na kruchym cieście 92

Wigilią przygotowuję sporą porcję masy makowej aby nadmiar po świątecznych wypiekach zamrozić w porcjach. Później wystarczy masę rozmrozić, dodać ubite białka i już można się cieszyć smakiem wypieków z makiem. Wykorzystałam przepis na ciasto ze strony  Moje Wypieki . Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Masa makowa: 200 g maku(...)żurawiny, wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów 2 białka Dodatkowo: wydrylowane wiśnie (około 250-300 g) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Przygotować masę makową: mak umieścić w garnku i zalać gorącą wodą około 3-4 cm powyżej poziom maku, wstawić na palnik, zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 30 min na małej mocy palnika mieszając

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z makiem, konfiturą z pomarańczy i orzechami pekan w miodzie cynamonowym 69

Odkąd pamiętam, makaron z makiem jest jedną z potraw, które zawsze są na naszym świątecznym stole. Wiele lat nie mogłam zrozumieć, jak to może komuś smakować ;) Ale było tak dlatego, że nawet nie miałam ochoty próbować. A przecież mak uwielbiam, więc w końcu nadszedł ten dzień, że skusiłam się i stwierdzam, że było warto! Moja wersja masy makowej zawiera(...)polecam przygotowanie masy makowej z przedstawionych proporcji. Będziecie mogli jeszcze upiec sobie najlepsze drożdżówki pod słońcem :) masa makowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku (kupuję już zmielony mak, ponieważ nie posiadam maszynki) 5 łyżek miodu (użyłam cynamonowego) 3 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka masła skórka starta z pomarańczy 0/5 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości

Mienta blog
Idealna masa makowa z maku mielonego, pełna bakalii, na Boże Narodzenie, do makowca 81

kandyzowanej skórki – za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: – 300 g suchego maku lub maku mielonego – 1/3 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 1 łyżka masła w temp. pokojowej – 100 g rodzynek – 50 g orzechów włoskich posiekanych – opcjonalnie aromat(...)migdałowy 1 łyżeczka Przygotowanie z wykorzystaniem suchego maku: Mak opłukać i zalać wrzątkiem, tak, aby był mak był zakryty wodą i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych oczkach, trzy razy. Przygotowanie z wykorzystaniem mielonego maku: Mak zalać wrzątkiem, tak, aby był mak wchłonął wodę

CookYourself
Rogale marcińskie 115

Rogale które jem nie tylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia.                   przepis na 12-14 sztuk ciasto półfrancuskie: 500 g mąki typ 500 200 ml mleka 60 g masła 60 g cukru 2 jajka szczypta soli  10 g drożdży masło 150 g zamrożone(...)wałkowania   masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka   Masa makowa: Przygotowuje

wesoła kuchnia
Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe 86

wypiek uratuje Twoje śniadanie. Maślankowe bułki bez dodatku drożdży, bez zakwasu żytniego i bez wielogodzinnego wyrastania ciasta. Świeże bułeczki z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej, maślanką, posypane ziarenkami sezamu i maku. Upieczesz je z powodzeniem o poranku, tym samym zagwarantujesz sobie świeże i chrupiące pieczywo. Zdziwisz się jakie to proste i satysfakcjonujące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 250 ml maślanki 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka zwykłego cukru sezam i mak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misie umieść suche składniki: białą mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Przemieszaj je ze sobą. Stopniowo dodawaj olej roślinny i maślankę, wyrób dłońmi

ProstePesto.pl
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 184

wiedzieli co robić po kolei, aby wyszło sprawnie i bezproblemowo. Przepis na seromakowiec z żurawiną [proporcje na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Składniki na masę makową: 200 g maku (użyłam suchego mielonego) 1/2 szklanki cukru 100 g miękkiego masła  1 szklanka mleka 200 g suszonej żurawiny 3 jajka Składniki na sernik: 100 g twarogu śmietankowego lub półtłustego(...)pieczenia. Przełożyć spód ciasteczkowy. Wyrównać przy pomocy łyżki, lekko dociskając. Wstawić do lodówki. Masa makowa: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i masło. Zagotować. Wsypać suchy zmielony mak. Na niewielkim ogniu parzyć go przez 3-4 minuty. Mieszać, aby nie przypaliło się. Zaparzony mak zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia. Żurawinę wsypać na sito i przelać wrzącą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 235

Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne(...)wykłada się prażone jabłka na żelatynie. Całość zamknięta jest blatem z ciasta kruchego, który pod wpływem ciepła i wilgoci prażonych jabłek mięknie, stanowiąc idealne uzupełnienie całości. Sernik z makiem i jabłkami przerósł moje oczekiwania. Zachwyciła mnie delikatność składników i dobrane smaki, które pozostają w harmonii, nie przytłaczając się nawzajem. Z tego też powodu zrezygnowałam z polewy czekoladowej, która wydawała

Trzeci talerz
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 191

żółtka (jajka L) 20 g drożdży świeżych 30 g masła roztopionego i przestudzonego 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli na masę makową: 200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu) 250 ml mleka około 50 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych) 20 g posiekanych migdałów (zmielonych) kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek(...)roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 4-5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pieczone pierogi z makiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około

Uwaga Babcia Gotuje
Strucla z orzechami 141

zachodu. Trzeba kręcić mak, no dobrze można użyć kupnego mielonego, ale i tak zrobienie masy makowej chwilkę zajmuje. Do tego jeśli wyjdzie nam masa za mokra to istnieje spore prawdopodobieństwo, że makowiec nam nie wyjdzie. Mi często strucla się rozjeżdżała na boki, albo wyrastała tak, że w środku było sporo powietrza. Fakt, że pieczenie strucli z makiem, zawsze wywoływało(...)jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie na mak, warto sięgnąć po ten przepis. Wierzch strucli możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla

Mieszam w Garnku
Rogale marcińskie 89

Połącz wszystkie składniki. Do rozpuszczonych składników na patelni dodaj wcześniej zblendowane bakalie i wymieszaj, żeby wszystkie były pokryte cukrem i miodem. Do mieszanki dodaj mak i wymieszaj. Biszkopty pokrusz i wsyp do mieszanki z makiem. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nakładaj na ciasto. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal

Przepisy na widelcu
Domowe sushi 139

rodzajami sushi i ich nazewnictwem, a na koniec garść moich porad związanych z robieniem sushi w domu. Jestem pewna że z nimi wyjdzie Ci idealne domowe sushi! RODZAJE SUSHI maki – rolady z ryżem w środku i nori z zewnątrz. Rozróżniamy ich kilka rodzaji – hosomak i zwykle zawierają jeden składnik w środku i są najmniejsze (widzisz je na zdjęciu(...)łososiem i ogórkiem), futomaki składają się już z kilku elementów w środku – np z ogórka, rzepy i ryby, california maki to największy kaliber spośród maków, często z dodatkiem serka typu Philadelphia oraz kilkoma dodatkami i sałatą. Najczęsciej dodaje się do nich łososia, tuńczyka, ogórka, awokado lub żółtą rzepę, ale masz tu nieograniczone pole do popisu. ikura gunkan – sushi

nietylkopasta.pl
Rolada makowa 154

Jeśli tak jak i ja nie jesteście fanami kuti a macie ochotę na coś słodkiego z dodatkiem maku w te Święta, zróbice roladę makową. Rolada makowa U mnie w domu rodzinnym kutia nigdy nie była stałym elementem wigilii. Pamiętam, iż zrobiłam ją raz i niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje(...)jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks

mecooks
Kopciuszek wg Siostry Anastazji 587

Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła(...)21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt, dodając jednocześnie z mąką ziarenka maku. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas

Smaki Na Talerzu
ciasto kopciuszek 231

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt z makiem: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 70 g suchego maku wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Babka drożdżowa z makiem 144

Delikatna i puszysta babka drożdżowa z makiem. Pachnie i smakuje świetnie! 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 20 g cukru trzcinowego 4 jajka 120 g masła Mak: 200 g maku mleko jajko łyżka miodu 3 łyżki cukru pudru skórka starta z całej pomarańczy Dzień wcześniej przygotowujemy mak. Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką(...)oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy na nim mak. Zwijamy i przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy je w 180 stopniach około 50 minut (do suchego patyczka i zrumienienia). Smacznego :) Artykuł Babka drożdżowa z makiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makowiec świąteczny 301

migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie wymieszać. CIASTO cd. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy na 2 części,  formujemy kule(...)minut na złoty kolor.  Po tym czasie wyciągamy z pieca i rozcinamy papier by ciasto się przestudziło. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) makowce polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem. Smacznego!  Wiecie co? Zawsze miałam problem z równym przekrojeniem biszkoptu, ale dzięki poniższemu filmikowi wiem już, jak idealnie i równo można to zrobić! Sprawdźcie koniecznie! Bo pomysł banalny

Gotuj z Mąką
Makowiec mojej Mamy 212

mąki pszennej 400 ml mleka 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka 120 g masła 240 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego szczypta soli Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 4 łyżki miodu 50 g masła 100 g rodzynków około 50 g  ulubionych orzechów, posiekanych opcjonalnie - pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu ekstrakt z migdałów(...)najwięcej powietrza. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( około 1,5 - 2 godziny ). Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa

Opowieści z piekarnika
Wieniec drożdżowy z makiem 150

ludowymi wierzeniami zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Mak, który zawiera w makówce tysiące nasion, na wigilijnym stole od wieków występował jako symbol urodzaju i płodności. Makówka to także symbol domu jednoczącego wszystkich domowników. Stąd w zależności od regionu na świątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc(...)przepisem na drożdżowy wieniec z makiem!   Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 80 g stopionego masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego maku 5 łyżek płynnego miodu 50 g masła 150 g mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych

Smakowity Blog Kulinarny
Kluski z makiem 248

jajka 1 łyżka oliwy z oliwek składniki na masę makową: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia(...)migdały przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10 . Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. The post Kluski z makiem appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 184

Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej(...)uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec z kruszonką 242

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego  1,5 łyżki gęstej śmietany 30 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 400 g zmielonego maku* 0,5-0,6 l mleka* 150-200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek miodu 60 g masła 200 g rodzynek 80 g orzechów włoskich 80 g migdałów(...)kropli 3 białka Kruszonka: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru  Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania masy makowej i kruszonki.  Masa makowa:  Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto

Ala piecze i gotuje
Świateczne rogaliki z makiem 179

mnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane(...)pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru rozpuszczam drożdże. Odstawiam

Ciasta z tradycjami
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 209

pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.  A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny(...)instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z makiem 181

Naleśniki z makiem Mój sposób na dużą porcję wapnia? Naleśniki z makiem ! Zresztą mak zawiera nie tylko dużą ilość wapnia, ale również białka, witamin i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Jednocześnie trzeba pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny, ale w związku z tym, że dostarcza całą masę zdrowotności, to przyjmijmy, że są to „dobre(...)właściwości narkotycznych, więc jeśli chcesz poprzez zjedzenie śniadania lub kolacji się odurzyć, to musisz szukać tak zwanego maku lekarskiego – a tego niestety w popularnych marketach na pewno nie znajdziesz. Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki ! Artykuł Naleśniki z makiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Tarta makowa z truskawkami i bitą śmietaną 169

migdały) Mak zalewamy mlekiem i podgrzewamy ok.15 minut-cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na całą noc.Rano jeżeli mak nie był mielony-mielimy 3 razy. Do garnka wrzucamy masło,miód i cukier waniliowy-roztapiamy,roztopione składniki mieszamy z makiem i odstawiamy do wystudzenia.Z jajek i cukru pudru robimy kogel-mogel,wlewamy do masy makowej i mieszamy.Bakalie kroimy(...)dodajemy do masy. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zabawę z makiem można użyć maku w puszce. Masa śmietanowa 600 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2x śmietan-fix (opcjonalnie) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami i śmietan-fix-em.Wykładamy na dobrze wystudzone ciasto makowe.Dekorujemy truskawkami lub innymi świeżymi owocami

Anielskie wypieki
Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 234

Forma: 30 cm Składniki: Farinata 100 g mąki z ciecierzycy 300 ml wody 30 ml + 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Marchewka z białym makiem glazurowaną dziką różą 300 g marchewki pokrojonej w grube słupki 60 g uprażonego maku 2 łyżki dżemu prozdrowotnego Dzika Róża Łowicz 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy Chipsy(...)zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut.  Gorący placek posyp pieprzem, na wierz wyłóż glazurowane marchewki i chipsy z jarmużu.  Marchewki z białym makiem glazurowane dziką różą W między czasie przygotuj marchewkę. W rondku zagotuj wodę z łyżeczką cukru i szczyptą soli, wrzuć pokrojona w słupki marchewki, gotuj 5 minut. Przełóż łyżką cedzakową

SzczyptaSmaQ
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55879

jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie maku, lepienie uszek, gdy jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia(...)sprawdzone produkty do przygotowania szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :)  I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle

dobra gospodyni dom wesołym czyni
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8665

Nowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku. Dobrze, że nie piekę jej zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo gorąco(...)tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów

Smaczne Zdrowe
Rogale Marcińskie. 160

robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich -  smakują wybornie. Jeśli nie posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu(...)szklanka  mleka 6    jajek 2 łyżki  cukru 1 kg  mąki pszennej 10 dag roztopionego masła Składniki na nadzienie; 10 dag  białego maku Skworcu 10 dag   orzechów włoskich 10 dag  migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki  cukru pudru 1 laska  wanilii Skworcu 1 łyżka  kwaśnej śmietany Dodatkowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale marcinkowickie 155

dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna(...)kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie ok. 6,5 km/h :) I pamiętajcie: na wigilijnym stole, wypełnione niebieskim makiem mogą zastąpić tradycyjny zawijaniec makowy. Czemu nie? Mniam Mniam! #rogalemarcinskie #ciastoduńskie #drożdżowe #zmakiem rogaleznadzieniem #maślane

I tu będę miała takie te
Strucla z makiem 184

przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej(...)Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem.  Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując

Tagebuch po polsku
Wianuszki z makiem 169

dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka  miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki cukru 200 ml kwaśnej śmietany 250 g masła(...)dodatkowo 1 jajko suchy mak Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na około 15 kawałków. Z każdej części uformować wałeczek o grubości ołówka. Z części wałeczka uformować kółko, a drugim końcem oplatać je tak, aby powstał wianuszek. Układać

O kuchni z uczuciem
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 135

każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować  w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste(...)rondelku, wsypujemy mak i gotujemy ciągle mieszając, aż mleko odparuje. Dodajemy cukier, kaszę, jajko i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i ponownie mieszamy.  Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. (patrz rada 1) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone

Moniki Smakołyki
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 160

razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki melasy 1 jajko 2 żółtka 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata(...)Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Dziwak 542

pieczenia i dalej ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto musi być rumiane. Jabłka 750 g jabłek 40 g masła cukier do smaku Jabłka obrać(...)cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta ciasto z makiem masa ciasto z jabłkami polewa ciasto Dziwak

O kuchni z uczuciem
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 269

cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach.  Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki (ok. 20 dużych rogali lub. ok. 40 mniejszych): Ciasto(...)białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka   Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami

Słodka Strona
Wieniec drożdżowy z makiem. 268

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero(...)smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA

Rozpustne gotowanie
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 620

dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej) 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Mak: 200 g maku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru 120 g wiórków kokosowych ok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki) Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji

Słodka Strona
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 201

była to dla nas główna słodycz do kawy na ten świąteczny okres...  Aż przyszedł do nas weganizm. I co, co z makówkami??! Podstawowe składniki w tym przepisie - oprócz maku rzecz jasna - to śmietanka tortowa 36% i bułka mleczna...  W tamtym roku jeszcze się złamałam i zrobiłam oryginalne, natomiast w te święta już nie było takiej opcji, więc - postanowiłam(...)się koniecznie, żebyście zdążyli jeszcze spróbować - na Nowy Rok :) Proces produkcyjny zaczęłam uwieczniać dopiero w połowie bo wcześniej kręcące się wokół Córcie skutecznie mi to uniemożliwiały ale jak wygląda mak każdy wie, więc zakładam, że nie będzie problemu ;) Podaję przepis od razu na podwójną porcję, kto chce może zrobić pojedynczą ale będzie żałować! Składniki: - mak - 40 dkg - migdały

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makowe święta, czyli... 237

ogniu. Mak umieszczamy w dużej misce i zalewamy bardzo gorącą miksturą z masła, miodu i mleka. Dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z bakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :) Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem(...)wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi białkami. Smacznego! PS. Mój przepis na masę makową, to wersja nieco skrócona - z maku, który kupuję już zmielony (bez problemu można go dostać w wielu sklepach). Dzięki temu drobiny maku nie dostają się we wszystkie zakamarki mojej kuchni ;) Poza tym znacznie przyspiesza to cały proces

Ratunku obiad
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 186

Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupelnie nowy,ale tak zmodyfikowany by zaspokoic wielbicieli maki orkiszowej.Chlebek z cudownym,pachnacym i sprezystym miazszem dzieki dodatkowi maki zytniej dlugo zachowuje swiezosc.Ma chrupiaca skorke.Mozna go upiec w dwoch wariantach :w calosci z pelnoziarnistej maki orkiszowej lub pelnoziarnistej maki orkiszowej pol na pol wymieszanej z jasna maka orkiszowa.Tak nam ten chleb posmakowal(...)skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam. Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) : 220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego 100 g maki zytniej jasnej 450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 350 - 400 g letniej  wody 2 plaskie lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec na kruchym cieście 658

może go zabraknąć na świątecznym stole.  Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się kroi, jest idealnej wilgotności i przede wszystkim jest przepyszne.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE SKŁADNIKI: *foremka(...)mąka pszenna tortowa (350 g) cukier puder (100 g) masło zimne (250 g) żółtka (3 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) MASA MAKOWA : jajka (5 szt.) cukier (250 g) mak suchy mielony (300 g) dostępny tutaj masło miękkie (100 g) mąka pszenna tortowa (50 g) kakao (1 łyżka) aromat migdałowy (2 łyżeczki) rodzynki korynckie lub inne (100 g) dostępne tutaj

Rita creative
Makowiec zawijany 81

keksowe 12 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka 100 g cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu) ) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone(...)dużej miski przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Masa makowa: Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć 10 minut ciągle mieszając. Masę po schłodzeniu

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik z Makiem 1369

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z makiem to bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu. Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem. Ciasto(...)przygotowane jest bez spodu, składa się z sera i warstwy makowej. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszny sernik z makiem, który zrobił furorę w moim domu. Każdemu bardzo smakował, więc na pewno posmakuje i Wam. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z makiem w moim wykonaniu. PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM Składniki

Przepiski.pl
Węgry - Naleśniki z makiem i wiśniami (Meggyes-mákos palacsinta) 117

nadzwyczajnego, ale Madziarzy zwykli jeść je z wieloma ciekawymi nadzieniami. Jedne z ciekawszych propozycji to pasta z mielonych orzechów włoskich, krem z kasztanów jadalnych czy pasta z mielonego maku. My tym razem proponujemy je w wersji meggyes-mákos z pastą z maku i wiśniami. Takimi palacsintami raczyliśmy się w budapesztańskiej naleśnikarni Nagyi Palacsintazoja (niestety nie mają tam wegańskich naleśników(...)sojowego - 5 łyżek wody - 1 łyżka oleju  - szczypta cukru - szczypta soli - szczypta sody - olej do smażenia  Nadzienie: - 2 łyżki wegańskiego masła (ewentualnie olej)  - 200 g mielonego maku (my kupiliśmy od razu zmielony; dostępny w większości supermarketów)  -  1 szklanka mleka sojowego - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią  - 1 łyżeczka alkoholu (brandy

Roślinożerni urlopowicze
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 99

cieście Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy. Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku . Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż(...)przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się nie tylko do makowców, ale także do drożdżówek lub innych wypieków z makiem. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 1270 g masy.  Najprawdopodobniej po wycięciu gwiazdek zostanie Wam trochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą

Lekcje w kuchni
Kutia 100

Kutia to kolejna potrawa, której nie było na naszym stole w Wigilię. Poznałam ją w okresie liceum, bo wtedy serwowana była na szkolnym spotkaniu świątecznym. Połączenie maku, miodu, pszenicy i bakalii bardzo przypasowało mi wtedy do gustu. I w tym roku postanowiłam zrobić kutię na wigilijny stół - niezbyt słodką i silnie pachnącą migdałami. Moja wersja tradycyjnie nie zawiera alkoholu(...)jeśli ktoś w Wigilię go spożywa i nie będzie częstował kutią dzieci, może dolać rumu. Składniki : 100 ml pszenicy 250 ml maku 300 ml mleka 100 ml miodu 100 ml rodzynków 3 suszone figi 5 suszonych daktyli 6 suszonych moreli łyżka suszonej papai 2 łyżki zmielonych migdałów 3 krople olejku migdałowej Wieczorem namoczyć pszenicę. Następnego dnia pszenicę odcedzić i przepłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowe ciasto z kremem czekoladowym 2447

roku w święta punktem obowiązkowy są świąteczne wypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto(...)maku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek 230 g cukru pudru 80 g mąki Krem: 150 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 utrwalacz do śmietany Polewa: puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 50 g masła w temperaturze pokojowej Wymiary formy 36 cm x 25 cm Na początku zaparzamy

PatiGotuje
Kakaowy MAKOWIEC z orzechami 133

nowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu jest prosty, tylko zajmuję trochę czasu, ponieważ trzeba zemleć mak. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kakaowy(...)białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 180g cukru Do nasączenia: 150ml mleka 70ml likieru migdałowego Masa makowa: 300g maku 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g naturalnego miodu 2 łyżki cukru 200g masła roztopionego 4-5 kropli aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 120g posiekanych orzechów włoskich

Mała Cukierenka
Rogale marcińskie 134

zrobienia powinno użyć się margaryny, a certyfikowany wypiek powinien pochodzić z Poznania lub niektórych części Wielkopolski. Nadzienie naszych pierwszych rogali marcińskich przygotowaliśmy, używając gotowej masy makowej z białego maku, którą można kupić np. w Lidlu. Skorzystanie z gotowego białego maku to dobra opcja, biorąc pod uwagę, że trudno znaleźć suchy biały mak w sklepach. My nie ustajemy w poszukiwaniach(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 30 g masła 1 szczypta soli 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie z białego maku: 1 puszka gotowej masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g siekanych migdałów 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu Lukier

niecodziennikpary
Kluski z makiem 104

kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się dań niezwykłych, które smakują niecodziennie(...)zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie

niecodziennikpary
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 122

przygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż

niecodziennikpary
Wieniec z makiem na Trzech Króli 137

pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku 200 g wrzątku łyżka masła 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 60 g suszonych fig 2 łyżki miodu odrobina olejku migdałowego 2 białka Zaczyn drożdżowy 5 g świeżych drożdży(...)cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i limonki. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Do maku dodać figi pokrojone

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort Makowy z Wiśniami 222

się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić(...)Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką 1M i na wierzchu zrobiłam ozdobne rozetki. Śmietankę można też rozsmarować łyżką. Na wierzchu tortu poukładać wisienki, ciasteczka i posypać makiem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Rogale marcińskie 117

włożyć do miski, zalać wrzątkiem, odłożyć na 30 minut. Po 30-u minutach obrać ze skórki. Mak włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany odlać z wody, wystudzić i przemielić dwa razy w maszynce. Wraz z makiem zmielić orzechy włoskie i migdały. Do miski włożyć cukier puder i dodać marcepan. Rozetrzeć. Następnie dodać(...)jajko. Rozcierać przez chwilę. Do utartych składników włożyć przemielony z orzechami i migdałami mak, nie na raz a w mniejszych ilościach. Na koniec dodać pokruszone biszkopty i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodatkowo : w miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Użyjemy mieszanki do posmarowania rogali. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Uprażone posiekać. Lukier : cukier puder przesiać do miski, dodać

mecooks
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 151

Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką

Smaki Na Talerzu
Babka marmurkowa 129

pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem i kakao . Do miski włożyć żółtka jajek, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy po czym ubić, najlepiej mikserem, na puszystą całość. Kiedy(...)tego drewnianej łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

mecooks
Cytrynek z makiem 161

lodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest tak smaczny, że może nie doczekać lukrowania – u mnie pierwsze kawałki poszły jeszcze gorące. Cytrynek z makiem: 1 i ½ szklanki mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka miękkiego masła (200 g) 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą) ½ szklanki niebieskiego maku (suchego(...)połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Post Cytrynek z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem 188

Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem – Zapraszam na nowe, pyszne, proste w przygotowaniu babeczki z marmoladą pomarańczową i makiem. Są bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć gęste i wyglądają apetycznie. Wspaniały dodatek do śniadania. Lubię mieć taką babeczkę do śniadania :). W przygotowaniu są proste i szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense(...)guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku

Mała Cukierenka
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 213

kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody 500 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski margaryny (125 g) 6 żółtek 5 białek Polewa: puszka masy krówkowej (kajmak) (510g

PatiGotuje
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1123

Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki ( patrz FILM ). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Fińskie bajgle z makiem 216

Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo . Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne. Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem 14 g świeżych drożdży 125 ml wody 40 g rozpuszczonego(...)letniej temperatury) 220 g mąki pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli do gotowania: 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka soli 1 litr wody 1 łyżka cukru 1 łyżka wody mak do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczynamy miksować ciasto mikserem  z końcówkami w kształcie haków, na wolnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą 127

miksera i dodawać stopniowo mąkę, nie przestając ubijać, Kiedy wszystkie składniki są już ładnie połączone a masa jednolita wyłączyć mikser. Dodać śmietanę i wmieszać ją do masy łyżką. Dodać mak i skórkę z cytryny i wymieszać wszystko dokładnie. Silikonowe foremki na babeczki wysmarować odrobiną oleju kokosowego. Napełnić je masą prawie do pełna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Połamaną na kawałeczki czekoladę oraz 1 łyżeczkę oleju kokosowego umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać makiem. Smacznego! Artykuł Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc 148

Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie(...)skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first

Moja Delicja
Ciasto z makiem 139

polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami. Ciasto z makiem pachnie aromatem pomarańczowym (można dodać skórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie(...)składniki. Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej połowa aromatu pomarańczowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 jaja 4 łyżki maku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, w oddzielnej misce mokre. Ubijamy wszystko

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa gwiazda z makiem 180

Można ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis przewiduje średnicę około 25cm (przed wyrośnięciem). Gwiazdę po upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła 100g bakalii olejek(...)migdałowy do smaku cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać - spróbować masę, jeśli jest

Smakołyki Bereniki
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 185

suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu ze skórki) 1 łyżka miodu 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy

Fitkot
GWIAZDKI Z MAKIEM 182

gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała polewa Helio (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą(...)garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Masa makowa: Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne

Kuchnia MagdaLeny
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 202

kawy, pracy, herbaty, dla kogoś bliskiego, przed tv, do plecaka Możecie je polukrować, dowolnie udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi lub dodatkowo posypać makiem, uprzednio polukrowane. Aromatyczne muffinki z makiem, a w środku niespodzianka – dużo wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO . Wspaniały deser na każde popołudnie! Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio Muffinki z wilgotną masą makową(...)bakaliami Helio Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki sypkiego maku 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce

Zasmakuj Kuchni
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 205

Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady(...)szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich/laskowych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis 2 jajka Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru

Kuchnia MagdaLeny
Rogale Marcińskie z białym makiem 262

Rogali Marcińskich zabierałem się już od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub w sklepie dwójki braci) albo brak czasu, żeby zrobić ciasto półfrancuskie — jednak pół dnia trzeba temu poświęcić. Chociaż wbrew pozorom to nie jest aż tak zajmujące: wystarczy do niego od czasu do czasu zaglądać i poświęcić(...)żałujemy bakalii i smakują wprost obłędnie. Delikatne ciasto półfrancuskie z wierzchu jest chrupiące, a w środku maślane i mięciutkie. Do tego wprost rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku i jesteśmy w niebie. Poznańska tradycja nakazuje, by piec rogale z okazji dnia Św. Marcina, tj. 11 listopada, dlatego odpowiednio wcześniej dzielę się z Wami przepisem* na nie. Jeśli nigdy

Food Square
Masa z białym makiem do rogali 219

Masa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale nie będą się już nazywać Świętomarcińskie! Dlatego(...)poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa Więcej... Artykuł Masa z białym makiem do rogali pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Ciasto jogurtowe z makiem i morelami 255

dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego, a także bardzo dobrze współgra ze smakiem moreli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto jogurtowe z makiem i morelami Składniki: 300g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 300g jogurtu greckiego 120g cukru pudru(...)jajka 75g masła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500g moreli cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką - do jajek dodać jogurt grecki

Smakołyki Bereniki
Muszle z makiem 268

robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle z makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych(...)składniki do maku oprócz skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Małą łyżeczką nadziewamy każdą muszlę. Układamy na talerzyk i ozdabiamy skórka z pomarańczy. Rada Wato nie ograniczać się do bakalii które wymieniłem w składnikach, sam też eksperymentuje dodaje pokrojone suszone śliwki, morele. W zależności co znajdę w kuchni 3.5.3208 The post Muszle z makiem appeared

zjem to blog kulinarny
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 213

zimnego masła 2 żółtka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru 100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych  orzechów włoskich   4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego(...)drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy do czasu, aż się połączą i formujemy z nich kulę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Przygotowanie masy makowej: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych

Smak mojego domu
Domowa masa makowa (z miodem) 157

tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich  Dzień wcześniej suchy

Ugotować
Rogaliki z makiem i kruszonką 164

Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali     250 ml mleka(...)cukru     500 g mąki pszennej     80 g miękkiego masła     1 jajko     1 żółtko (białko wykorzystamy do maku)     szczypta soli     1 jajko (rozbełtane) do posmarowania rogali Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn

bistro mama
Masa makowa - najlepsza! 296

makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek(...)miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by woda przykryła mak. Zostawić, najlepiej na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia odcedzić mak na bardzo gęstym sicie lub tak jak ja to robię: przełożyć mak do dużego materiałowego woreczka albo zwykłej poszewki, zakręcić i pozostawić do obcieknięcia np. na sicie lub powiesić

maniapieczenia
Drożdżowa gwiazda z makiem 303

Drożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda(...)makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią Drożdżowa gwiazda z makiem – masa: 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru

Poezja smaku
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 227

się największą popularnością. Drożd żow e , rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej(...)białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem

Słodka Strona
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 199

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą i zagotować. Pozostawić do wystudzenia. Zmielić razem z makiem. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  4. Masło rozpuścić i wystudzić 5. Całe jajka wbić do miski, ubijać do momentu podwojenia

kawawszklance
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 252

Kiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum(...)zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko

Jem więc Jestem
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 150

grozi niedoborami" przestały się martwić natychmiast po przeczytaniu tego posta (przynajmniej o nas, a może i o siebie, jedząc po nowemu? :) ) Nieco niżej przepis na PYSZNE SMAROWIDEŁKO FIGOWE Z MAKIEM  a tytułem wstępu kilka słów na temat wapnia. Do czego w ogóle potrzebny jest ten WAPŃ ? Wszyscy wiedzą, że dla zdrowych kości i zębów - u dzieci, żeby zdrowo rosły(...)pisanie o nich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH  ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie SZEJKI Z MAKIEM I SEZAMEM 133

wegańskie też) ale ja od dawna mam swoje ulubione, wypijane do śniadania albo jako przegryzka w ciągu dnia, które teraz robię sobie po prostu po bieganiu. Dodaję do nich mak lub sezam czyli takie małe coś, co na co dzień ciężko zjeść tak po prostu a w wegańskim życiu bardzo dobrze robi ludziom. Szejk BANANOWO-MIGDAŁOWY Z MAKIEM - 2 banany(...)najlepiej miękkie - słodsze - duża garść migdałów (ok. 10 dkg) - nie trzeba obierać, wystarczy opłukać - 2 duże, kopiaste łychy maku (suchy, nie parzony, nie moczony i w żaden inny sposób nie cudowany) - pół litra wody (filtrowanej kranówki, mineralnej czy co tam pijecie) - zblendować, wypić, koniecznie DO 30 MINUT po treningu (przypominam  dlaczego ) :)) MAK Doskonałe źródło wapnia, fosforu, potasu i magnezu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik makowy bez pieczenia 1575

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca. Sernik na zdjęciu został(...)tortownicę należy zwiększyć ilość składników. Sernik makowy bez pieczenia Składniki: 60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych) 25g masła 1 łyżka mleka 500g gęstego twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 150g maku 7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu 1/2 łyżki (10g) masła 1 łyżka cukru z wanilią ziarenka z 1 laski wanilii 4 i 1/2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki